kniha » Jiný svět
má v knihovně 13
hodnotilo: 22
88%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Jiný svět

Dmitrij Rus

Jiný svět

série: Hraju, abych žil
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - sci-fi - LitRPG

originální název: Срыв [Sryv ]
originál vyšel: 2013

vydání: Fragment (CZ) (web) 2017

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 18.09.2017 11:32

Po Machaněnkově Úkolu přežít přichází na český trh další „gameplay“ MMORPG. Tentokrát je vnější svět spíše marginální, hrdina hupsne do virtuálu co nejrychleji a vypracovává se na elfa nekromanta/rytíře smrti. Takže farmí moby, dělá kvesty, čistí danžny, a pomalu skiluje a levluje. Pokud někoho zarazila předchozí věta, nebude to asi kniha pro něj, protože autor se vůbec nestyděl a takový jazyk užívá ještě s větší volností než Machaněnko. Sice na konec knihy přidal slovníček, ale obávám se, že pro člověka nepolíbeného RPG bude kniha utrpením.

Je nutné ocenit také premisu celého příběhu – hraním v celotělové kabině pro VR dochází ke „vtažení“, kdy vědomí hráče přestává být vázáno na tělo, které může klidně umřít (proto se hlavní hrdina nechává vtáhnout – v „realitě“ je na smrt nemocný), a existuje už jen ve virtuálu (kde ovšem není zničeno ani výmazem databáze).

Pokud pomineme ten herní jazyk, tohle hrdinovo zařizování si virtuální existence se dobře čte a dokonce už se nám rozehrávají i zajímavější motivy, které ovšem čekají na další díly. Zde končíme de facto tím, že máme středně nabušeného hrdinu, který je finančně zajištěný a může vyrazit na pořádný kvest.

Lokina  | ***** 10.02.2018 20:08

Tak to byl slušný nářez. Jakožto nehráčka RPG a podobných her, se mi kniha velmi líbila a bylo to příjemné překvapení. Kniha měla spád, jiskru. Moc se mi líbil svět, do kterého byl hlavní hrdina vtažen, svět byl nápaditý a těším se až ho v dalších dílech poznám více. Gleb/Laith byl sympatický až někdy trochu arogantní hrdina, který neměl jinou možnost a musel být vtažen. Ve virtuálním světě poznává nové přátele i lásku a objevuje ale i jeho skryté a záludné kouty. Co mi trochu dělalo potíž, ale to je moje chyba, že jsem se neorientovala v mnoha zkratkách a pojmech, které byly hojně používány během akčních scén. S tím mi ale naštěstí pomohl slovník, který je na konci, takže jsem nebyla za trubku. :-) Už se moc těším na pokračující díl, který co nevidět, vyjde!

minduton  | **** 12.05.2019 22:07

3 hvězdičky za řemeslný styl. 4. hvězdička za celkem originální pointu („vtažení“ do hry). 5 hvězdiček nedávám, protože LitRPG není vysloveně můj šálek kávy.

Afrodedek  | **** 08.10.2019 09:21

Za mě výborná věc, i když se mi Cesta Šamana líbila o chloupek víc. Nicméně sem s dalšími věcmi ;-)

Methat  | ***** 26.03.2020 10:16

Keďže som odchovaný na hrách a pred takými trinástimi rokmi na Lineage 2, táto kniha mi vrátila krásne spomienky na dlhé expenie v katakombách, predávanie lootu na námestí, buffovanie pred raidami a rozhodovanie sa, akou cestou sa ďalej vydať… Preto musím hodnotiť plným počtom a odporúčam všetkým, ktorí kedysi hrali nejaké MMORPGčko. Teším sa na pokračovanie.



WebArchiv - archiv českého webu