kniha » Růže pro Algernon
v Top10 18 | chce si přečíst 13 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 52
hodnotilo: 107
92%
Růže pro Algernon Více vydání = více obálek.

Daniel Keyes

Růže pro Algernon

Kniha vyšla i pod názvem:
Kvety pre Algernona
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Flowers for Algernon
originál vyšel: 03/1966

vydání: Knižní klub (web) 2000; Lucka Bohemia (web) 2011; Argo (web) 2016; Lindeni (web) 2019; Lindeni (web) 2022

odkazy: 5x [recenze], 1x [ukázka], 1x [film]


Komentáře:
badboy  | ***** 27.04.2007 09:43

Musím se přiznat, že obal mě tak vyděsil, že jsem jej pečlivě skrýval, kdykoliv jsem si četl někde na veřejnosti.. Ale naštěstí obsah této povídky je nanejvýše strhujícím a fascinujícím rozborem vývoje lidského intelektu a problematiky osamělosti těch, kteří stojí na opačných pólech rozumové vyspělosti.. V postupném rozvoji intelektu a vnímavosti ke světu Charlieho Gordona jsem v jedné fázi poznal sám sebe..své problémy.. Doporučuji všem citlivým, kteří si kladou otázky o složitosti přístupu ke světu, k životu, k vlastní plachosti..

Romison  | ***** 14.08.2008 11:26

Vyborna kniha s vybornym prekladem a jedna z mala knizek, u ktere mi na konci ukapla slza.

Gaudericus  | ****1/2 26.04.2009 19:54

Obrovská očekávání a ona je to „jen“ naprosto skvělá kniha. Trochu mi nesedl překlad, ale jinak (nepočítaje obálku, za kterou jsem se v MHD docela styděl) krásný a originální příběh, vyprávěný výbornou formou. Klasika, která rozhodně stojí za přečtení.

Hyperion  | **** 27.04.2009 21:20

Knihu překládal Richard Podaný, což je naprostá záruka kvality, ačkoli dobře, ani on nemusí sednout každému. Každopádně dávám přednost povídce, je hutnější a silnější. Kniha není špatná, ale jejích kvalit nedosahuje. Je ovšem škoda obálek, pod kterými tu Růže už dvakrát vyšla…

Gaarq  | **** 19.06.2010 09:18

románové zpracování mě nezaujalo zdaleka tak, jako povídka. ta plocha navíc nepřinesla zas tolik nového a zajímavého, aby byla z mého pohledu opodstatněná. chápu, že enormní popularita volala po rozšíření, ale cosi se z něj ztratilo. málo, maličko, ale dost na to, aby to bylo poznat.

avatar2  | ****1/2 14.10.2010 18:33

Nic naplat, kniha je to skvělá, s náladou postupně se měnící od naděje, přes tušení průšvihu, až po sledování nevyhnutelného pádu. Vyprávění v první osobě muselo být mimořádnou spisovatelskou výzvou, ale autor to zvládl a stvořil velmi originální příběh, který v čtenáři naťukne plno nových otázek.

wiwi  | ***** 30.05.2011 11:00

Jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla.

juno  | ***** 25.06.2011 22:35

Velmi silný příběh, kdy po přečtení budete jen stěží krotit gl. lacrimalis. Přečtěte, pochopíte.

Elwis  | ***** 28.06.2011 21:32

I když se původní povídka rozředila, pořád je to jedna z nejlepších knih – 100%. A pro ty, kterým se nelíbí obálka (prvního vydání) jedna rada: dá se sundat a uschovat. Za prvé se za ni nebudete muset stydět v hromadné dopravě, za druhé za knihu dostanete víc, až ji ponesete do antikvariátu.

