kniha » Nonstop
v Top10 44 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 247 | antikvariát
hodnotilo: 284
90%
Koupit knihu:
Minotaur
Nonstop Více vydání = více obálek.

Brian W. Aldiss

Nonstop

Kategorie: sci-fi

originální název: Non-Stop
originál vyšel: 1958

vydání: Odeon 1979; Odeon 1989; Laser-books (web) 2000; Laser-books (web) 2008; Argo (web), Triton (web) 2018

odkazy: 4x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
avatar2  | **** 08.11.2006 20:05

Dobrá kniha, zpočátku dost nepřehledná, což je zřejmě autorův záměr. Chvíli trvá, než si čtenář ujasní co jsou lidé o kterých se píše zač, kde žijí a o co jim jde. Závěr je sice předvídatelný zhruba od tří čtvrtin knihy, to jí však neubírá na originalitě. Hvězdiču srážím za počáteční zmatení, které mi nesedlo. Jinak doporučuji.

biker11  | ***** 31.12.2006 10:38

svet sa zmenil, ale čo je to za svet? gravitácia je tam rozdielna, rôzne úrovne, ľudia nepoznajú techniku … dobrý dej a hlavne na tú dobu prvá myšlienka sveta v …, nebudem prezrádzať vyvrcholenie knihy. je to výborná klasika

shpina  | ***** 04.01.2007 19:17

Opravdu skvělé čtivo. Ze začátku pomalejší vpravení do situace se hodně slušně rozjede. Klasika a navíc rychlou čitelností srovnatelná se současným standardem.

magio  | ***** 05.04.2007 16:16

Výtečná kniha, kterou bych bez zaváhání zařadil k tomu nej ve sci-fi žánru. Sledujeme putování mladého Roye Complaina, obyčejného řadového člena nepříliš početného kmene Greenů, který se spolu se svými druhy chystá k nebezpečné cestě po světě, velmi podobnému džungli na Zemi. Ten je rozdělen na několik palub, které ovládají různé kočovné kmeny a jsou obydleny mnoha druhy živočichů. Jejich obyvatelé nejsou příliš civilizovaní, ale jejich krátký život řídí jakési primitivní náboženství. Z generace na generaci se tradují zdánlivě směšné, nesrozumitelné a fantastické pověry o bájných vysokých Obrech, o nějakém záhadném Kapitánovi a o tom, že svět je vlastně Loď obrovských rozměrů. Když je nečekaně unesena Royova žena Gwen, vydává se s několika dalšími spiklenci na pouť skrz neprobádané a nekonečné paluby. Při orientaci jim má pomáhat starý plán, jehož vlastníkem je odhodlaný kněz jménem Henry Marraper. Na mapce je znázorněna malá místnůstka s nápisem Řídící stanoviště – cíl výpravy. Tam hodlají nalézt Kapitána, dozvědět se, kam plavidlo letí a poté zamířit k domovské planetě. Jejich odvážný podnik se zdá stále těžší a těžší. Procházejí území mnoha více či méně velkých skupin, střetávají se i s tajemnými Obry a prostřednictvím Roye Complaina narazíme i na jeho pohřešovaného bratra Gregga. Problémem se stávají i nebezpečné zmutované krysy, které mají výrazně zvýšenou inteligenci, dokáží se dorozumívat telepaticky a jsou rozhodnuty vyhubit vše živé. A vzápětí mladík zjišťuje, že je přímým potomkem posledního kapitána Lodi, Gregoryho Complaina, který zemřel kdysi dávno. Také náhodně získává prastarý lodní deník, jež jeho praděd napsal před mnoha lety. Ten pomáhá rozluštit četná vodítka, která jsou zásadní v pochopení posledních událostí. Konečně dorazí do zapovězené Přídě, kde ale nežijí krvelační běsi, jak se povídá, ale prosperující a vyspělý kmen. Nesmí chybět ani láska a na povrch čím dál více začíná vyplouvat neúprosná pravda. Vynikající rozuzlení a nezapomenutelný závěr dělají z této knihy do hladka vybroušený drahokam. 100%

