kniha » Temný les
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 46
hodnotilo: 54
79%
Temný les Více vydání = více obálek.

Liou Cch‘-Sin

Temný les

série: Vzpomínka na Zemi
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Vzpomínka na Zemi 1.-3.

Kategorie: sci-fi

originální název: 黑暗森林
jiný (obecně známý) název: The Dark Forest
originál vyšel: 2008

vydání: Host (web) 2017; Host (web) 2018

odkazy: 1x [ukázka], 6x [recenze]


Komentáře:
gokudo  | ** 13.11.2017 18:12

300 stranek bych mozna prezil! Vsichni ty Changove a Tiunove mi nakonec opravdu lezli krkem!

biafra  | ** 31.07.2019 17:28

Je to zoufale zdlouhavéééé! Námět celkem dobrý, ale na třetinový román. Romantické pasáže o lásce se dají zvládnout pouze se zvýšenou spotřebou pytlíků na zvracení. Řada pasáží úplně zbytečná, banální mudrování o vztahu autora k jeho postavám atp. Pár nápadů, které mě zaujaly zvláště tím, jak intenzivní nesouhlas ve mně vyvolaly. Řešení Fermiho paradoxu pro mě velmi nevěrohodné, založené na darwinistickém a biomorfním pojmu civilizace, z nějž se dedukují dalekosáhlé závěry. Přemrštěná důvěra v sociální inženýrství, které je půvabnou kombinací sci-fi z padesátých let a komunistického pojetí sociálních věd. Na druhou stranu, pár nápadů opravdu člověka přinutí přemýšlet. Jestli za to stojí prodírat se stovkami stránek, je druhá věc.

trudoš  | **** 26.01.2020 18:55

„Vesmír je temný les. A každá civilizace je ozbrojený lovec, který se krade podrostem tiše jako stín, opatrně odhrnuje větve před sebou a našlapuje jako kočka. Musí si dávat pozor, protože lovců jako je on je plný les.“
A pak že to nejde bez virtuální reality. Je sice pravdou, že těch šest set stran je pro ústřední pointu maličko moc, ale jak se vyprávění drží víc při zemi, mnohem lépe jsem chápal předkládanou problematiku, ať už fyzikálního nebo filozofického rázu. Škoda té podprahové propagandy mocné komunistické Číny, ovšem když už Američanům nevyčítám jejich egocentrismus v thrillerech, bylo by ode mne férové měřit stejným metrem i na východ od ráje. Takže bez ohledu na politické cítění, musím Temnému lesu přiznat spoustu skvělých nápadů, od běžného standardu výrazně odlišnou stylistiku a zajímavou premisu boje proti mnohonásobně vyspělejšímu nepříteli z druhého konce galaxie. Jen to není akční space opera, ale spíš extrémně nabobtnalá, lehce archaická sci-fi povídka. Jinak dobrý.

MartinJ  | ***** 05.08.2021 00:53

Nestává se moc často, že druhý díl překoná první. Alespoň zhruba od stránky 100, kdy OSN jmenuje mediátory. Národnost autora dává tušit, že hlavní postavou bude čínský mediátor Luo Ťi a i když jím zvolené řešení je v průběhu děje lehce naznačeno a dá se alespoň v hrubých rysech vytušit, je celá kniha opravdu napínavá. Technologická převaha Trisolaris nad lidstvem je tak veliká, že se zdá, že záchrana může přijít jedině od nějakého deus ex machina, i tak ale čtenář se zatajeným dechem čeká, jak celý příběh dopadne, jestli se lidstvo dokáže vypořádat s tak zásadní existenciální hrozbou.

Stejně jako v případě prvního dílu platí, že pro evropského čtenáře jsou některé čínské reálie dost cizí a čínská jména dost obtížně zapamatovatelná, ale pokud to člověk nevzdá, dostaneme se mu opravdu dobrého čtenářského zážitku.

Methat  | ***** 29.01.2022 20:24

Výborné pokračovanie, ktoré je omnoho lepšie než prvý diel a o dosť temnejšie. Táto kniha pre mňa bola geniálna a osobne ju považujem za top, čo som v sci-fi literatúre čítal. Je tu toľko nápadov – už len samotní meditátori čo chceli vymyslieť, potom čo vymyslel Lio Ťi a jeho záverečné myšlienky o Temnom lese ako vesmíre… všetko to sú veci, ktoré sa reálne môžu stať a môžu ľudstvo v budúcnosti čakať. Kniha pre niekoho môže byť nudná, pretože prvá polovica ide v politickom smere, no je čisto logická a rieši sa mimozemská invázia. Druhá polovica sa odohráva v budúcnosti, takže si užijete množstvo nových serepetičiek, ktoré ľudstvo za 200 rokov stačilo vyprodukovať. Odporúčam.

Armstrogg  | brak 11.12.2022 14:39

Po technoblábolení (dost nepřesného ještě ke všemu) prvního dílu a náznaku o Hard SciFi se hard sci fi nekoná…

Proč ty vyhypovaný knihy co dostanou vaši kamarádi k vánocům a pak Vás je přinutí přečíst s tím že je to dobrý „SciFi/Fantasy“ jsou tak ****** **** nudný.

Celý tohle beru jako takovou odplatu za úspěšnost Marvel filmů v Číně, kdy po sobě házíme docela h***a a tváříme se že je to vrchol naší kultury.



WebArchiv - archiv českého webu