kniha » Na západ od ráje
v Top10 3 | chce si přečíst 8 | má v knihovně 83
hodnotilo: 67
88%
Na západ od ráje Více vydání = více obálek.

Harry Harrison

Na západ od ráje

série: Ráj
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: West of Eden
originál vyšel: 08/1984

vydání: Laser 1995; Straky na vrbě (web) 1999; Laser 2019

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
WugWugs  | ****1/2 13.02.2018 22:03

Harrison nás berie na výlet do časov pred tým, ako homo sapiens ovládli planétu a keď nebol jediným druhom hominida, ktorý chodil po zemskom povrchu a neraz prichádzalo ku stretu s inými rasami/druhmi. Na Západ od raja nemusí byť ďaleko od pravdy, keď takéto stretnutie vykresľuje násilne, až na hranici genocídy. Ak medziskupinové potýčky medzi ľuďmi samými končia masovými hrobmi, aké medze potom hľadať v násilí medzi podobnými, ale predsa rôznymi druhmi – najmä ak sa tie podobajú a vzájomne sa vnímajú ako ohrozujúce? Dnes vieme, že naše genetické dedičstvo (aspoň väčšiny z nás) obsahuje pozostatky neandrtálskeho genómu, inými slovami – boli časy, keď sa naši predkovia úspešne krížili s neandrtálcami. Či išlo skôr o vzájomné láskyplné objatia, alebo dominanciu silou, čiže znásilňovanie podrobených, nie je úplne jasné, ale celá ľudská história sa prikláňa na stranu druhej možnosti.

Ná západ od raja je presne tá dobrodružná prehistorická zábava, aká mi zostala v spomienkach z detstva a zároveň zaujímavé cvičenie v evolučnej fikcii. Naozaj je na počudovanie, že doteraz nebolo žiadne filmové spracovanie, pritom ponúka viac fantazijných možností ako Avatar – hominidi vs. jašteri, celý koncept biologických nástrojov krížených a pestovaných za určitým účelom, atď. Harrisonovi ťažko niečo vyčítať, dej nikde nezaháľa, prostredie pôsobí dôveryhodne, jeho nápady dávajú zmysel, je podrobný len do tej miery, aby čo to objasnil a nezabieha do zbytočných technických detailov. Koniec je možno trochu rýchlejší, ako by sme čakali, no uspokojujúci, pričom príjemne láka do čítania pokračovania – Zimy v raji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Denisovan#Interbreeding

louza  | ***** 17.08.2019 23:13

Masivní nářez, jehož první strany komplikuje poměrně složitá terminologie, takže mi prokousání skrze prvních sto stran trvalo cca 25let. Jakmile se ale dostanete přes začátek (nebo si nejdřív nastudujete pozadí světa z dodatků, což doporučuji), čeká vás neskutečný román o osudovém konfliktu dvou zcela rozdílných ras, tapetovaný osudy postav obou stran, jejichž motivace jsou tak propracované, že je těžké uvěřit, že nejspíše nikdy neexistovaly.

Harrison doslova exceluje na obou úrovních knihy. Příběh ač formálně sci-fi je spíš strhujícím dobrodružným románem jehož jazykem je i vyprávěný. Na druhou stranu obsahuje nenuceně mezi řádky poměrně velmi logicky a fundovaně promyšlené kulisy světa včetně obou ras, z nichž ta lidská se přesně drží známé faktografie a ta dinosauří postavená na biotechnologiích je kompletně vycucaná z prstu. Ale vycucaná je naprosto úžasně.

Kniha má výtečný rytmus pokrývající roky v životě hlavních postav. Autorova pozornost mezi oběma rasami je nemacešsky rozdělena přesně na půl. Perličkou je, že jednotlivé kapitoly nezřídka působí jako povídky s vlastními pointami, díky čemuž je takřka nemožné se od knihy odtrhnout. Jedinou vadou na kráse je obal, který ač celkem pěkný nedosahuje kvality geniálního panoramatického výjevu Gina d'Achillea, kterým bylo opatřeno anglické vydání (to bohužel ale zprasilo zadní stranu výřezem pro čárový kód). Výtečná kniha s kultovním potenciálem, která však v globálním měřítku navzdory své kvalitě tak úplně neprorazila.



WebArchiv - archiv českého webu