Rooz  | ***** 30.12.2007 22:20

Ani po více jak 40 letech neztratil tento diamant scifi nic ze svého lesku. Začátek příběhu nás zavádí do všedního života Greenova kmene rozprostřeného v ponikové džungli. Žádnou zvláštnost pak pro kmen nepředstavuje, že džungle obklopující tento kmen, roste na chodbách a v místnostech světa zvaného loď. Jen starý kněz má díky plánům lodi, které si přisvojil, mlhavé tušení, co je to vlastně za svět, ve kterém žijí. Proto se on a pár odvážlivců rozhodne vydat na místo, kde by se mohl dozvědět více o tomto světě. Kniha má nápady, spád i gradaci, nechybí záhady, o kterých může čtenář v průběhu přemýšlet, láska, zvraty v ději. Výborný příběh!

KainIX  | **** 13.05.2008 22:16

Když tady čtu, jak jsou z této knihy všichni nadšení, musím uvést, že mě kniha až tak vynikající nepřišla. Je to dobré oddychové čtení s dobrým nápadem a dobře promyšleným výprávěním, kdy autor odhaluje pravdu kousek po kousku. Naprosto vše je čtenáři naservírováno až pod nos a ten tak nemusí zapojit žádná nervová centra kromě těch obstarávající čtení. Dobrá kniha? Rozhodně, ale vynikající? Pro mě ne.

zdenda  | ***** 09.10.2008 22:07

Naprosto mne uchvátila a proto ji mám i top.

Majkl  | ***** 02.05.2009 09:47

Mám veľké medzery v klasikách science fiction, preto som sa vrhol na túto knihu. Kniha ma uviedla do sveta, ktorý sa volá Loď, žijúci ľudia sa tam riadia náboženstvom Učení (ktoré je šialenou zmesou Freudových a Jungových prác), ktorí obývajú Ubikácie v priestoroch záde Lode. Hovorí sa o bytostiach žijúcich na druhom konci lode, čo je akýmsi rajom na Lodi. Povráva sa o Obroch, Votrelcoch a žijú tam zmutované krysy a mutanti. Dostať sa na druhú časť lode je ťažké pre rastliny, ktoré každú štvrtú smenu, kedy zhasínajú orientačné svetlá odumierajú a tie silnejšie sa dostávajú nad ne. Prostredie je fascinujúce, po prvých odhaleniach mi v hlave vírili rôzne predstavy, ako to s celou Loďou je. Až na posledných stranách som sa dozvedel posledné kúsky pravdy, dočítal som posledné riadky o pol druhej ráno a pol hodiny som nemohol zaspať od premýšľania nad osudom postáv v tejto knihe. Táto kniha je klasikou, to sa nedá poprieť. Príbeh je nadčasový a aj po 44 rokoch ma táto kniha zaujala, uchvátila a ohromila. Jediným zádrheľom pre mňa boli postavy – neboli mi veľmi sympatické. A v istej časti knihy som bol znechutený nad davovou psychózou (bezpečnejšie to nazvať neviem) obyvateľom Lode. Vynahradil mi to však príbeh, ktorý je výborne prepracovaný – celkové vysvetlenie je logické a zatiaľ ma netrápi žiaden logický kotrmelec či nevyjasnené tajomstvo. A tak to má byť.

papuja  | ***** 06.09.2009 21:09

Vše je již napsáno v předchozích komentářích, takže se nebudu nijak rozepisovat. Za mě jen, že mi to nějakým podivným způsobem připomělo „Den Trifidů“. Asi mi zahrála nějak na city taková ta postkatastrofání atmosféra, kterou jsem si opravdu vychutnal. Malé mínus je jen u hlavních postav, ty šly nějak trošku mimo mě. Nevžil jsem se do nich tak jak bych si přál. Takže je to výborných 96%.

