kniha » Planeta mezi dvěma slunci
v Top10 11 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 74
hodnotilo: 126
87%
Planeta mezi dvěma slunci

Robert Fabian

Planeta mezi dvěma slunci

Tato kniha je částí i jiných knih: Planeta mezi dvěma slunci / Expresní zásilka

Kategorie: horor - sci-fi

vydání: Straky na vrbě (web) 2002; Straky na vrbě (web) 2005

odkazy: 5x [recenze], 1x [trailer]


Komentáře:
shpina  | ***** 07.01.2007 18:26

Tak tohle je survival jak víno. Škoda jen toho rozsahu. Pár stránek míň by dějovému rozsahu lépe odpovídalo, takhle se to chvílemi celkem vleče.

Rooz  | ***** 25.06.2008 21:48

Vynikající čistokrevná scifi, skvělý vypravěčský styl, na jedničku prokreslené postavy, dokonale uvěřitelné prostředí cizí planety. K tomu přidejte výborný spisovatelův úsudek a dostatek prostoru pro čtenářovu představivost – to je Planeta mezi dvěma slunci. Neváhal jsem a pořídil si zbylou autorovu produkci.

Gwin  | *** 03.08.2008 22:39

Dle mého názoru nejhorší Fabianova kniha. Vše působí víceméně jednotvárně a zdlouhavě, osud hlavních hrdinů je od začátku předem jasný.

Majkl  | ***** 06.08.2008 19:55

Predstavte si, že havarujete na neznámej planéte, na ktorej sú aké také podmienky na prežitie. Predstavte si, že ste odsúdení záhube – bez nádeje na pomoc, bez nádeje na prežítie v rozmedzí mesiacov. Ostáva len zmieriť sa s osudom. Ak čakáte od dobrej knihy akčný dej, vysvetlenie neznámeho a bombastický koniec s obrovskou finálnou akciou či rozuzlením, tu to nenájdete. Ak však máte chuť na pomalší príbeh stavajúci na atmosfére, nedôvere voči ostatným a koniec, ktorý je od začiatku jasný, ku ktorému sa dej pomaly a neodvratne približuje tak budete s Planetou spokojní. Len naozaj neočakávajte vysvetlenie záhad, inak budete sklamaní. Príbehy, ktoré sledujú osud ľudí v neznámom prostredí s nutnosťou sa nejako zabývať a prežiť mám veľmi rád, pripomenulo mi to verneovky. Doporučujem :)

KajaSan  | **** 11.08.2008 14:44

I pro mě vláčná kniha, ale stále jsem čekal heppy end a ten naštěstí nepřišel…za to jsem rád…po předchozích Mariňácích jsem čekal víc ale přesto jsem s touhle knihou spokojeny.

rozmetal  | ****1/2 25.12.2008 20:29

hodne lidi tady pise ze uz predem vedeli jak to skonci, ja si koncem opravdu jist nebyl. (skoda toho spoileru o happy endu pro lidi co to jeste necetli). knizka se mi velice libila sice se trosku tahla a dost casto jsem chtel preskocit nekolik stranek ale ne proto ze by me nebavily ale kvuli napeti. proste sem potreboval vedet jak to bude dal, co se stane, nebo prihodi. toto napeti se tahne celou knihou. dost casto se mi stava ze kdyz ctu knizku tak si ji chci jenom uzit a cekam na to cim me pribeh prekvapi. u teto vsak ne. je to pro me jedna z prvnich knizek u ktere jsem si chtel precist konec abych vedel jak skonci. (kdo prezije,kdo ne? jak se z toho dostanou…) pro me je to velice pekna kniha ktera vas neseznamuje se slozitym svetem a jeho zakonitostmi v kterem se pribeh odehrava. proste banda trestancu – trosecniku se snazi prezit a nejakym zpusobem dostat z opustene planety na ktere uvizli.

CyberMageFroll  | ****1/2 21.03.2010 16:54

Napínavý sci-fi horor s velmi dobrou atmosférou. Dojem snad jen malinko kazí u tohoto autora jeho obvykle trochu rozvláčný styl.

sumik  | **** 08.04.2010 22:54

Jak tu jiz je napsano, trochu dlouhé, ale jinak je to dobré. Podle me to patri mezi Fabianovi slabsi knihy…

romusak  | ***** 03.06.2010 13:30

Tomu kdo si přečte i další knihu autora, myslím tím Semper Fi, začne být jasné, že i jasný a předpokládaný konec Planety mezi dvěma slunci a osud hlavních hrdinů je (bude) vážně nejasný!

tartan  | ***** 27.01.2011 13:48

Survival sci-fi horor par excellance!

juno  | ****1/2 11.07.2011 23:07

Jednim slovem dechberouci!

