kniha » Divné počasí
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 4
hodnotilo: 9
76%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Divné počasí

Joe Hill

Divné počasí

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

originální název: Strange Weather
originál vyšel: 24/10/2017

vydání: Beta (web) 2018

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
PMarek  | **** 07.04.2018 07:58

Když jsem si přečetl anotaci, zdály se mi náměty novel poněkud ujetější, než bych chtěl, ale musím říci, že mě nakonec všechny čtyři novely zaujaly. Četl jsem rychle a byl jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Ale nejedná se o čtenářský kalup k rozuzlení, vychutnávám si cestou k cíli každou větu. Jsem Kingovým fanouškem, Hill píše takřka stejně, čili to v mém případě není výtka, ale spokojené chrochtání blahem. Hilla identifikuji snad jedině díky aktuálnějším odkazům na osobnosti, interprety a songy oproti otci. Nechybí humor, napětí, opravdu neotřelá témata, oceňuji rychlost, s jakou se Hill v nabídce českého knižního trhu objevuje. A to i přesto, že dosud všechny jeho tituly končí s mamutí slevou ve vydavatelově knihkupectví, ne-li rovnou v Levných knihách. Což moc nechápu, protože jeho knihy, včetně téhle, rozhodně stojí za přečtení. Nudit se nebudete.

jirikk  | **** 17.08.2018 15:25

První dvě povídky mě doslova nadchly, Momentka i Nabito jsou skvělé a zdálo se, že tu máme dalšího Hilla, který bude brát absolutní hodnocení. Pak to však šlo strmě dolů, V nebi je dost rozvláčné a vlastně se tam toho až tak moc nestane, Déšť je pak vyloženě přitažený za vlasy. Hill ho v doslovu označuje za parodii, čímž samozřejmě povídce dává použitelný rozměr, ovšem i s tím vědomím to prostě úplně ono nebylo. Nakonec tedy slabší Hillův titul (ovšem jen v rámci jeho tvorby, i tak je to stále silný nadprůměr).

Adhara  | *** 12.09.2018 12:41

Štvoricu príbehov v ich poradí by som ohodnotila asi takto: Slabý, silný, silný, slabý. A teraz podrobnejšie:

Prvý príbeh má dosť slabý nápad a aj štýl písania vo mne vyvolal dojem, že autor melie z posledného.

V druhej poviedke som sa síce spočiatku strácala v rozličných dejových linkách, ale potom sa pekne spojili. Príjemne prekvapil šokujúci záver v dobe, keď už by si čitateľ myslel, že to nabehne na staré klišé.

Tretia poviedka sa mi páčila najmä vďaka prepracovanej hlavnej postave a jej osobnému príbehu. Fantastická zložka sa mi rátala už menej, zvlášť jej rozuzľovanie. Záver mi pripadal príliš uťatý.

Posledná poviedka mala na môj vkus trochu priveľa extrémov. Každá postava mala úplne neskutočné meno a na jednu ulicu príliš veľa neobyčajných osobností. Lesbička, sektár, chlapec trpiaci upírskou chorobou, väzeň na úteku… bolo to až na pomedzí paródie.

louza  | **** 11.03.2024 18:00

Kniha, která možná není tak dobrá, jako Hillovy sbírky kratších prací a nepředčí ani příběhy v Kingově Čtvero ročních období. Ale pořád jsou to literárně skvěle zvládnuté příběhy s dobrými nápady, které je radost číst. To že všechno nevyšlo až tak na sto procent, to že se někde píše možná víc než by mělo, nebo nepointuje až tak dobře, z toho vyložený propadák nedělá. Hill má i mnohem lepší texty, ale tohle je po všech stránkách minimálně solidní řemeslná práce. Místy i trochu víc. Na Hilla „jen“ solidní nadprůměr, ale mnoho jiných autorů by za podobnou knihu upsalo duši.



WebArchiv - archiv českého webu