kniha » Skleník
v Top10 3 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 158
hodnotilo: 143
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Skleník Více vydání = více obálek.

Brian W. Aldiss

Skleník

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: Hothouse
originál vyšel: 1962

vydání: Laser 1992; Laser-books (web) 1998; Laser-books (web) 2007; Argo (web), Triton (web) 2018

odkazy: 5x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Doubravka  | ****1/2 25.05.2006 21:00

Skleník jsem musela číst dvakrát, než jsem mu pořádně přišla na chuť, ale stojí to za to. K Aldissovi mám takový ambivalentní vztah, jako by krom svého geniálního díla Non-stop psal věci jaksi méně zajímavé, než bylo nutno. Ale Skleník patří k těm lepším, s překvapivým rozuzlením a skvěle popsaným neznámým světem i s jeho nástrahami. Pro mě je to kniha fakt \„divná\“ – tak nějak divně, až se mi nesmírně líbí :)

lamahe  | **** 05.09.2006 10:49

Dominantnou stránkou tejto knihy je určite nápaditosť. Autor sa nezameriava na zložitý príbeh a filozofovanie, čo zrejme vyplýva aj z toho, že pôvodne bolo toto dielko vydané ako cyklus krátkych poviedok na pokračovanie. Najviac ma uchvátili autorove neuveriteľné nápady vytvárajúce prostredie tak vzdialené nášmu (napriek tomu, že dej sa týka „našej“ Zeme). Miestami bizarné predstavy sa nezdajú byť ničím obmedzené (snáď len gravitáciou a inými základnými fyzikálnymi zákonmi) a občas som sa pri sledovaní tejto explózie nápadov pristihol pri myšlienke typu „uff…to nemyslí vážne“. Napriek tomu, keď som sa príbehom dostatočne prehrýzol, môj počiatočný myšlienkový chaos vyplývajúci z toho, že autor postaví čitateľa rovno doprostred tohto zvláštneho sveta bez akéhokoľvek intra, opadol. Potom som sa dokázal s tým vzdialeným svetom zžiť – veď ktovie, kam môže evolúcia dospieť po miliardách rokov, navyše po prekonaní mimoriadnych klimatických zmien, a ako môže vtedy vyzerať kolobeh života, spoločnosť ľudí, ich zmýšľanie a vzťahy s okolitým prostredím.

Rooz  | **** 21.10.2006 04:13

Tak tahle kniha je velice čtivá a kouzelná, alespoň na mě takto působila v době, kdy jsem ji četl. Země v daleké budoucnosti je pokryta fantastickou flórou, kde skupinky lidí bojují den co den o přežití. Kniha má velmi blízko k dobrodružné literatuře a myslím, že rozhodně stojí za pozornost pro svou neotřelost a bohatost nápadů.

biker11  | ***** 31.12.2006 10:34

orginálna kniha s výborným dejom . Nemôžem si pomôcť, táto kniha je asi naj postkatstrofka čo som čítal. Rastliny ovládli zem a človek je len parazit, aj keď… Koniec je úplne top.

KainIX  | ****1/2 08.07.2010 08:33

Velmi zajímavá kniha, která po právu patří mezi klasiku science fiction. B.W.Aldiss si rád pohrává s myšlenkou, jak by se lidstvo, a potažmo i ostatní živé formy, vyvíjely za jiných podmínek, než jaké panují na Zemi nyní. V této knize uvrhl Zemi do podmínek, kdy se pomalu blíží přeměna slunce v novu a ze Země se tak stal obří skleník. Autorovy nápady a vize, jak by se takovému prostředí přizpůsobil lidský rod, ale i jiní živočichové a rostliny, jsou velmi zajímavé. Knize bych vytkl absenci (nebo nepochopení?) pointy – konec pro mne prostě vyšumí. Čekal jsem něco převratnějšího. Nicméně kniha je to výborná, dobře se čte a nevyžaduje téměř žádné zapojení mozkových závitů, takže na léto ideální četba.

Gaarq  | **** 06.05.2014 07:48

tak jsem se asi po milionu let rozhodl si znovu přečíst aldissův skleník. pamatuju si, že mě docela zaujal a paměť mi už moc neslouží ;)

skutečně, skleník je nabitý autorovou fantazií a nápady. dnes se začal používat pojem opulentní psaní a tohle celkem sedí. stejně jako opulentní oběd, i tady se to po čase začne zajídat (u mě ve třetí třetině), protože krom nápadů samotných, ony sami nic nového do příběhu nepřináší. ale většinou ano. příběh docela výrazně navazuje (ať už vědomě či nikoliv) na tradici fantastických cestopisů. naši hrdinové jdou zdánlivě od nikud nikam a při tom pozorují svět, jak ho autor vyfabuloval. autorův primární námět – svět za pár miliard let, kdy se naše slunce vybuchnout jako supernova, je atraktivní a na úrovni běžného čtenáře i docela uvěřitelný. jistě, vzdělanec možná až příliš často zapochybuje a autorových astrofyzikálních a biologických dedukcích, na kterých tu fabuli postavil, ale normální člověk ;) se tím asi moc otrávit nedá. dalším aspektem spojujícím tuto knihu se starými cestopisy je komický prvek, cizí a podivné je totiž často vnímáno jako směšné (pitomí rybáři a užvaněný delfín).

mohli bychom tedy říct, že jde o velmi povedený příběh z exotické budoucnosti (moc jich takových není), plný dobrodružství a nezbytné míry filozofování. možná, že závěr je trošku uspěchaný a přerod jednoho z hlavních hrdinů z drsného nezávisláka a objevitele na domáckého taťku, bránícího tradiční hodnoty, poněkud neuvěřitelný, ale budiž. autor je stručný a dokáže být přesvědčivý takřka ve všem ostatním. dobré čtení, ani jsem nemusel měnit své staré hodnocení ;)

Phoenix  | *** 23.12.2015 16:50

Kniha je to zajímavá, neotřelá… ale chvíli delší než obvykle mi trvalo, než mi bylo zcela jasné, o co jde a kam příběh(y) směřuje. První polovina knihy se nese v duchu seznamování s prostředím Země, které je velmi odlišné od našeho. Z hlavních postav si toho zpočátku moc neužijeme, protože není jasné, kdo to je, protože se po pár stránkách obnovují. Teprve druhá část knihy trochu zpomalí a můžeme sledovat příběh člověka Greena a ostatních, se kterými se setká. Ve skleníku není nic vysvětleno jasně, k informacím se dostáváme postupně přes zamlžené vzpomínky hlavního hrdiny. Toto knize dodává na zajímavosti a nutí číst dál, i když děj samotný není úplně z nejchytlavějších.

MuffitOfTea  | **** 04.08.2023 13:30

Tak téhle knize fakt nerozumím. Autorova představivost nezná mezí a táhne dost nevyvážený děj po celou dobu. Závěr, který moc nevysvětlil, nápady, které autor nevyužil; to všechno jde hodně ku škodě díla.

Ale výsledný dojem byl stejně úchvatný, Skleník je tak trochu bizarní a podmanivý, což vyváží jednak místy až zbytečně natahované putování a půtky s břuňákama, kterých bylo až přespříliš, a jejichž smyslu jsem moc neporozuměl.

Tak jako tak, svět jako takový mi učaroval, proto čtyři hvězdy.



WebArchiv - archiv českého webu