kniha » Nightflyers
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 89
hodnotilo: 73
81%
Nightflyers

George R. R. Martin

Nightflyers

Tato kniha je částí i jiných knih: Písně mrtvých

Kategorie: sci-fi - horor - povídková sbírka

originální název: Nightflyers ˙
originál vyšel: 04/1980

vydání: Laser 1992

odkazy: 1x [film], 1x [seriál], 1x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | **** 16.02.2008 08:31

Kniha so škaredou obálkou, ktorá je však vytiahnutá z deja, s napínavým dejom. Príbeh je o výprave za tajomnými volcrynmi, na palube lode Nighflyer, ktorej majiteľ Royd Eris je trochu čudák. Nechce sa ukázať naživo a používa hologramy a komunikátor, aby s ostatnými bol v kontakte. O ňom sa vedú debaty či je vôbec človek, keďže najatý telepat vníma hrozbu, ktorá je v lodi. Dej má klasické prvky filmového hororu, napätie, rozhovory, podozrievanie, čudné úmrtia, tajomstvo. Knihu sfúknete rýchlo, na môj vkus je síce trochu viac scifi, no milovníkov žánru rozhodne poteší. Celkovo sa mi nezdá, že by to bola nejako prevratná kniha. Jediné čo mi vadilo, bolo neustále napätie. Mal som niekedy chuť knihu odložiť aby som sa mohol nadýchnuť :) 4*

lamahe  | **** 16.04.2008 13:00

Táto novela je vyváženým krížencom science-fiction a hororu a je až po okraj nabitá napätím a akciou. Nedá sa odložiť nedočítaná (aj tak by ste sa báli zaspať :)). K spomenutým atribútom sa ešte ako podklad pridáva zaujímavá a mysteriózna dejová línia o tajomných volcrynoch. Napriek tomu, že kniha neprináša nič zásadne originálne, všetko je tam kde má byť a bez zbytočnej vaty – skvelé!!

Duirin  | **** 27.12.2008 01:19

Obálka této knihy mě opravdu znechucovala, ale když jsem při čtení zjistil, že to má být vybuchující hlava, už mi tak nechutná nepřijde :) No, teď to moc nechápu, ale předtím jsem nějak nepochopil, že to má znázorňovat vybuchující hlavu. Útlá knížečka, kde není zbytečně děj okecáván, takže to má spád a nenudil jsem se. Na druhou stranu musím přiznat, že to na mě až tak hororově nepůsobilo – ne, že by to bylo špatně napsané, to naopak, Martin mě opět nezklamal a dávám si ho do TOP 10 – nějak jsem se nedokázal ztotožnit s hlavními aktéry, nebyli mi příliš sympatičtí. Je pravda, že Eris Royd je divný, ale ostatní také.

Lucc  | ****1/2 17.05.2010 10:33

Perfektně vystavěná horrorová novela těžící ze strachu z neznáma a z nemožnosti úniku z uzavřeného prostoru kosmické lodi. Četl jsem to kdysi ještě jako děcko a málem si nadělal do kalhot.

Methat  | **** 07.06.2012 12:25

Klasická a celkom dobrá sci-fi vyvražďovačka vo vesmírnom plavidle známom ako Nightflyer. Príbeh sa mi veľmi podobal na Clarkovu Vesmírnu odyseu (čo sa akčnej časti týkalo), no Martin nič nevysvetľuje podobne nudne na začiatku ako Clarke, takže sa čitateľ môže hneď pustiť do tej najzaujímavejšej časti. Deväť vedcov prišlo na loď Nightflyer, ktorej kapitánom lodi je záhadný Royd Eris, pátrať po legendárnych Volcrynoch, novej inteligentnej rase, ako si všetci myslia na začiatku. Zo začiatku toho ani vy nebudete veľa chápať, no na konci to pochopíte a boli by ste radi za viac textu, no kniha aj tak príjemne (v zmysle ukončenia a nasýtenie čitateľa) končí. Postavy sami o sebe neboli až tak sympatické – samozrejme, nájdeme tu každého v inej profesii – tu biológ, xenotechnik, tam vylepšený model alebo psionik / telepat (závan Dickomvými dielami). Pre niekoho to môže byť horor, no pre mňa to bola zábava sledovať a tipovať, koho ďalšieho „to“ sejme, pretože mi bolo jedno, ako posádka dopadne – viac ma zaujímala nová, temná rasa, ktorá si to pádila vesmírom strašne dlho.

Clarice  | ***** 06.07.2016 21:34

Málokterou knihu si přečtu dvakrát. Tuhle jo. Sci-fi horory mám ráda. Sci-fi horory odehrávající se na palubě lodi, mám ještě raději. Na vesmíru je totiž jedna věc strašlivě úžasná – nikdo před ním neuteče :). Od Martina mám doma pár tenkých knížek. Neubráním se úsměvu pokaždé, když si představím, že se jimi jen rozcvičoval na Hru o trůny :).



WebArchiv - archiv českého webu