kniha » Rajské fontány
v Top10 2 | chce si přečíst 4 | má v knihovně 38
hodnotilo: 45
80%
Rajské fontány

Arthur C. Clarke

Rajské fontány

Tato kniha je částí i jiných knih: 2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány

Kategorie: sci-fi

originální název: The Fountains of Paradise
originál vyšel: 1979

vydání: Baronet (web), Knižní klub (web) 2000

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | ***1/2 10.02.2006 22:45

Moje první kniha od Clarka. Během asi prvních třiceti stran jsem ale myslel, že ji zahodím. Ale nakonec jsem rád, že jsem se nenechal odradit. Hlavní dějovou náplní je stavba výtahu do vesmíru a kupodivu to vůbec není nudné (narozdíl od toho začátku). Mimo jiné se zde také setkáváme se spoustou pozoruhodných věcí, které si Clarke vymyslel, ovšem nejvíce mě dostala komunikace mimozemské sondy se Zemí a její polemika ohledně existence Boha.

Phoenix  | **** 16.05.2011 22:34

S myšlenkou výtahu na geostacionární orbitu nás Clarke seznámil v druhé Odysee a v Rajských fontánách ji rozvedl do celého románu. Nezabývá se pouze technickou stránkou věci a následnými problémy s provozem, ale také popisuje, co všechno předcházelo tomu, než hlavní hrdina získal povolení věž vůbec začít budovat. Autor nechal čtenáře dokonce nahlédnout do dávné historie kýženého místa, která možná někomu může připadat zbytečná, s hlavním dějem nesouvisející.

Durgas  | **** 14.08.2017 15:08

Skôr kronika budovania, ako nejaký veľmi dejový príbeh, čo prvej polovici hodne uberá na pútavosti. Orbitálny výťah je ale môj obľúbený koncept, takže mne to stačilo. Druhá polovica je už lepšia a posledná časť s (SPOILER) haváriou je už naopak pútavá a napínavá dosť.



WebArchiv - archiv českého webu