kniha » Severská mytologie
chce si přečíst 1 | má v knihovně 21
hodnotilo: 25
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Severská mytologie Více vydání = více obálek.

Neil Gaiman

Severská mytologie

Kniha vyšla i pod názvem:
Severská mytológia
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Norse Mythology
originál vyšel: 2017

vydání: Argo (web) 2017; Slovart (SK) 2018

odkazy: 1x [ukázka], 6x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 17.12.2017 10:04

severskou mytologii mám rád, svět ásů, vánů, jötunů je mi blízký. a ať už se jedná o autentickou germánskou mytologii nebo její synkretickou, post-křesťanskou formu, zachycené mýty ke mně promlouvají a já je dokážu prožívat. gaiman neudělal nic menšího, ale ani žel nic většího, než je vybral, uspořádal a převedl do modernějšího jazyka (spíš syntakticky a stylisticky než obsahově). kromě posledního mýtu o konci světa, držel se jak obsahově, tak i vypravěčsky standardu. teprve v soumraku bohů se „dopouští“ vypravěčského komentáře a mýtu tak dává zvláštní smysl, byť ten původní plně zachovává. víc jak čtyři astry nelze, ale i tak je to velmi příjemné čtení k zimnímu posezení u sálajících a zářících kamen (QED).

kdybych se měl přidat k diskuzi u tohoto titulu, pokud bychom nevěděli, že je to germánská mytologie, od fantasy ji neodlišíme. otázkou tedy zůstává, je-li možné jen na základě toho učinit žánrové zařazení. a pokud bych si měl zahrát na ďáblova advokáta, pak ano, není to fantasy, ale kořenový text, text vzniklý před ustavením žánru, a tudíž sem čistě žánrově nepatří. ale to platí i o spoustě děl osmnáctého století, tedy době textů žánrově hraničních.

Polinius  | **** 12.01.2019 15:24

Nedokážu posoudit vklad autora, ale líbilo se mi, ale to je spíše zásluha ,,Severské mytologie", než autora.

Benetka  | *** 17.01.2019 20:20

Je to vlastně takové převyprávěné vyprávění.A vzhle­dem k tomu,že Neil vyprávět sakra umí se kniha čte skoro sama.Nicméně autor de facto nepřichází s ničím novým.Mytologie mám rád tak nějak všeobecně,čili nejen tu severskou,ale i slovanskou,a i na toho opeřeného hada nesmím zapomenout… :)Každopádně bych ale kdekoliv marně hledal více zábavného zmetka než je Loki.Když jsem tuto knížku četl,napadla mě úvaha kterým bohem bych chtěl být z těch severských,a Loki byla jasná volba! :D

louza  | ****1/2 01.12.2020 09:14

Přiznám se, že na Gaimana mám skrze jeho svérázný přístup k původnosti jeho prací tak trochu pifku. Ten člověk snad nic z toho co napsal nevymyslel a i věci zdánlivě originální se ukázaly jako vykradené z předloh více méně neznámých. Proto jsem k Severské mytologii, která je převzatá už z definice, přistupoval s úmyslem jí zcela a totálně sejmout. Protože zařazovat do série svých převyprávěnek a blábolů úhelný kámen fantastiky, to se prostě nedělá. Bohužel musím přiznat, že jsem si knihu naprosto nemístně užil. Ba co víc, rochnil jsem se v ní jako prase. Ano, zcela určitě to není kompletní mytologie, naprosto jistě je to jen zúžený pohled na celou problematiku bez jakýkoli referencí a ukotvení z čehož by mistrovi doslovu Chrisu Tolkienovi vstával bělavý vlas na hlavě. Ale je to napsaný tak neskutečně jednoduchým a maximálně elegantním jazykem, což působí v dobách tisíci stranných ság extrémně svěže. Kniha je čtivá i pro začátečníky v ranku ať už mytologie, nebo fantasy a na své si díky rozprávkové formě přijdou i pohádkáři. Protože Neil je tady opravdu pro všechny. Nadšeně přiznávám, že mě dostal.



WebArchiv - archiv českého webu