kniha » Running Man
v Top10 3 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 91
hodnotilo: 148
86%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Running Man Více vydání = více obálek.

Richard Bachman

Running Man

Kniha vyšla i pod názvy:
Muž na úteku
Běh o život

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - akční - antiutopie - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Running Man
originál vyšel: 05/1982

vydání: Práca 1992; Laser 1993; Beta (web) 2011; Beta (web) 2020

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **** 02.12.2006 09:54

Výborná akční SF, Kingovo vypravěčské mistrovství se nezapře. Krutá budoucnost, ve které se chudí nechávají najímat do vražedných reality-show pro pobavení veřejnosti. Kniha má rychlé tempo, nenechá čtenáře vydechnout. King opravdu umí vytvořit sympatického hrdinu a tady se mu to povedlo. Ještě upozornění pro ty, kteří viděli stejnojmenný film s Arniem v hlavní roli – tím filmem se nedejte odradit, tohle je o moc lepší a hlavně něco úplně jiného.

biker11  | ***** 31.12.2006 12:25

výborná postkatastrofka – všetko pre zábavu – aj smrť, o tom je život v budúcnosti.

Madam Brbla  | ***** 24.08.2007 13:17

Jak už naznačil Avatar2, kniha je naprosto výborná – nenechte se odradit sračkovitým filmem, který má společný jen název a skutečnost, že v ději jde o drsnou reality show budoucnosti. Hlavní hrdina není superman, jen obyčejný člověk, který se obtížnou finanční situaci své rodiny rozhodl řešit účastí v soutěži o život. Je to psychicky perfektně propracovaný sympaťák, jakému chtě-nechtě musíte držet palce při jeho boji. Jedna z mých oblíbených kingovek, snad to tak zůstane i po druhém přečtení po letech;-). 95%

Majkl  | ***** 29.11.2007 17:39

Perfektná kniha, na to, že scifi veľmi nečítam, ma táto kniha vždy vie vtiahnuť do deja. Detailne popísané začiatky hrdinu, jeho postup v show je neskutočne zaujímavý (aspoň pre mňa), hrdinove poznámky skvelo dotvárajú výsledný dojem z knihy. Finále knihy, kedy má hrdina spolupracovať s Lovcami, ma totálne dostalo. Jednoznačne klenot medzi Kingovými knihami.

Gaudericus  | ***** 14.04.2009 07:01

Nejakčnější „kingovka“, co jsem zatím četl. Díky filmu s Arniem jsem sice čekal něco úplně jiného, ale ani za mák mi to nevadí. Hnusná budoucnost, plná odporných lidí i her vytváří perfektní atmosféru. Hlavní hrdina je sympaťák, kterému člověk fandí až do konce. A právě konec je opravdu výborný (Jen tak mimochodem: začínám Kinga považovat za zvěstovatele pohrom na U.S.A. – na konci Nadaného žáka je jeden ne příliš lichotivý fenomén dnešní Ameriky, na konci Running mana je situace, která vám nejspíš připomene jinou známou, a svým způsobem převratnou, událost – ale to jen tak na okraj, aby jste byli pořád napjatí, jak to dopadne :-)). Dlouho jsem zvažoval zda dát 4, nebo 5. Díky výbornému konci ale převážilo 5*.

louza  | **** 24.03.2010 15:27

Klasické dílo Philipa K. Dicka z pera Stephena Kinga. Tedy kniha, jakou bych od Kinga nečekal. On od sebe patrně také ne. Takže jí pod svým jménem raději ani nevydal. Temné depresivní sci-fi nemající ani zbla společného s ježatým účesem a rakouskými bicepsy. Na čtení běžícího muže sice nemám veselé vzpomínky, ale o to hlubší je stopa, kterou ve mně kniha zanechala, přestože od posledního čtení už uplynula řada let.

