kniha » Obchodníci s vesmírem
v Top10 12 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 144 | antikvariát
hodnotilo: 123
88%
Obchodníci s vesmírem Více vydání = více obálek.

Frederik Pohl
Cyril M. Kornbluth

Obchodníci s vesmírem

Kategorie: sci-fi

originální název: The Space Merchants
originál vyšel: 06/1952

vydání: SNKLU 1963; Odeon 1987; Laser-books (web) 2005; Triton (web), Argo (web) 2023

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | ***** 17.05.2009 18:33

Výborne dielo, ktoré je právom v edícii majstrovských diel. Mitchel Courtenay žije vo svete, ktorý ovládli reklamné agentúry Super (v ktorej pracuje) a Univerzál. Mitchel vidí ľudí ako konzumentov, ktorých ovládajú prostredníctvom reklám a nenápadných a neškodných alkaloidov vyvolávajúcich závislosť na ich produktoch. Následné udalosti ho však prinútia zoznámiť sa s konzumentmi bližšie, čo vedie k zisteniu, že nie sú tak šťastní, ako je to prezentované. Treťou no utajenou mocnosťou sú „konzouši“ – konzervatívci – ľudia, ktorí zas vidia ako je ničená Zem, len za účelom boha Predaja. Možná investícia do Venuše sa vidí ako úžasná príležitosť k vydrancovaniu ďalšej planéty a … ako to dopadne sa dočítate sami. Táto kniha je naozaj skvelá popisom sveta, v ktorý sa premenila naša Zem. Kniha je nadčasová a aktuálna, pretože len nedostatočná technika stojí od podobnej vesmírnej príležitosti.

Duirin  | **** 06.06.2010 18:19

Kniha, která zcela jistě patří do „povinné četby“ každého scifisty. Já jsem tento nedostatek dohnal teprve nedávno a nelituju toho.
Mitchell Courtenay patří do tzv. superkategorie – pracuje jako člen nejužšího vedení jedné ze dvou reklamních agentur, které prakticky ovládají svět, a dostane na starost projekt Venuše – její osídlení. Mitchell si rozhodně v přelidněném světě nežije špatně až na to, že si ho jeho „registrovaná manželka“ Kathy nechce vzít doopravdy. Ovšem po převzetí projektu Venuše se Mitch stane terčem atentátu, což ale není v obchodním světě žádný velký přestupek, a následně je mu ve víru událostí změněna identita a je vržen mezi obyčejné lidi „konzouše“, což otřese jeho životními postoji.
O dalších Mitchových osudech už tu psát nebudu, pouze můžu zmínit, že o dějové zvraty není nouze a kromě pár prvních stran, které se zabývají popisem chodu a vlivu reklamní agentury Super, se čtenář nenudí. Nicméně popisem světa a jeho náležitostmi ve mně autoři rozhodně nenavodili příjemný pocit. Dokonce bych řekl, že mi to okrajově připomínalo 1984. Víc jak 4* dát nedokážu.

KainIX  | ****1/2 22.06.2010 21:29

Velmi zajímavá úvaha, kam až může svět dovést konzumní styl života a jakou moc v takovém případě získají nadnárodní korporace. Výborně napsané, s lehkým nadhledem a jako by ironickým úsměvem. Děj je svižný, živý a naprosto pohlcující. Je skoro až k nevíře, že byla napsána již před více než 50ti lety. Výborná kniha.

Martyrius  | ***1/2 23.08.2011 12:34

Jedna z prvních knih, kdy jsem měl možnost číst příběhovou analýzu (ale není ten příběh jen potah kostry – nosné myšlenky o špatném systému?) z špinavých praktik, nemorálních korporací a nelidskosti lidí obecně. Nebylo to špatné, i když samozřejmě jsou lepší knihy. Těžko říct, už je to dávno, snad 12 let.

