kniha » Pád Měsíce
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 23
hodnotilo: 15
79%
Pád Měsíce

Jack McDevitt

Pád Měsíce

Kategorie: sci-fi

originální název: Moonfall
originál vyšel: 04/1998

vydání: Návrat -> (web) 2001

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | ****1/2 13.06.2013 14:29

Výjimka ze zatím u nás vydaných knih tohoto autora. Žádní mimozemšťani, pozůstatky po nich, žádné cesty až bůhvíkam. Čistě katastrofická sci – fi, která sice nezůstává nohama na Zemi, ale moc daleko se nevzdálí a navíc použité technologie jsou opravdu jen mírně budoucí.

Klasický katastrofický scénář – nečekaná hrozba, hledání řešení, nedaří se, vyhrocená situace až do poslední chvíle. Četlo se to velmi dobře. Krátké kapitolky, přeskakování po různých místech Země (hlavně tedy USA a prezident v akci – i to je klasika), všude se něco děje, jako by běžel dobře sestříhaný film. Pár postav je docela propracováno, spousta ovšem jen plochá, což se ale u takového příběhu dá čekat. Chvíli trvalo, než jsem si zvykl na jejich množství a i ke konci jsem si nebyl vždy jist, kam tu kterou zařadit. Ale to není podstatné. McDevitt složil dohromady pestrou mozaiku osudů mnoha lidí nezávisle na sobě a Murphyho zákon funguje dokonale.

A co kometa jako taková? Inu, byla nějak divná, což je řečeno v pár větách. A to je asi tak vše. Důkazy mizí…

Pokud jde o překlad, myslím že v pohodě. Až na pár perliček (viz diskuse) nebo zvláštních vět jako třeba: „Rick zdrceně seděl, ruce vražené v kapsách, bradu opřenou o pěst.“



WebArchiv - archiv českého webu