kniha » Pole potupy
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 73
hodnotilo: 104
89%
Pole potupy

David Weber

Pole potupy

série: Honor Harringtonová
díl v sérii: 4
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi - military

originální název: Field of Dishonor
originál vyšel: 10/1994

vydání: Polaris (web) 2001

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Judson  | **** 25.05.2006 18:38

Poněkud nudný a smutný díl. V této knize se Honor neúčastní žádných bitev, kromě těch politických a

vlastně se děj ani moc neodehrává na lodi. Jde o Honořin boj s dávným nepřítelem Pavlem Youngem.

Sice při poslední bitvě zbaběle prchl a má na krku ta nejhorší obvinění, ale jeho příbuzenstvo stále

patří do politické špičky s velikou mocí a spoustou peněz. Situace se postupně vyhrotí a Honor je

nepřímo velmi krutě zraněna, ale ani v této situaci neztrácí hlavu a je ochotna pomstě obětovat vše.

Celkově slabší díl ze světa H.H., ale přesto stojí za přečtení, hlavně kvůli dalším navazujícím

dílům.

Speedemon  | **** 23.07.2010 13:05

Díl se dá opravdu nazvat jako nudnější, nicméně i přesto má co nabídnout. Sice nejsme uprostřed bitvy a neženeme se vstříc smrti, ale příběh má svoje kouzlo i tak. Drtivou většinu trávíme na opravárenské základně a sledujeme politické intriky. Kniha pokračuje tam, kde předchozí díl skončil a chystá se vojenský soud. To je přibližně polovina knihy. Jenže pak to přijde. Druhá polovina je depresivní a z Honor se stává chladnokrevný zabiják. Sice jsem jí to nepřál, ale popsáno to bylo výborně. V minulém díle jsem se těšil na rozjezd války s republikou Havenem. Ta je tu potlačeno do pozadí. Avšak ani to mi nevadí.

Ruffy  | ****1/2 13.10.2011 10:33

Weber to vzal tentokrát trochu z jiné strany. Těšíte se na válku s Havenem? Nelítostné bitvy v chladném vesmíru, stovky svištících raket, hrdinství v boji a tak podobně? Tak na to tentokrát zapomeňte. Tato kniha je o Honor a jenom o ní. Do vesmíru se skoro ani nepodíváme, bitvy vesmírných lodí se nedočkáme. Jde o drama mezi Honor, jejím milencem, nenáviděným Pavlem Youngem a nelítostnou politikou na Manticore. Láska, nenávist, pomsta – tato tři slova jsou jak stvořená pro vystižení této knihy. Zpočátku mě změna trochu zarazila, ale nakonec jsem to přijal. Ze všech dosud přečtených dílů je tenhle nejlepší. Ale aby si ho člověk správně vychutnal, musí znát i ty předchozí – takže žádné přeskakování ;)

pdbMole  | ****1/2 30.03.2012 17:52

Kdyby Honor opět vystřílela stovky torpéd a zničila pár vesmírných lodí, asi by jsme se tu dočetli o stereotypu, nebo opakující se zápletce. Takto si v tomto dílu přečteme drsnou lovestory z vesmíru, kde jediné co vybouchne je jedna hlava a příběh se odehrává převážně ve vesmírných stanicích a barech.

Hadati1  | **** 13.06.2012 17:06

Asi velké zklamání pro ty, co Honor čtou kvůli vesmírným bitvám, protože v této knize není žádná. Hlavní děj se točí kolem Honor a jejího nepřítele Pavla Younga, který opět díky svému šlechtickému původu a vlivu otce vyvázne. Za svůj cíl si nevybere nic lepšího než zničení Honor. Kromě tohoto duelu se Honor také krátce podívá na své graysonské panství. Tempo této knihy je pomalé i na Webera. Ačkoliv pro příznivce Honor je kniha zajímavá, děj dostane spád až v poslední třetině.

Nelson  | ****1/2 26.10.2014 22:45

Tak toto je asi jediný díl celé série, kde nedojde k bojovému střetu, tedy aspoň ne ve vesmíru. Po bitvě u základny Hancock je Honořin dávný nepřítel Pavel Young postaven před vojenský soud za zbabělost a dezerci před nepřítelem. A ten dává všechnu vinu za své problémy Honor a snaží se jí pomstít všemi prostředky. Asi nejdepresivnější díl, část se odehrává v soudní síni. Honor utrpí velmi bolestnou osobní ztrátu, která ji málem připraví o rozum. Zbývá jí jenom jedna možnost, jak se domoci spravedlnosti. A tato možnost zároveň znamená konec její kariéry v Mantichorském námořnictvu. Ale Honor chce spravedlnost za každou cenu.

LuciusWlk  | ***** 10.01.2015 21:39

Mám pocit, že tímto dílem, jsem už úplně propadl, Honor Harringtonové a jejímu světu. Knížku jsem zhltnul jedním dechem, přičemž jsem neustále a nedočkavě nasával atmosféru. Musím jen pět chválu nad celkovým konceptem série a jsem velmi potěšen, že se nejedná pouze o válečnou mašinerii. Tato kniha je plná emocí a já jsem upřímně zvědav, kde se bude Honor nadále ubírat.



WebArchiv - archiv českého webu