The_Star_Rover  | **** 20.09.2010 23:53

Velmi dobrá Kingovo kniha, s příšerným filmem opravdu nesrovnávejte.. Ten je úplně o nečem jiném.. Docela by mě zajímalo co na film říkal King… Hlavní hrdina je sympaťák.. kniha není nijak rozsáhlá, zvládl jsem ji na jedno příjemné posezení. Konec na Kinga velmi dobře dotáhnutý a jasný.

Methat  | ***** 06.11.2012 15:13

Zírali na něj s tupým úžasem, s jakým zírá dobytek na farmáře, který zešílel a vleže sebou mrská a ječí na podlaze stodoly.

Pri tejto knihe som sa kráľovsky bavil. Čítala sa na jeden dych a čím viac som z nej prečítal, tým som chcel samozrejme viac a tešil som sa na to, čo Ben Richards vymyslí ďalej – podobne ako sa teší malé dieťa, ktoré vidí kúzelnika po prvý krát. To, že je Běh o život sólovejšieho a priamočiarejšieho charakteru, nevadí vôbec, King sám píše, že ako Bachman chce písať viac akčnejšie knihy a chce sa pri nich odviazať od svojej tradičnej hororovej formy. Škoda len, že v samotnom úvodnom rozprávaní Kinga – „Prečo je dôležité mať Bachmana“ – som sa nechcene dozvedel koniec Běhu o život, takže vám prvé slová Kinga odporúčam nečítať, no celkové hodnotenie a ani pohľad na knihu to pre mňa nezmenilo.

„Jestli si nepřestaneš hrát se sirkama, Johnny, vypustím z komory Evana McConea.“

Kingov svet je šedý a temný, na každom kroku vidíte biedu i chudobu a keď sa pozriete na oblohu, uvidíte namiesto azúrovej modrej len smogovú sivú, popolavú od znečisteného ovzdušia. Ben Richards má manželku, ktorá musí zarábať vlastným telom, chorú dcéru a sám je bez práce, takže mu nezostáva nič iné ako skúsiť nemožné – prihlásiť sa do najťažšej hry na svete – Beh o život – prežiť tridsať dní a utekať Lovcom, médiám a ľuďom samotným, stať sa prízrakom, abstrakciou, fikciou. Podarí sa mu to?

Na každý jeden dialóg sa budete tešiť, Benove hlášky sa možno nestanú kultové alebo nezabudnuteľné, no určite si ich užijete plným dúškom. King má svoje remeslo zvládnuté neskutočne precízne, každá veta do seba zapadá, všetko pôsobí tak, ako keby to tak malo byť a vám sa v mysli utvára príbeh, ktorý určite stojí za prečítanie. Apropó, rovnako ako u Gaudericus, aj mne sa takmer celú knihu zjavoval v hlave jeden dátum (september 2001) a ja som si vravel, či to bola náhoda alebo to urobili podľa jeho knihy. Kniha je dostatočne krátka aby bavila a nezačala nudiť. No a ja len na záver dodám, že kto nečítal knihu a ani nevidel film, nech si radšej prečíta knihu a na film sa vykašle (ako som to urobil ja), pretože už pri hlavnom hrdinovi, ktorý má byť vychudnutý mi Arnie moc nesedí (sorry Šwarco).

Jestli ten pitomec střílel na vzduchový uzávěr a trefil čelní okno, tak musel mít u tý pistole tři stopy vysoký hledí." – Ben

Erik1131  | ***** 16.02.2013 13:14

Kniha za 5* Krátke, zaujímavé a napínave kapitoly. Kingovi trvalo iba 1 týždeň, než ju napísal. Celá kniha je lahůdka, čo sa týka spadu a napínaosti. Toto mu naozaj vyšlo :-)

KeB  | **** 16.11.2013 13:15

Není to, to nejlepší co jsem od mistra četl, ale je to hodně dobré. A mnohem víc než dobré je to zatraceně čtivé, nebudete chtít knihu odložit ani na okamžik. Film s Arnoldem je jen hodně,ale opravdu jen hodně volně inspirován touto knihou.

Donutí tě, nasrat si do bot a sežrat to!



WebArchiv - archiv českého webu