misa1989  | ***** 10.01.2010 14:53

Příběh začínající téměř jako fantasy se postupně rozjede do výborně propracovaného sci-fi. Díky postupnému odkrývání faktů o světě ve kterém se hrdinové pohybují, je velice těžké se od knihy odtrhnout. Jak psal papuja, do hlavních postav se těžko vžívá. Za mínus to ale nepovažuji. Žijí ve zcela odlišné společnosti a tak jsou také napsány. Vžití zkrátka není možné.

knedle  | **** 26.12.2010 10:40

Dobré to je, ale úplná bomba to není. Je tam nakouslých několik situací, u kterých jsem očekával nějakou pointu, ale nebylo mi přáno. A vadil mi hon na čarodějnice na konci knihy, který mi připadal extrémní – i když smysl dává a bez něj by nebylo finále.

btw – při čtení o barevné párty v Greenove klanu jsem si vzpomněl na taneční párty v Zionu v Matrixu 2 :)

Martyrius  | **** 23.08.2011 12:32

Vskutku, rád doporučuji tuto knihu, i když jsem měl možnost zatím jen jedné osobě (osobo, co tady děláte?). Ze začátku jsem samozřejmě nechápal (bez znalosti anotací, příběhu a konce), ale chytnul jsem se brzy a též mě to chytlo. Snadno. Mám rád toto spojení pravěku a sci-fi (nedá se tomu říkat fantasy / sci-fi). Postup dobrý, konec trochu zvláštní, ale i tak, dobrá kniha.

Ze začátku sice docela nuda (ach tolik sci-fi začíná v barbarské vesnici – tato, Jádro pudla, Fallout 2, Lidé a Netvoři), ale rychle se rozběhne průzkum čím dál tím podivnější džungle, která skrývá překvapivé tajemství (pečlivě jsem vybíral slova tak, aby to znělo jako obrovské klišé). Závěr mě nechal poněkud rozčarovaného, asi jsem čekal příliš moc.

KeB  | **** 04.05.2012 12:27

Bohužel jsem měl příběh těžce vyspoilerovaný a tudíž se překvapení nekonalo. To je velká škoda, opravdu by mě zajímal můj dojem z knihy, kdybych neznal podstatu jejího světa. Příběh mě chytil a nepustil dokud jsem ho neshltal celý. Poctivých 80% a kopec spokojenosti k tomu. :)

Phoenix  | ***** 10.07.2012 09:37

Tahle kniha rozhodně patří k tomu lepšímu, co SF nabízí. Sice tu není nějaká super originální zápletka, jedná se tu o osudy lidí, kteří se snaží vymanit ze svého osudu, který teprve objevují. Objevování se spolu s hlavními hrdiny účastní i čtenář, který je na začátku hozen do běhu událostí a teprve postupem času zjišťuje, co se tu vlastně děje. Ani závěr nezklamal, autor se vyhnul ohranému „všichni hodní byly zachráněni a žili šťastně až do smrti“. Nenapadá mě, co vytknout:-)

Tua  | nehodnoceno 18.09.2012 13:18

Přestože zrovna nefandím myšlence „dálkových“ letů, knížka Nonstop se mi velice líbila. Prostředí lodi se blíží jakési fantaskní a staršidelné zemi divů, do níž má čtenář možnost skrze hlavního hrdinu proniknout zevnitř. Mnoho věcí na rozdíl od zmíněného lovce tuší, ale ještě daleko víc teprve časem s úžasem odhalí. Příběh je příkladně komplexní a na jeho závěru se všechny záhady spojí do jediného fantastického, leč pravděpodobného celku. Zpočátku jsem se obával, že samotná cesta k první palubě, coby náplň příběhu neobstojí, ale mé obavy byly liché. V druhé části knihy je již putování u konce a děj se vypraví novým stejně zajímavým směrem. Napadá mě paralela s knihou Les, ačkoliv Aldissův svět má blíže drsným dobrodružným románům, než pohádkám.

