kniha » Rudý Mars
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 31
hodnotilo: 19
74%
Rudý Mars

Kim Stanley Robinson

Rudý Mars

série: Mars
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Red Mars
originál vyšel: 09/1992

vydání: AFSF 1999


SERIE: Mars
[1] Rudý Mars
[2] Zelený Mars
Informace / Anotace ke knize: Rudý Mars

Jiné ocenění :
1993 – James Tiptree, Jr. Award – Gender-bending SF – nominace
1993 – British Science Fiction Award – SF Novel – vítěz
1993 – Locus Poll Award – Best SF Novel – 2. místo
1993 – SF Chronicle Award – Novel – 3. místo
1993 – Hugo Award – Best Novel – nominace
1998 – Kurd Laßwitz Preis – Zahraniční román – 5. místo
2012 – Locus Poll Award – Nejlepší sci – fi román 20. století – 35. místo


První kniha trilogie Mars.

Eóny let bičovaly písečné bouře pustou, neúrodnou krajinu rudé planety. Po staletí Mars lákal lidstvo, aby přišlo a zvítězilo nad jeho nepřátelským klimatem. Nyní, v roce 2026, se vydává početná skupina kolonistů, aby se tohoto úkolu zhostila. John Boone, Maja Tojtovová, Frank Chalmers a Arkadij Bogdanov vedou misi, jejímž úkolem je vytvořit na Marsu atmosféru, jako je na Zemi. Na oběžnou dráhu Marsu umístí obří zrcadlové satelity, které budou odrážet sluneční světlo na povrch planety. Černý prach rozprášený na pólech bude držet teplo, a tak rozpouštět led. V kilometrových hloubkách budou vyhloubeny masivní tunely, tvořící gigantické průchody, kterými budou vedeny horké plyny. Na pozadí tohoto náročného budování můžeme sledovat rodící se rivalitu, vznikající a zanikající lásky a přátelství. A také osudy těch, kdo vedou boj na život a na smrt, aby zabránily jakýmkoli změnám Marsu.

Kim Stanley Robinson vystavěl svůj román, jenž je kronikou osidlování Marsu, na výsledcích výzkumů a poznatcích vědy, které léta shromažďoval a studoval.
-----Anotace z NKP-----
Mise prvních lidí na Marsu má za úkol vytvořit na planetě atmosféru jako na Zemi. Ne všichni osídlenci mají stejný názor na přeměnu planety. Část z nich je zásadně proti přeměně Marsu, jiní berou úkol jako výzvu k řešení náročného vědeckého a technického problému a jsou i takoví, kteří si chtějí vytvořit na Marsu nový domov s jinými společenskými vztahy, než jaké panují na Zemi. Všichni však musí semknout síly proti transnacionálním společnostem, které chtějí využít planetu jako zdroj surovin.
Transnacionalisté užijí proti svým odpůrcům zbraně a způsobí ekologickou katastrofu, která zničí téměř vše co bylo vybudováno. Budoucnost Marsu je v rukoou těch, kteří zvolili planetu za svůj domov a jsou odhodlání začít znovu a jinak.
Sci-fi román o osídlování Marsu a osudech lidí, kteří se této náročné mise zůčastnili.

 



WebArchiv - archiv českého webu