Madam Brbla  | **** 16.09.2011 13:12

Mohu jedině souhlasit s Gaarqem a Hyperionem: stejnojmenná povídka mě před časem mocně zasáhla a oprávněně trůní v TOP10 mých nejoblíbenějších krátkých příběhů. Když se tedy naskytla příležitost ke koupi románu, příliš jsem neváhala (a naštěstí šlo o verzi s myší obálkou, žádná otřesná červená knihovna:-)). Jeden hlodavec, jeden člověk, jeden experiment a spousta námětů k přemýšlení. Rychle jsem se začetla, pak mě lehce zarazil až příliš náhlý přechod od obtížně čitelného textu k naprosto plynulému, ve střední pasáži jsem se chvílemi trochu nudila (modří vědí, vztahy muž versus žena nepatří k mnou vyhledávané tématice) a nakonec mi v krku narostl knedlík. Dočtení posledních dvou – tří stran bylo komplikováno faktem, že se mi z nějakého záhadného důvodu pořád mlžilo a rozmazávalo písmo před očima:-). Zaklapla jsem knihu, vysmrkala se a navzdory spokojenosti připouštím: románová podoba je rozmělněná – dost možná to bylo znalostí pointy, ale ve srovnání s povídkou se nekonal stejně silný emocionální knockout. 81%

gan112  | ***** 12.02.2014 00:40

Keyes to ukočíroval, podla mňa od začiatku až do konca. I keď niektoré veci sa mi zdali byť zbytočne aj bez toho aby som čítal poviedku. To prispelo ku strachu že knihu poškodí nejaký nečakaný a zbytočný zvrat, ktorý by ju tématicky ohraničil. Našťastie sa tak nestalo a skutočne sa ňou dá „plávať“. Je to jedna z kníh ktorú keď si ju po rokoch otvorím na hocakom mieste budem vedieť o čo ide. No, som zvedaví na filmovú verziu.

LuciusWlk  | ***** 21.12.2014 15:48

Co k tomuto titulu napsat? Myslím, že slova těžko vyjádří pocit, který se dostaví po dotčení knihy. Ale vezmu to popořádku. Opět jsem skočil do vody neprobádané, pouze na doporučení. Nejprve jsem se upřímně zhrozil nad slohem a měl jsem za to, že tento e-book je hloupý vtip. Dokonce jsem skočil někde do půlky knihy a… tak jsem začal znovu a záhy pochopil. Začátek mě opravdu bavil, zápisky byly „vtipné“ takovým svým způsobem. Nechci prozradit víc, než je nutné, tak jen snad, že mě příběh znepokojoval tím, jak se vyvine konec. Příběh je to určitě neuvěřitelný, plný emocí a v závěru jsem byl celkem silně emocionálně zlomený. Jednoduše jsem měl na krajíčku. Je to jedna s těch knih, na kterou jen tak nezapomenu. Bravurní hra se slovy!

Skabandari  | **** 23.12.2015 10:15

Asi nejvíc co se dá z daného tématu vymáčknout. Líbí se mi jak zvolená forma tak rozsah, delší už by nudilo. Občas se smějete občas s ním soucítíte. Jen mě štvalo, že když byl géniem a psal, že mu jeho učitelka nerozumí, tak to co sem čet já bylo naprosto srozumitelné. Samozřejmě sem neznal jednotlivé teorie, vědecké práce a tak, ale to je otázka vzdělání, buď to ve svém oboru potřebujete a víte o tom, nebo to de kolem vás. Ocenil bych změnu mluvy, kdyby používal méně frekventované výrazy, ať i já tápu nad smyslem. Nevím jestli v té části ztratil důvěru ve své schopnosti sám autor nebo jen překladatel, ale považuji to za nejslabší část povídky. I přes tuto výtku se mi líbilo, akorát bych ještě časový úsek, ve kterém se děj odehrává, minimálně ztrojnásobil, jeho rychlé nabytí vědomostí, by tak bylo snáz uvěřitelné.