lamahe  | ****1/2 16.09.2013 14:12

Majster Pohl sa pred dvoma týždňami v krásnom veku porúčal do scifistického neba a rozhodol som sa uctiť si jeho pamiatku zdolaním môjho veľkého restu. Teda zdolanie nie je možno najvhodnejšie slovo, nakoľko tento nedlhý román sa číta takmer sám. Okrem pestrého deja s detektívnymi a akčnými prvkami ma ohromila nadčasovosť jeho centrálnej línie. Napriek tomu, že bol vydaný v r.1953, možno až na menšie detaily (napr. tú Venušu samotnú ;)) mohol byť kľudne napísaný minulý týždeň. Základným prvkom je konflikt vyplývajúci z (totálne) konzumného života preľudnenej spoločnosti v budúcnosti. Oblbnuté masy vs. úzka špička oligarchov. Spôsob, akým si dvojica autorov podáva obe tieto skupiny je vskutku majstrovský a bez väčších problémov okamžite aplikovateľný. Partizánska organizácia „konzoušů“ sa snaží o zmenu systému, pričom jej členovia čelia v prípade dochytenia najvyššiemu trestu. A v hre nie je nič menšie ako osídlenie planéty Venuša a jej kontrola. Kľukatá cesta Mitcha Courtenaya, šéftextára jednej z najväčších reklamných spoločností, nám dáva príležitosť dôkladne zmapovať túto neradostnú budúcnosť. Ohromná predstavivosť a uveriteľnosť diela potvrdzuje vo vzťahu k dnešku aj jeden známy Pohlov výrok (1987):“ If you read science fiction, nothing ever takes you by surprise.” Niekto by túto knihu mohol pokladať za ľavičiarsku agitku, ale podľa mňa to ide podstatne hlbšie. Za prínos žánru pridávam vo výslednom hodnotení 10% navyše.

gan112  | ***1/2 01.10.2016 20:16

Opäť neľahká úloha napísať koment na nejakú knihu. Nezvyknem byť prísny, ale keď to mám zobrať z tohto pohľadu, tak by som vytkol rýchle vykvasenie. Dávam si extra bacha aby bol svet „zajtrajška“ uveriteľný. Keď sa na strane povedzme 50 dočítam že vstup do knižnice je rozprávačovi = hlavnej postave odpudivý, a v závere opisuje nejakú scénu: že je ako z Dickensa (síce neviem či bol nejaký Dickens niekedy sfilmovaný, apropo ani o nijakom inom filme v knihe zmienka nebola, čo len navodzuje moju domnienku že knižka až taká presná v odhade budúcnosti konzumentov nebola), tak ma naštve že si autori nezapamätali čo napísali pred ani nie 200 stranami. Samotná prvá polovica knihy je veľmi kvalitná, povedzme že na mňa pôsobila distopicky, čomu nasvedčuje aj téma reklamných agentúr. Nájde sa tu množstvo vychytávok ktoré patria do tohto sveta, napr. miešanie obchodných a mafiánských praktík, vlastnenie dvojizbáku v preľudnenom svete, a vypísanosť autorov tu cítiť každým cúľom. Lenže v momente keď sa Mitch dostane do sveta spotrebiteľov, začína sa tá neuveriteľná fašistická fáza ako vystrihnutá z utopického románu 1984. Tuna to začne zadrhávať. Dej pre mňa moc akčný mi nevadil, ale už predtým bolo patrné že reklamný guruovia zo Superkategórie akoby nepoznali svojho zákazníka. Takisto hl. hrdina ako člen Superkategórie, a teda s jasným charakterom predajcu, sa priznáva (aj keď len ako rozprávač) ku GAIA minulosti… Hlavne kategória ľudí, obyčajných spotrebiteľov mi nesedela. Konzervatívci (v skratke „konzouši“, aj ked to miestami vyzerá skôr na „komoušou), na oko teroristická organizácia, bola síce opísaná jednoducho, ale dostačujúco uveritelne. Takisto sa mi nepáčil koniec. Bol odseknutý, a typu účel svätí prostriedky. Takže mám ďalšie podozrenie že knižka je rýchlo-kvasná. Akokoľvek sa ale zdá že knihu kritizujem, v podstate sa mi páčila. Rozhodne si myslím že patrí medzi majstrovské diela, a to nielen z hľadiska roku výroby. Dobrý námet na diskusiu. Ved samotné heslo tejto knihy pre mňa je: "Najvyššou formou našeho umenia je presvedčiť zákazníka, pričom si nieje vedomí že je presvedčovaný“.



WebArchiv - archiv českého webu