kniha » Zánik Impéria
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 13
hodnotilo: 13
82%
Zánik Impéria

John Scalzi

Zánik Impéria

série: Konec Impéria
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Collapsing Empire
originál vyšel: 2017

vydání: Classic 2017


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 08.09.2017 23:04

Dá se napsat space opera o dvě stě padesáti stranách s akcí i přesahem? Dá, Zánik Impéria je toho jasným důkazem.
John Scalzi opustil svět Koloniálních válek a vrhl se do nového cyklu s vervou grizzlyho na kokainu, přičemž tentokrát je hodně znát, že si dopředu promyslel, jak vývoj událostí vést a k čemu směřovat. Děj je tak osekaný na nezbytné minimum a příjemně bezprostřední postavy dělají z jinak tradiční hry o trůn rozpadajícího se impéria zábavnou podívanou. Skvělým prvkem je přitom hrozba katastrofy apokalyptických rozměrů, která je stejnou měrou neodvratná, jako neuchopitelná.
Autorovou obchodní značkou jsou ovšem živé dialogy a na těch i zde stojí většina atraktivity. Scény s neurvalou Kivou Lagosovou pak patří k těm, jež by si zasloužily souhrnné vydání. Bohužel, nutnost humorné konverzace se dost podepsal na tom, že všichni mluví jak jim zobák narost, což nejvíc ruší především ve společenských kruzích vysoké šlechty. Na druhou stranu možná právě díky tomu mě to celé tak bavilo.

Alfi  | ****1/2 28.01.2018 17:58

Zaujímavá kniha, klame útlym telom, keďže menej ambiziózny autor by dej zhrnutý v tejto 250 stranovej knihe roztiahol na tri 600 stranové bichle. Fajn je, že kniha je ukončená, aj keď dvere do ďalšieho dielu sú rozkopnúté na maximum. ˇAko Scalziho trademark, číta sa prakticky sama.



WebArchiv - archiv českého webu