kniha » Studie v kouzelné
má v knihovně 3
hodnotilo: 3
100%
Studie v kouzelné

Michael Kurland

Studie v kouzelné

série: Lord Darcy
díl v sérii: 5

Kategorie: fantasy - alternativní historie - fanbook - detektivní

originální název: Study of Sorcery
originál vyšel: 1989

vydání: Detektivní klub 2018

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
toms  | ***** 02.01.2018 15:42

Třetí román s lordem Darcym je zasazen do atraktivního prostředí alternativní Aztécké říše. Mexický kouzelník lord John Montezuma, ve spolupráci s irským kolegou Seanem O´Lochlainnem se snaží pod vedením lorda Darcyho odhalit vraha aztéckého prince. Příběh je oproti předchozím románům znatelně dobrodružnější, zřejmě ve snaze autora navázat na Doylovu knihu Studie v šarlatové, s níž však má společného pramálo. Příběh opět provází vtipné narážky i zajímavá kouzla, ale samotné ladění má tentokrát blíže k špionážnímu thrilleru než klasické detektivce.

Lehkým povzdechnutím na závěr je konstatování, že se jedná o zřejmě poslední setkání se sympatickou dvojicí hlavních postav z alternativního anglo-francouzského svě­ta.

trudoš  | ***** 03.02.2019 10:48

„Je smutné, že kriminalita v současné Evropě postrádá představivost. Neexistují žádné zločiny, které by zvídavému intelektu umožnily dále se zdokonalovat. Je tu jen nekonečná řada malicherných problémů.“
Když lord Darcy vyřkl svá posměšná slova o evropském zločinu, netušil, že už pro něj spravedlnost chystá nový případ, a to rovnou v Novém světě, kde anglo-francouzské impérium uzavírá mírovou dohodu s Aztéckou říší. A vražda u toho nesmí chybět.
Michael Kurland nápaditě rozšiřuje kánon Randalla Garretta o jeden celý kontinent, přičemž charakter vyprávění zůstává po všech stránkách stejný. Lehce archaický a přitom noblesní, spoléhajíc především na kouzlo staré anglické detektivky, okořeněné důvtipem striktně pragmatické magie. Špetka humoru navíc i exotické prostředí pak dodávají vyprávění neodolatelný lesk. A přestože by název mohl evokovat recyklaci světově úspěšnějšího díla, opak by nemohl být větší pravdou. V tomhle ohledu jde čistě jen o slovní hříčku, uvozující všechny romány cyklu.



WebArchiv - archiv českého webu