kniha » Ocelové jeskyně
v Top10 2 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 155
hodnotilo: 142
86%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Ocelové jeskyně Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Ocelové jeskyně

Kniha vyšla i pod názvem:
Oceľové jaskyne
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Romány o robotech
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: The Caves of Steel
originál vyšel: 1954

vydání: Mladá fronta (web) 1970; Železný 1994; Triton (web) 2003; Triton (web), Argo (web) 2012; Lindeni (web) 2023

odkazy: 3x [recenze], 2x [film], 1x [info]


Komentáře:
Duirin  | ***1/2 10.02.2006 22:25

V úvodním díle Asimovovy série o robotech je vedle detektivní zápletky rozebírán vztah lidí k robotům a také pozemšťanů k Vesmířanům. Není to nic světoborného, ale ani propadák. Tento díl se mi zdá nejslabší, ale tvoří dobré zázemí pro díly následující.

avatar2  | **** 27.09.2006 18:53

Asimovova detektivka hrající si především se vztahy „starousedlíků“ na Zemi s Vesmířany. Jádrem knihy je setkání dvojice, se kterou se pak setkáváme i ve zbývajících dílech série, detektiva Elijáše Baleyho a robota R. Daneela. Příběh není nijak strhující, jak už je u Asimova zvykem. Je to především popis neveselého života na přelidněné Zemi a potíže, které s sebou nese zásobování a vyživování zaplněné planety. Ve srovnání s následujícími díly série je tento slabší, ale je znát, že Asimov by se bez potíží uživil i jako detektivkář. Kniha ani chvíli nenudí.

Phoenix  | **** 23.02.2011 19:39

Přiznám se, že první díl tetralogie mě ze začátku moc nenadchl. Přečetla jsem ho s tím, že to byl zajímavý detektivní příběh, ale ostatní věci, které Asimov v knize řešil, jako rozdíly mezi Vesmířany a lidmi, mi začaly dávat větší smysl, až když jsem přečetla další díly. Kniha sama o sobě je docela dobrá, ale teprve v celku vynikne.

Speedemon  | ***1/2 28.05.2012 19:01

Kratičký detektivní příběh a s dost povedenou atmosférou. Země je opravdu bezútěšné místo, kde musíte být vysoko na společenském žebříčku, abyste dostali povolení mít v bytě třeba umyvadlo. Četlo se to samo a za chvilku byl konec. Perfektní jako odpočinková četba například do vlaku.

Tua  | nehodnoceno 19.11.2012 15:58

Osobně se mi líbila spíše první část knížky a pasáže popisující situaci na přelidněné Zemi v daleké budoucnosti. Například moment v obchodě s obuví, kdy jediná zákaznice nespokojená s faktem že by jí měl obsloužit robot, málem způsobí otevřenou vzpouru a občanské nepokoje proti robotům všeobecně (a především způsob, jakým je tato hrozba v zárodku zažehnána). Myšlenka robotů jež berou lidem práci (obdobné jako ve Vonnegutově Mechanickém pianu) je zde zajímavě a nejednoznačně pojatá, totiž jako katalyzátor umožňující rychlejší realizaci plánů lidí z Vnějších světů (bývalých pozemských kolonií na cizích planetách, které se v průběhu věků osamostatnily). Samotnou detektivní zápletku včetně jejího vyvrcholení považuju za překombinovanou. Asimovi rébusy na nichž je založen Já robot (který mě na Ocelové jeskyně navnadil) jsem obdivoval, ale v bludišti Ocelových jeskyní jsem se poněkud ztratil. Snad knížka funguje lépe v kontextu celého Asimova díla, který bohužel prozatím postrádám.

V mých informacích o hlavních povahových vlastnostech Pozemšťanů se zdůrazňuje, že na rozdíl od lidí z Vnějších světů jsou odmalička vedeni k tomu, aby se podřizovali autoritě. Zřejmě to přináší váš způsob života. Jak jsem se přesvědčil, úplně stačil jediný člověk, který prokázal dostatečně pevnou autoritu.

Nelson  | **** 26.02.2017 09:33

Detektivní příběh odehrávající se na přelidněné Zemi, kde většina lidstva žije v obrovských městech, ocelových jeskyních. Země je v područí Vesmířanů, což výjimečně nejsou mimozemšťané, ale bývalé kolonie Země, s kterými mateřská planeta kdysi prohrála válku. Vesmířané nejsou na Zemi moc vítáni, ale všichni se jich bojí. Detektiv Lije Baley je pověřen vyšetřováním vraždy jednoho z Vesmířanů. Je to dost nepříjemný úkol zvýrazněný přidělením partnera ze strany Vesmířanů jménem R. Daneel Olivaw, kde R. znamená robot. A na rozdíl od ostatních robotů je tento k nerozeznání od člověka. A na planetě, která se začíná bouřit proti strojům nahrazujících lidi, to znamená jen další problém. Docela kvalitní kniha, která i přes svůj věk neztrácí na zajímavosti. Vykreslení přelidněného světa s averzí vůči robotům a Vesmířanům je vynikající.



WebArchiv - archiv českého webu