kniha » Q: Otázky a odpovědi
chce si přečíst 2 | má v knihovně 5
hodnotilo: 4
85%
Q: Otázky a odpovědi Více vydání = více obálek.

Keith R. A. DeCandido

Q: Otázky a odpovědi

série: Star Trek - Nová generace
díl v sérii:

Kategorie: sci-fi

originální název: Q&A
originál vyšel: 2007

vydání: Brokilon (web) 2017

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
BorgDog  | **** 09.10.2017 12:31

Knihu nejlépe vystihuje komentář shrnující ji lakonicky dvěma anglickými slovy: „Continuity porn.“ Autor je zkušený startrekovský veterán, evidentně se při práci bavil, otázka ovšem zní, není-li toho nakonec kapku moc. Prakticky celá první POLOVINA knihy není nic jiného, než úchvatná kolekce odkazů na desítky TNG epizod i filmy. Ano, DeCandido je řádově lepší autor, než Dillardová. Dokáže všechno to „porno“ namontovat do rozhovorů, aniž by působilo nuceně, a postavy přestože prokreslené, nejsou ani zdaleka tak protivně „emo“ jako v „Odporu.“ Čte se to samo, alespoň pro ST fana – zda tohle dokáže přelouskat někdo, kdo nemá TNG nakoukanou třikrát tam i zpátky, o tom mám pochybnosti.

Druhá věc je hlavní zápletka. Není to v ST nic objevného a stále si myslím, že s postavou Q dokázal nejlépe psát Peter David, ale DeCandido za ním tolik nezaostává. To, zda lze označit samotnou zápletku a její vyústění za logické nebo dobré… nejsem si jistý. Samotná pointa se smíchem mi přišla na hranici únosnosti z celé řady důvodu, ale JEŠTĚ to není natolik zlé, abych řekl, že pokazila knihu. Víc originality by však rozhodně neškodilo.

V každém případě, „Q: Otázky a odpovědi“ jsou o dost lepší knihou, než „Odpor.“ Literárním zpracováním, myšlenkou, i pojetím postav. Ovšem také jsou mnohem méně přístupné publiku méně znalému Star Treku.



WebArchiv - archiv českého webu