„Prostor pro tvé ego, pane,“ nabídl pokorně Complain. „Na tvůj účet,“ přisla otřepaná odpověď.

Methat  | ****1/2 24.10.2012 15:23

„Smrt je ta nejdelší část lidského života.“

Výborné sci-fi – na to, v ktorom roku vzniklo, klobúk dole. Zo začiatku čitateľ musí veľmi dobre čítať medzi riadkami a rozmýšľať, do akej dimenzie nás to autor vtiahol a aké bizardné sú jeho predstavy. V strede knihy už budete približne vedieť plán autora, kto sú vlastne obri, Greeni a Votrelci. Na konci všetko do seba krásne zapadne a vám sa zodpovedajú skoro všetky otázky. Škoda, že kniha skončila tam, kde skončila, bol by som za pokračovanie, no na druhej strane by som nechal záver otvorený taký, aký je, aj keď som z neho nebol nadšený. Ak by vás odradil už hneď začiatok a bol by na vás príliž zložitý, všetko je jednoduchšie, než na prvý pohľad vyzerá. K postavám som sa nevedel prispôsobiť – môj vzťah k nim sa niekoľkokrát počas knihy menil, no Royovi Complainovi som držal palce, pretože tam z nich bol asi najnormálnejší (až na tie jeho výbuchy zlosti). Úplne najhoršie je potom niekomu vysvetľovať, o čo sa v knihe jedná, aby ste danému človekovi nevyspoilerovali nejaký fakt. Najlepšie vysvetlenie asi je: „Prečítaj si anotáciu“. :)

„Lepší je ďábel, kterého dobře znáš, než ten, kterého neznáš vůbec.“

vpadysak  | **** 30.11.2013 18:05

Ak som Aldissovi niekedy vytýkal, že využíva postavy len na to, aby mohol vykresliť prostredie v ktorom sa pohybujú, tak v tejto knihe mi to až tak nevadilo. Autorovi sa podľa mňa podarilo ako tak odhadnúť pomer medzi opismi prostredia a charakterov. Žiaľ prežívanie postáv mohlo byť popísané podrobnejšie a King by určite z ich zúfalej situácie vyťažil oveľa viac. Ale King je King a Aldiss je Aldiss. Aj tak je kniha celkom zaujímavá a až do konca pekne stúpa vaša zvedavosť aj poznanie čo sa vlastne deje. Viem si predstaviť aj druhý diel, v ktorom by bol rozvinutý celkom rýchlo odstrihnutý záver. Príde mi to, ako keby bolo autorovi jedno čo sa stane s postavami, keď už čitateľ zistí celú pravdu o situácii a nechá ich na pospas samým sebe. Aj tak určite doporučujem.

burianek  | ***** 30.11.2013 21:20

K této knize není co dodat. Snad jen to, že jsem si ji poprvé půjčil nějakou šťastnou náhodou od švagrové, aniž bych tušil o co jde. Bylo to vydání „čtení na dovolenou“ s pro mě nic neříkající kresbou na obálce. Dokonce jsem po prvních stránkách chtěl knihu odložit, protože jsem moc nechápal.. No ale nakonec jsem to neudělal a knihu jsem zhltnul na jeden zátah. Skvělý nápad, příběh – kultovní záležitost. Četl jsem česky několikrát, poslouchal jako mluvené slovo, četl jsem anglicky i francouzsky. Kdo umí jazyky, doporučuju, v každém jazyce jde o trošku jiný zážitek.

Carter83  | ****1/2 13.01.2014 21:11

Aldiss má dar napínavého psaní, a tahle kniha se opravdu, věrna svému názvu, čte jedním dechem.

Graviton  | **** 05.09.2015 22:44

Nečetlo se to vůbec špatně. Kdybych mohl, tak to přečtu na jeden zátah – každá stránka mě nutila odhalit, co bude dál… Nicméně pro mě jako příznivce hard sci-fi to bylo málo technokratické. Tedy za 4*.



WebArchiv - archiv českého webu