kniha » Písečníci
v Top10 4 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 93
hodnotilo: 104
86%
Písečníci

George R. R. Martin

Písečníci

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: Sandkings

vydání: Laser 1992


Komentáře:
lamahe  | **** 05.09.2006 10:20

Písečníci bola prvá kniha ktorú som od tohto uznávaného autora SF čítal a v prípade prvých dvoch noviel som narazil hneď na jeho najodmeňovanejšie a zrejme aj najuznávanejšie kúsky. Skutočne musím oceniť, že ani po desaťročiach ktoré uplynuli od ich napísania nestratili nič zo svojho čara a pripadali mi rovnako aktuálne. Pán Martin má veľmi vyzretý a „sýty“ štýl, ktorý je naozaj radosť čítať. Popri krásne fantastických nosných príbehoch dokáže, aj na malom priestore kratšej prózy, presvedčivo navodiť atmosféru veľmi komplexného sveta, ktorý akoby bol čitateľovi už odniekiaľ známy. Pritom sa majstrovsky dokáže pohrať s mnohými rôznymi žánrami. V novele „Písečníci“ ide o napínavý príbeh s prvkami hororu, novela „Píseň pro Lyu“ je veľmi humánnym, očarujúcim a trochu melancholickým príbehom a zapôsobila na mňa z celej knihy určite najviac. Aj keď poviedku „Skleněná květina“ by som označil za najslabšiu z týchto troch, autor sa v nej asi najviac pohral s atmosférou okolitého prostredia a je veľmi „halucinogénne“ sugestívna. Vcelku je to teda veľmi kvalitné čítanie a verím, že do budúcna nezostanem len pri tejto knihe od tohto autora.

gaff  | **** 14.02.2007 07:22

Zatím jsem četl jen povídku „Písečníci“. Myšlenka se mi zdála vyloženě skvělá, jedna z nejlepších, které jsem měl kdy tu čest..! Písečnické armády mě doslova uchvátili. Škoda, že se autor jejich zvykům a jejich přirozenému chování nevěnoval déle, škoda, že se tak rychle sadistickému Kressovi vymkli z kontroly. To považuji za jedinou pihu na jinak vynikajicí povídce..

papuja  | **** 24.06.2009 21:59

Tato vyšší hodnocení dávám pouze díky povídce „Písečníci“, která mě prostě dostala, nadchla atd. Nebýt v této knize písečníků, šel bych s hodnocením ještě o půl drůhé hvězdičky níž.

KainIX  | **** 24.12.2009 17:50

Ano, písečníci jsou skvělí, ale mně se líbila i Píseň pro Lyu. Poslední povídka, Skleněná květina už mě tak neoslovila. Komentáře jsem přidal k povídkám.

BlackDawn  | ****1/2 18.06.2010 06:44

Tohle je hlavně díky prvním dvěma povídkám opravdu krásná záležitost. Ať již hodně originální Písečníci a cizí formě života nebo krásně ponurá a smutná Píseň pro Lyu…obě povídky jsou opravdu velkým lákadlem. Třetí je již jen na doplnění a mě se moc nelíbila tudíž hvězdičku dolů,ale celkově příjemná sbírka na jeden deštivý den.

jirikk  | **** 25.12.2014 23:41

Titul z rané produkce Laseru, ještě v tom původním, větším brožovaném formátu, byl kdysi dávno mým prvním setkáním s G. R. R. Martinem. Obsahuje tři povídky, nejsilnější je titulní SF horor. I přes nevěrohodného hlavního (anti)hrdinu jde stále o strhující čtení a jednoznačnou klasiku. Melancholická Píseň pro Lyu během let své kouzlo poněkud poztrácela, tezovitost a předvídatelnost povídky trochu tahá za oči. Závěrečná Skleněná květina je ambiciózní, ovšem až příliš abstraktní SF o nesmrtelnosti, nikdy mě nijak zvlášť oslovit nedokázala. Svazeček samozřejmě nelze považovat za nějakou reprezentativní sbírku, nicméně mi po jeho přečtení bylo jasné, že jméno Martin se v budoucnu vyplatí sledovat, což se od té doby mnohokrát potvrdilo.

Polinius  | ***** 19.08.2016 02:30

Neváhám dát plné hodnocení, protože tuhle novelu si určitě budu chtít přečíst ještě jednou. Sice bych chtěl vědět i co bylo dál, ale takhle to má tu potřebnou razanci.



WebArchiv - archiv českého webu