kniha » Návrat na planetu Zemi
v Top10 2 | chce si přečíst 5 | má v knihovně 69
hodnotilo: 40
89%
Návrat na planetu Zemi
Sestavil/i:

Ivo Železný

Návrat na planetu Zemi

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Svoboda 1985


Komentáře:
BorgDog  | **** 14.08.2010 21:45

Opravdu gigantická sbírka starších českých povídek. 600 stran (a oproti dnešku pěkně hustě sázených), celkem 51 povídek rozdělených do několika tematických okruhů. Opravdu nářez, co na přečtení zabere pěkných pár nocí. A kvalita? Lepší, než bych očekával. Nejsem zastáncem teorie, že staré je dobré, protože je staré, takže jsme byl připraven na celkem nudnou soupravu proloženou agitací minulého režimu, ale ta se až na asi dvě výjimky nedostavila. Náměty nejsou už dnes nijak originální, přesto je drtivá většina povídek dobře čitelných. Mnohdy dokonce čitelnějších, než povídky dnešní, jako by si tehdejší autoři dávali mnohem věší péči s jejich vypilováním, nebo možná redakce byla přísnější… anebo se mi to jen zdá, kdoví. Každopádně i povídky jinak průměrné či horší námětem se četly pozoruhodně dobře, a jen tento fakt často mé hodnocení výrazně zvedl.

Jinou otázkou je skladba. Nejlepší je asi první část s tematikou lidí a poté poslední věnovaná mimozemšťanům. Mezi nimi je průměrných povídek až příliš, nejvíce mi to asi vadilo v „časovkách.“ Také zařazení legrácek na jednu dvě stránky je problematické – mě osobně opravdu rozesmály možná tři. A konečně je pozoruhodný z dnešního pohledu celkem misogynní nádech většiny povídek, kdy jsou ženy chápány i používány jako v lepším případě pouze ubrečené roztřesené uzlíčky a v horším rovnou příčina záhuby lidstva či „nenápadné šedé myšky.“ Přitom podotýkám, že ten přístup se objevuje i v povídkách ženských autorek, většinou je úsměvný, ale v několika případech už překračuje únosnou hranici s negativním dopadem na kvalitu. No a pak je tu samozřejmě filozofování o světlých či naopak temných zítřcích lidstva, bez kterého by to nejspíš nešlo, ale nutno říct, že je drženo relativně na uzdě.

Celkově vzato pro mne byla sbírka příjemným překvapením a domnívám se, že patří k základnímu vzdělání každého, kdo se zajímá o českou SF tvorbu.

Gaarq  | ***** 16.11.2020 14:46

pro mě jeden z iniciačních sborníků, takže hodnotím literární i historický osobní přínos. kdybych se snažil být objektivnější, šel bych na 4 astry, ale perfektní ilustrace miroslava jiránka, dobrý výběr obecně, pár velmi slušných kousků a sentimentální slza k koutku oka mají jasnou přidanou hodnotu ;) navíc, ve své době to bylo fenomenální dílo, 51 povídek českých autorů, po stalo se zítra další mega dávka české SF pro běžného čtenáře v ghetu ČSSR.



WebArchiv - archiv českého webu