Strider  | ***** 02.02.2018 14:16

Jeden z najintenzív­nejších knižných zážitkov vôbec. Téma knihy je neuveriteľne silná a otvára dvere k takým otázkam, nad akými som do dnes neuvažoval. Akú hodnotu má život mentálne zaostalých ľudí? My, čo sme zdraví, sme naozaj lepší ľudia než oni? Táto kniha vo mne vyvolala veľkú pokoru. A odhliadnuc od nespochybniteľného myšlienkového bohatstva sa tiež čítala jedným dychom. Výnimočné dielo, na ktoré sa nezabúda. 10/10 PS: Musím vyzdvihnúť aj famózny preklad Richarda Podaného, takto dobrá práca sa často nevidí.

WugWugs  | **** 13.02.2018 22:07

retardácia – vývin – trauma – psychológia – intelekt – genialita – šťastie – normalita

„Je lechkí mít přátelé gdyš človjek nechá lidi ať semu smňejou“. O retardovanom intelekte, o jeho vzostupe, páde a bolestnom uvedomení. Ale naozaj len o ňom? V inom zmysle, je to dráma o detstve, dospievaní a starnutí každého z nás. Každý z nás raz bol „hlúpe“ dieťa vo svete dospelých, ktoré nevie správne písať, zakopáva a je zdrojom pre zábavu a smiech v každej svojej nevedomosti, zároveň je pýchou, či hanbou pre svojich rodičov a blízkych. Každý z nás mal niekedy pocit, že je hlúpy a tiež chcel, alebo chce byť múdrejší. Každý z nás raz bude, či bol na vrchole síl. Každému z nás je však jasné, že starnutie je nezastaviteľný proces, ktorý prináša fyzické a mentálne spomalenie a úbytok, nech sa snažíme ako chceme. A väčšina z nás si postupnú stratu schopností voči minulosti aj bolestivo uvedomuje.

Ruže pre Algernon je viacvrstvá vývinovo-psychologická dráma, ktorá využíva myšlienku liečby zaostalého intelektu ako sondu do abnormality a subnormality, podpriemeru a nadpriemeru vo svete priemerov. Zdôrazňujem, že drámou je v prvom rade. V zásade nie je dôvod hovoriť o science fiction, o to tu vôbec nejde. Napísaná je pútavo, na môj vkus až príliš psychologizujúco, čo je mierna daň za rozšírenie pôvodne krátkej poviedky na dlhšiu novelu. Nakoniec však Algernon pobáda k zamysleniu rôznymi smermi, pretože má prirodzene viac interpretácií a nezostáva len dielkom s jednoduchou pointou. Kto pátra ďalej, napríklad zistí, že vynikajúca pamäť je zriedka spojená s vynikajúcim intelektom, schopným riešiť komplexné problémy, alebo že vedieť veľa údajov, neznamená rozumieť mnohému. Dnes už vieme o intelekte a šťastí v živote o niečo viac ako sme vedeli v roku 1966, ale Ruže pre Algernon stále pôsobia sviežo, ako každá z veľkých klasík literatúry.

„Inteligence vrazila klín mezi mě a všechny lidi, které jsem znal a měl rád…Teď jsem osamělejší než kdy předtím. Rád bych vědel, co by se stalo, kdyby vrátili Algernon do velké klece k ostatním myším. Obrátili by se i ony proti ní?“

Methat  | **** 25.04.2018 17:22

Skvelá kniha bez hluchých miest, no aj tak jej nemôžem dať plný počet. Verím, že v poviedkovom podaní by príbeh vyznel silnejšie, než v „rozťahanej“ knižnej podobe. Príbeh ma až tak silno nezasiahol, ostal som na konci knihy emočne chladným. Asi som dopredu vedel, že to tak dopadne.

Ale len o Charlim a jeho príbehu kniha nie je. Je o živote samotnom. O tom, ako využijeme svoj čas a svoju „normálnosť“ pre seba ale hlavne pre ľudí, ktorých máme radi. Každý človek v texte nájde časť seba. Na to, v akom roku kniha vznikla, je stále aktuálna a stále sa dobre číta.



WebArchiv - archiv českého webu