kniha » Šest vran
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 11
hodnotilo: 13
78%
Šest vran Více vydání = více obálek.

Leigh Bardugo

Šest vran

Kniha vyšla i pod názvem:
Vrania šestka
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Šest vran
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Šest vran & Prohnilé město

Kategorie: fantasy - urban fantasy

originální název: Six of Crows
originál vyšel: 2015

vydání: Slovart (SK) 2017; Fragment (CZ) (web) 2017; Fragment (CZ) (web) 2021; Fragment (CZ) (web) 2022

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 11.09.2017 01:18

Asi bych dokázal dát i 80 %, kdybych byl žena. Dobře vystavěný svět i příběh, trochu to připomíná Lockeho Lamoru. Na mě je tam ale těch citových rozervaností až příliš. Tři páry jdou vykrást banku, dalo by se říct. Byť tedy ten třetí, homosexuální, je spíše v začátcích, kdežto ty druhé dva, to je rozervanost jak pověstný klín skal, pod kterým hučí řeka. Dočkáme se spousty srdcervoucích flashbacků, nicméně i spousty akce a heistu ve stylu Ocean's eleven. Rozhodně výhodou je, že příběh je uzavřený, byť tedy s cliffhangerem, ale to jenom otevírá prostor pro druhý díl. Pokud vám tedy trochu romantiky nevadí, jděte do toho. Pokud se vám u popisu, jak se jeho mužná hruď otřela o její tvář a ona z toho je celá nesvá, asi vynechejte… ale přijdete o celkem vtipný děj plný zvratů a podvodů v podvodech jiných podvodů.

Lokina  | ***** 25.10.2017 20:55

Co napsat? Jedno slovo, pecka! Je vidět, že autorka se trochu vyvinula, co se týče stylu psaní. Griša se mi líbila, ale u Šesti vran vidím neskutečný pokrok vpřed. V první polovině jsme byli svědky, jak se k tomu nesplnitelnému úkolu dostali a jak se naši „hrdinové“ na něj připravovali. V druhé polovině už přišlo na řadu samotné provedení sebevražedné mise na jejímž konci, kdyby uspěli, by čekala pohádková odměna. Líbilo se mi, že jednotlivé kapitoly nebyly viděny z pohledu jedné postavy, takže jsme se mohli seznámit s jednotlivou postavou. Postupem času se i odhalovaly jednotlivé střípky z jejich minulosti, která utvářela charakter každého z nich. Kniha byla neotřelá, čtivá, s dávkou akce, humoru, napětí a nečekaných překvapení a zvratů. Žádná hluchá místa nebo nudné dialogy či ploché charaktery postav tady rozhodně nečekejte. Romantická linka je zde lehce nastíněna, takže nijak nenarušuje svižnost příběhu. Konec je otevřený a já se nemůžu dočkat, kdy přijde další díl a bude nám vyprávět znovu o Šesti vranách a jejich dalším nesplnitelném úkolu. :-)

trudoš  | ***1/2 17.04.2019 06:02

Lži Lockeho Lamory pro mladší a nezletilé. Má to velmi slušný potenciál, jenže aby Leigh Bardugo dostála požadavkům cílové skupiny, spoustu věcí záměrně zjednodušuje. Kulisy a postavy tak mají sice správný šmrnc, ale v mnoha ohledech to jde na úkor autenticity. Charaktery ne vždy odpovídají skutkům a obráceně, přičemž zdlouhavé rozpitvávání jednotlivých osudů ten rozpor spíš zvýrazňuje než zahlazuje. Je to jako s noblesním divadelním představením, které navenek vypadá úžasně, ale jakmile nad jednáním protagonistů začnete přemýšlet, objevíte jednu nelogičnost za druhou. Nemluvě o sklouzávání k romantickým něžnostem, kdy rozervaní hrdinové nacházejí zalíbení u jiných rozervaných hrdinů. Ještě štěstí, že je autorka drží na uzdě.
Četlo se to ovšem náramně a nebýt profláklé osnovy, hodnotil bych určitě kladněji. Co mě ale dost naštvalo, byl závěrečný cliffhanger. Spisovatelka měla dostatek prostoru, aby vše uzavřela a nemusela tak tahat ústřední motiv do další knihy jako kočka mrtvou myš.

Madam Brbla  | ***1/2 02.02.2020 08:52

Když jsem si pouštěla do uší „Šest vran“, nebránila jsem jim v rozletu přehnaným očekáváním. Young adult škatulce jsem odrostla tak dávno, že jsem do ní vlastně nikdy nepatřila – fantastika zaměřená na dorost se v české kotlině objevila až o nějaké desetiletí později. Držela jsem tedy své nároky na uzdě a nebyla zklamána: počítala jsem se zkratkami v řešení zapeklitých událostí, s emo složkou v podobě citově rozpolcených hrdinů… kupodivu jsem se obtížně srovnávala s jejich věkem. Chování a jednání většiny z nich totiž vyvolávalo dojem zkušeností spojených s dlouhými roky těžkého života, výcviku atd., tím pádem jsem měla problém představovat si mladistvé cucáky – až na pár výjimek se mi vtíraly vize protřelých mužů a žen na prahu třicítky. Pokud se ovšem zrovna neřešily srdeční záležitosti, potom sebou hormoni mlátí od zdi ke zdi v patřičně nezralém miluju tě/nenávidím tě módu.
Dospělí jsou zde (tradičně) v rolích komparzu či padouchů, jejichž inteligence a schopnosti v žádném případě nestačí na partu výrostků.
Nemůžu tvrdit, že bych si tu rozháranou šestku kdovíjak oblíbila, ale… Navzdory brblání jsem si jejich dobrodružství, vzpomínky, svět + jeho zákonitosti a hlavně špinavou atmosféru gangů docela příjemně vychutnala. Třeba se pustím i do dalšího dílu. 70–75%

Zbyna  | **** 17.01.2024 17:56

Sympatické postavy, nepředvídatelný děj, rozmanitý svět. Těch několik romantických dostaveníček ctihodný čtenář fantasy rozhodně vydrží , protože bude vzápětí odměněn mírou vrchovatou.



WebArchiv - archiv českého webu