KeB  | ***** 29.10.2012 20:36

Mám-li býti objektivním nedám více jak 70 až 80%. Spousta nápadů je doslova obšlehnutá, druhá spousta nápadů je klišé až na půdu, s druhou spoustou za ruku kráčí očekávanost, která se dostaví. Rozvleklé mi to nepřišlo, dlouhé ano, ale ne rozvleklé.

A teď to neobjektivní hodnocení – ano je to vykrádačka Černočerné tmy (edit: Fabián použil z čT jen námět, jinak skoro nic, schválně jsem si ten film pustil), to je jasné už z anotace, ale pokud na to přistoupíte budete se bavit. V téhle knize dokázal RF své tolik oblíbené transcendentálno ukočírovat velmi slušně a kniha má spád, šťávu i šmrnc. Do toho jeto atmosférický scifi thriller s velkou špetkou hororu. Není to military!!! Odtud jistě pramení rozčarování některých fanoušků. Věřím, že kdyby to RF přebrousil, přidal trošku víc hororové atmosféry a trošku zkrátil stopáž byl by to nadupaný scifi horor. I tak plnej kanystr hnijící vody 100% Edit: musel jsem si to osvěžit a znovu si přečíst poslední kapitolu semper fidelis – po přečtení do sebe vše zaklaplo, jak plnej zásobník do karabiny, hurá na dias irae

Skutečně váhám, jestli to opravdu není Fabiánova nejlepší kniha… Asi ne, na Mariňáky+ to nemá, ale… ;) Edit: Nakonec jsem věnoval knize jedno z volných míst svého topu :)

Clarice  | ***** 21.11.2014 19:31

Asi takhle: Nebýt této knihy, další si nikdy nepřečtu.

BorgDog  | ****1/2 10.05.2015 15:34

Po „Mariňácích“ si Robert Fabian rozhodl zkusit něco jiného: Kosmický survival horor. Podobnost s úvodem „Černočerné tmy“ je nepřehlédnutelná a patrně záměrná, ale tím úvodem to také končí. „Planeta mezi dvěma slunci“ neboduje okázalou děsivostí. Není to horor, co hrůzu čerpá ze záplav krve nebo kosmických příšer plazících se temnými ventilačními šachtami, hlavní zdroj nepříjemných emocí má jinde: V beznaději. Fabian staví své trosečníky do situace, která je prakticky neřešitelná a nedává jim NIC. Žádná záchrana v poslední minutě, žádné odhalení ani geniální lstivý plán útěku. Nekoná se dokonce ani slavná bitva – protože je od počátku jasné, že zbraně budou k ničemu, stejně jako byly k ničemu těm před nimi – a není NIC, čím by oběti mohly svůj osud zvrátit. Všechno, co mohou dělat, je snažit se přežít, zůstat při smyslech… a doufat, že dnes v noci ještě ne.

Podobně napsaných povídek by šla nalézt řada, ale utáhnout v takovém tónu celou knihu až do konce – a ten KONEC ve stylu Butche Cassidyho a Sundace Kida skutečně přijde – už chce od autora odvahu. Fabian ji projevil beze zbytku a tak jdou odpustit i drobné chyby jako ne zcela věrohodná psychologie, nebo závěr působící tak, že se poslední třetina knihy seškrtala při korekturách na polovinu. Epilog tvořený jen jediným citátem R. Blackmorea možná zbytečně polopaticky shrnuje pointu, avšak nanejvýš stylově ukazuje záda všem naivně optimistickým příběhům, kde vesmírné zlo vždy prohrává.

Dnes v noci ne, přátelé…

frana  | **** 01.05.2016 16:09

Vynikající kniha, výborná zápletka, úžasná atmosféra a neskutečné napětí až do konce … kde jsem já osobně byl bohužel zklamán. Jak tu již někdo psal, chybí odhalení a vysvětlení a uvítal bych i poněkud jiný osud postav. Přesto jako celek kvalitní čtení a dávám čtyři hvězdy.

Samnuel  | **** 05.03.2017 21:08

Úvodní první třetina knihy představovala skvěle popsanou situaci, kdy nevíte, neznáte. Druhá třetina byla o snaze pochopit a přežít. Poslední část spočívala „již“ jen o tom přežít. Líbilo se mi dobře stupňované napětí a obzvláště dobře napsaný závěr, který příběh neshodil, kdyby byl napsán např. s otevřeným koncem, nebo ve formě vysvětlujícího epilogu, jež byl naopak chytře nahrazen vysvětlujícím citátem.

Zbyna  | *** 02.04.2021 14:25

2/3 knihy to vypadá na opulentní hostinu. Pak musel hlavní kuchař narychlo odejít a servílovali pouze krajíček chleba s májkou na malém talířku.



WebArchiv - archiv českého webu