kniha » Pozitronový muž
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 23
hodnotilo: 40
83%
Pozitronový muž

Robert Silverberg
Isaac Asimov

Pozitronový muž

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Positronic Man
originál vyšel: 10/1992

vydání: Knižní klub (web), Baronet (web) 1998

odkazy: 1x [film]


Komentáře:
tomts  | ***** 15.02.2009 09:58

Silverberg rozšířil původní Asimovovu povídku Dvěstěletý muž do formy románu. Popravdě řečeno, nemyslím, že pokud člověk přečetl povídku, nějak zvlášť ocení, že byly do děje vloženy další odstavce. Sice to ději neublížilo, ale také nepomohlo. Doporučuji k přečtení pouze těm, kdo neznají původní povídku nebo film Andrew.

Phoenix  | **** 16.05.2011 22:18

Kniha sleduje jeden život robota a několik generací lidí, kteří se po jeho boku vystřídali. I když lidé v Andrewově životě hrají významnou roli, v knize se postupně dostávají do pozadí a příběh se stále víc zaměřuje na samotného robota, který z ničeho dokázal dosáhnout téměř na všechno. Asimovovo někdy složité řešení technických aspektů a hlavně sociálního postavení robotů se tu nekoná, tyto skutečnosti z příběhu vyplývají přirozenou cestou, jeden „pokrok“ v postavení/právech robotů logicky následuje další. Toto z Pozitronového muže dělá spíše odpočinkové čtení, které však určitě neurazí, ale spíše pohladí po duši.

Pátrač  | **** 06.06.2014 21:55

Kniha je příjemné čtení, které obsahuje zajímavou zápletku a děj natažený do několika generací jedné rodiny. Robot který obsahuje výrobní vadu, která v něm spustí vědomí se rozhodne stát člověkem a když to dokáže, přinese největší důkaz svého lidství a zemře. Možná jsem to vyspoiloval, ale jinak by nebylo co komentovat.

Existuje i rodinný film na toto téma, nazvaný Andrew, člen naší rodiny. Hlavní roli hraje Robin Williams a je to pěkný příběh, který si nemůžu často pouštět, protože moji paní vždy rozlítostní.

Oboje stojí za to.



WebArchiv - archiv českého webu