kniha » Rudý Mars
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 31
hodnotilo: 19
74%
Rudý Mars

Kim Stanley Robinson

Rudý Mars

série: Mars
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Red Mars
originál vyšel: 09/1992

vydání: AFSF 1999


Komentáře:
vpadysak  | **** 30.11.2013 18:42

Autor krok za krokom rozpráva príbeh osídľovania Marsu od prvých 100 kolonistov až po prvé mestá. Zaoberá sa všetkými možnými problémami z mnohých oblastí vedy, techniky, sociológie, náboženstva, ekológie, ekonomiky, politiky atd. Pri čítaní knihy, som žasol na čo všetko myslel a čím všetkým sa zaoberal. Žiaľ miestami sa mi stávalo, že som mal dojem že čítam skôr vedeckú štúdiu, ako Sci-fi a studený popisný tón ma trocha nudil. Ani výčet názvov všemožných geologických útvarov a marsovských oblastí nebol pre mňa až taký zaujímavý. Celkovo je to zaujímavá vízia a možno z nej raz bude príručka kolonizácie Marsu, uvidíme.

Hodnotenie počas čítania kolísalo medzi 3–4, tak na koniec za komplexnosť 4.

SONP  | ***1/2 17.06.2016 17:57

Ze sci-fi historie jsem tuto knihu vytáhl díky Kronice Sci-fi. Obecně se mi líbilo syrové období zabydlování kolonistů na marsu, jejich sporů o charakter budoucí „marsovské“ společnosti a pionýrských expedicí do marsovské divočiny více, než pozdější pasáže, kdy už na Marsu funguje lidská společnost v plném rozsahu se všemi jejími klasickými projevy. I v té druhé polovině jsem si ale našel svoje – bavily mne zejména sociologické a „ekoekonomické“ debaty o vlastnostech tamní společnosti se všemi těmi úvahami o společenském užitku a přínosu jednotlivce, jakož i analogie na historii USA, které si byly vědomy i postavy řešící, zda je Mars nezávislou jednotkou/státem, nebo jen dolovací kolonií Země.

Autor má velkou schopnost zničehonic opustit hrdiny s jejich problémy a začít rozmáchle na několika stranách popisovat své odborné úvahy (ohledně kategorizace lidských charakterů se dokonce neudržel a přidal i grafy!), což pro mě mělo za následek, že jsem vlastně knihu nečetl jako beletrii, ale jakousi trochu nekonsistentní směsici vědy a názorů autora na ledacos (v tom je Rudý Mars trochu podobný Saganově Kontaktu, ten mě ale za srdce vzal víc). Počínaje kritikou současného kapitalismu (a zde se z dnešního pohledu mu opravdu podařilo odhadnout vývoj směrem k „transnacionálním“ společnostem, silnějším než státy) a vymýšlení alternativ k němu až po hloubání nad tím, kam až může člověk zajít při přetváření tváře planety k obrazu svému – je vidět, že autor si psaní opravdu užil. Není zde ovšem klasická glorifikace rozumu lidstva, která se někdy v hard sci-fi objevuje, autor je k lidstvu spíš pesimistický, postavy vždy něco optimisticky vymyslí a snaží se to uvést v život, ale ukáže se, že společnost prostě naprogramovat nelze a vývoj se jim vymyká z rukou.

Nevědecká část románu, která v zásadě spočívala v líčení romantického trojúhelníku mezi dvěma vědci a jednou vědkyní,zůstala spíš v pozadí, a vzhledem k tomu, že ani jeden z vrcholů tohoto trojúhelníku mi nebyl moc sympatický (spíš mne všichni dost štvali), bylo mi celkem jedno, co se hrdinům v té romantické linii přihodí.

No a s těmi popisy marsovské krajiny to z mého pohledu autor fakt přehnal, ke konci už mi fakt z těch údolí, útesů, roklí, kanálů a aquiferů šla hlava kolem (a to byly všechny tyto útvary pojmenované a geologicky popsané), Byl to opravdový šutrákologický hardcore! Možná je v knize mapa Marsu (četl jsem jako e-knihu) – pokud ano, pak to asi chápu. Ale takto to pro mne byl jen neuchopitelný chaos všech těch Monsů, Planitií a všeho možného. Drze přiznávám, že tyto popisné pasáže jsem zhruba od poloviny knihy bez uzardění přeskakoval.

Celkově pro mě rozporuplný dojem, některé pasáže jsem hltal a jiné v podstatě jen přelétával. V každém případě by sevřenosti knihy prospělo zkrácení… Protože nevěřím, že se své (zejména geologické) rozevlátosti autor v dalších dílech nevzdal, asi do pokračování nepůjdu. Ale jsem rád, že jsem toto stěžejní dílko sci-fi nalezl a přečetl. To že jsem komentář k této knize vyrobil jako svůj zatím nejdelší text na zdejší databázi také o něčem vypovídá! 70%



WebArchiv - archiv českého webu