kniha » Řeka zmrtvýchvstání
v Top10 3 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 67 | antikvariát
hodnotilo: 61
85%
Řeka zmrtvýchvstání Více vydání = více obálek.

Philip José Farmer

Řeka zmrtvýchvstání

série: Svět Řeky
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: To Your Scattered Bodies Go
originál vyšel: 1971

vydání: Winston Smith 1993; Triton (web) 2002

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | ***** 11.06.2010 12:08

z téhle knihy jsem byl totálně paf. originální námět, zajímavé zpracování, kousek filozofie, kousek ryzího dobrodružství. nechal jsem se světem řeky doslova unášet :) a to jsem ani omylem netušil, že jde o ságu a že ji budu dočítat po více jak deseti letech.

Dilvermoon  | **** 23.05.2012 09:48

Dlouho jsem četbu série odkládal, protože jsem nebyl schopen sehnat třetí díl, ale nakonec se zadařilo.
V prvním díle zvolil autor jako ústřední postavu Richarda Francise Burtona, jednoho z mnoha skutečně existujících lidí, což je osobnost, jejíž záběr lze přirovnat snad jen k Járovi Cimrmanovi… a to ještě těžko :-) No nic, žerty stranou, o humoru to není.
Farmer vymyslel opravdu zajímavý a záhadný posmrtný svět, který zabydlel kdekým, ať už jsou to skutečné historické postavy nebo smyšlené. Poměrně dost se věnuje náboženským otázkám (jak také jinak, že, s takovým tématem), ale i na akci dojde a ani poměrně kontroverzním věcem se nevyhýbá.
Např. uvádí myšlenku, že Goebbels nebo Frank byli antisemité, kteří věřili v zásady, které hlásali (tj. holocaust). Zvrácené, ale pořád ještě zásady. To Göring si na tom jen mastil kapsu. Takže závěr je, že první dva pánové jsou „morálnější“… S tím nesouhlasím a zajímalo by mě, jestli tím autor dává najevo svůj osobní názor.
Jinak, pokud se neřeší společenské nebo náboženské věci, je to i dobrodružný příběh plný otázek, který je (většinou) dobře čtivý a kdo chce, může zapojit i šedé buňky mozkové. Jen mě trochu udivovala některá uváděná přesná statistická čísla, ke kterým neměly postavy jak dojít…

SONP  | ****1/2 27.11.2016 17:51

Dílko jsem si vypsal z Kroniky Sci-fi, koupil jsem si jej při návštěvě Krakatitu a dobře jsem udělal. Po delší době jako bych se totiž vrátil do mých zlatých 90. let sci-fi, kdy jsem se pravidelně vypravoval do knihkupectví „U Jednorožce“ na Staroměstském náměstí, zde nakoupil poměrně tenká brožovaná dílka klasiků a ty poté louskal. Kniha je opravdu útlá, nesrovnatelná s dnešními monstrdíly, která se ani pomalu nedají udržet v ruce. Námět je klasický – na neznámé planetě se přičiněním něčeho či někoho neznámého začínají probouzet mrtví ze všech historických údobí a nejdříve to vypadá, že půjde o ráj ničím nezatížených naháčů v zemi zaslíbené. To by ovšem nesmělo jít o příslušníky rodu Homo Sapiens, pocházejících (slovy autora) ze zabijácké opice, jen dočasně spoutané na vodítku zvaném společnost. A tak se začínají objevovat více či méně autoritativní režimy, sekty, bojůvky a další vymoženosti našeho druhu. To celé se výborně čte, je to trochu Matrix a trochu Tajuplný ostrov. Je tu zábavný střet mezi ostrým individualistou Burtonem (Anglosasové jej mají opravdu rádi, už jsem četl jedno steampunkové dílko, kde byl též hlavní postavou) a mnoha ostatními lidmi, kteří chtějí spíše jen žít svou druhou šanci a přesto se s ním vypraví na cestu, která má vysvětlit, co se vlastně stalo. Bohužel jde o sérii, a tak se toho moc nedozvíme, ale na stranu druhou je to série staršího data, a tak se z tajemství Řeky dozvíme aspoň něco. V dnešní tvorbě bychom k tomuto poznání museli přelouskat pět knih deset centimetrů širokých. Od dalších dílů série mne trochu zrazují záporné komentáře o klesající úrovni, ale aspoň ještě jednomu asi ještě šanci dám.



WebArchiv - archiv českého webu