kniha » Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 21
hodnotilo: 28
78%
Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Více vydání = více obálek.

Becky Chambers

Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu

série: Poutníci
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: The Long Way to a Small, Angry Planet
originál vyšel: 2014

vydání: Host (web) 2017; Host (web) 2017

odkazy: 1x [ukázka], 4x [recenze]


Komentáře:
dva mraky  | ***1/2 07.11.2017 20:45

Řeknu to tak, bylo dušičkové počasí a já měl silný splín a tak jsem zakoupil tuto knihu, připravil si oblíbené sladkosti a snil o tom, že většina věcí se dá vyřešit ku spokojenosti všech, že máme hledat, to v čem jsme si podobní a ne to v čem se lišíme, že vesmír je nekonečný a v pro každého se v něm najde kousek místa. Jinými slovy, tohle je totální limonáda. Jsme ve multirasové posádce, v relativně mírumilovném galaktickém společenství, na lodi, co staví vesmírné cesty. A to je celé. Pohodová(až příliš :-P) road movie. Šňůra většinou ne moc akčních epizod z míst co navštívili. Postupné odkrývání charakterů z posádky a jejich sbližování… a lehčí drama nakonec, aby to byla aspoň opravdická space opera. V kontextu současné tvorby osvěžující, nezachraňujeme vesmír nebo aspoň planetu, ale spíš sami sebe a vlastní srdce. Spíše komorní často o vztazích. Pokud máte averzi na seriál Přátelé a jim podobné, opravdu hodně zvažte nákup této knihy. Ale Chambers v téhle poloze psát umí. Chcete se pomazlit ze Sissix?

MMCH anotace je zavádějící blbost, kniha opravdu nestaví na tom, kdo má jaké tajemství, to je využito jen epizodicky. Stejně tak se nejedná o výpravu do hlubokého vesmíru, prostě jen letí delší dobu než jsou zvyklí a do místa, kde jsou rasy z jejich společenství jen krátce.

exrabbit  | **** 16.11.2017 17:17

Mě se to líbilo a trochu mi to připomínalo Brinovu ságu Pozvedání. Je fakt, že kniha je na současné poměry nezvykle optimistická, což může být pro někoho plus, pro někoho mínus. Četlo se svižně, pomazlit se se Sissix bude chtít určitě každý ;-)

SONP  | ***** 03.04.2018 15:45

Znovu se ukazuje, že ženy nepíšou o nic horší hard sci-fi než chlapi. Pravda, tahle ta knižka je trochu jiná než všechny ty, v niž se do detailu dočítáme o obsluze vesmírných lodí, o vstupech do hyperprostoru a o čtvrtém rozměru gravitačních studen – i když i na to tady dojde! Kromě klasických sci-fi rekvizit, jako je hyperprostor, mimozemšťané všech podob nebo galaktické společenství, jsou tu totiž v hlavní roli vztahy. A to vztahy nejen intimní, ale i vztahy v rámci posádky, a to zejména mezi různými rasami a kulturami navzájem. A tak se nám tu dá dohromady lidská účetní s ještěří pilotkou, nebo trpasličí technik s umělou inteligencí – a přitom to není žádná samoúčelná červená knihovna ve stylu young adult, ale spíš je to pojato jako obžaloba rasismu a obhajoba multikulti v tom dobrém slova smyslu. A na závěr: tvrdý reset telefonu už nikdy nebudu dělat, aniž bych si vzpomněl na závěrečnou pasáž knihy (víc už spoilovat nebudu). Jsem nadšen!

trudoš  | *** 16.06.2018 10:14

Pomalé vyprávění, k uzoufání pomalé. Přesto si myslím, že úspěch Becky Chambersové je pochopitelný, vzhledem k tomu, že její jazyková vybavenost má daleko k zabředávání do technických zhůvěřilostí či metafyzických nepochopitelností. Navíc staví na atraktivní premise, kdy určující pro příběh jsou hlavně vztahy mezi prapodivnou posádkou na jinak obyčejné kosmické lodi.
Jenže jak je autorka mistrnou znalkyní lidské i mimozemské psychiky, úplně zapomíná na to nejpodstatnější – zápletku. Ačkoli základní motiv se rozehraje hned zkraje, to důležité se stane až na konci a všechno mezi tím je pouze soubor epizod, jež by se skutečně dobře vyjímaly v televizním zpracování, kdybychom se bavili o seriálové realizaci. Něco je slabší, něco silnější, o všem ale platí, že se to nebojí ožehavých témat stran náboženské nesnášenlivosti, kulturní xenofobie či mezidruhové promiskuity. Přičemž je třeba brát na zřetel jemnou ruku dámské režie, protože tohle prostě je ženská obdoba dobrodružného vyprávění.

Shelagh  | ***** 22.08.2021 22:43

Příběh posádky tunelářské lodě Poutník ukazuje, že vesmír je nebezpečné místo, o dobrodružství i intriky v něm není nouze, krvavá historie se táhne skoro za každou ze sapientních ras a pokud v něm chcete přežít, nemůžete být sami.

Laskavý, chvílemi dojemný příběh, plný hlubokého lidství (i v zastoupení mimozemských ras) mi pohladil duši. Je skvělé zas jednou číst o soudržnosti, která nevychází jen z nutnosti a naučených vzorců, ale z dobroty srdce a pochopení.

JoeAlex  | ***** 21.06.2023 09:59

K prečítaniu prvého dielu pre mňa novej autorky série Poutnici bola obálka. Od obálky k čítaniu je jen kúsok cesty. Dej románu pekne plynie, postavy sa postupne odkrývavajú a zisťujeme ich hlboko schované tajomstvá, ktoré si nosia zo sebou. A to bez rozdielu rasy, druhu, pohlavia obyvateľov širokého kolonizovaného vesmíru. Príbeh je miestami úsmevný, čiastočne naivný, vytvorený svet uveriteľný, čítanie príjemné.



WebArchiv - archiv českého webu