kniha » Zadrž hvězdy
hodnotilo: 2
20%
Koupit knihu:
Minotaur
Zadrž hvězdy Více vydání = více obálek.

Katie Khan

Zadrž hvězdy

Kategorie: sci-fi

originální název: Hold Back the Stars
originál vyšel: 2017

vydání: Argo (web) 2018; Argo (web) 2018

odkazy: 1x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [5] idle (editor) 18.02.2018 16:00  

@Clarice[4]: Nechceš to přehodit do komentářů, ať to tu nezapadne?

 [4] Clarice 18.02.2018 12:53  

Moje hodnocení berte s rezervou. Nejsem cílová skupina, takže mám k tomu pochopitelně asi více výhrad, než by si příběh zasloužil. Jde o klasickou romanci, jíž nepřejí společenské poměry. Totiž Max a Carys žijí ve světě, který se našemu podobá jen málo. Část planety je zničena válkami, Zemi navíc ohrožuje asteroidový pás, přes který se dostanou jen ti nejlepší. A až se to stane, lidé se vydají ke hvězdám. Společnost převážně na evropském kontinentu žije zvláštně. Do nějakých pětatřiceti se dvojice nesmí párovat a zakládat rodiny. Jejich životy řídí cyklus rotací, v důsledku nichž každých pár let žijí, pracují a učí se v jiné zemi. Poznávají nové lidi, zejména také díky čilému životu na sociálních sítích a mají možnost rozšiřovat si obzory, dá se říct zajímavým, ale společností vynuceným způsobem.

Dvojice hrdinů příběhu, jak už to v romancích bývá, má s tímhle zřízením pochopitelně problém. Zvolí proto možnost, která by mohla jejich osud zvrátit. A to se stane, ale asi trochu jinak, než by čekali.

Autorka pracuje ve filmových studiích, což jsem věděla předtím, než jsem knihu začala číst. Bohužel jsem při čtení mívala často dojem, že čučím na film a nejednou mě tahle skutečnost spíš popudila, protože část příběhu tím zásadně trpí.

Jak už je z anotace jasné, příběh se odehrává částečně ve vesmíru, když se dvojice ocitne mimo loď a má hodinu a půl na to svou situaci napravit. A částečně v jejich minulosti, kdy se autorka propracovávala událostmi od jejich setkání, až po různé trable v jejich vztahu způsobené právě zmíněným společenským tlakem. Obě části místy trpí naivitou, plusem pak je zajímavý svět a jedno dilema zmíněné ke konci.

Kniha je vhodná spíš pro mladší čtenáře. Milovníky výplodů současné mládežnické kinematografie, jako je např. Divergence, Hostite, apod., se tento příběh určitě líbit. bude. Už třeba také proto, že se podle všeho mohou těšit i na filmové zpracování.

 [2] Skarabes 10.02.2018 17:10  

@FerryH[1]: Je to pitomost…

 [1] FerryH 11.01.2018 22:07  

… k anotaci – to zni jak upoutavka k pekne pitomemu SF-romance filmu…

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu