kniha » Skokani v čase
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 42
hodnotilo: 32
80%
Skokani v čase

Robert Silverberg

Skokani v čase

Kategorie: sci-fi - antiutopie - cestování časem

originální název: The Time Hoppers
originál vyšel: 1967

vydání: Železný 1996


Komentáře:
Judson  | ***** 04.04.2006 12:45

Opět jedna kniha, od tohoto výborného spisovatele, s tématikou cestování časem. Země roku 2490 sice uživí své obyvatelstvo, ale za cenu přísného a hlavně neměnného společenského systému. Regulováno a kontrolováno je vše, od jídla až po počet dětí. Většina lidí vlastně nežije, ale pouze přežívá v nekonečné nudě. Hlavní postavou je úředník Quellen, který má za úkol vyšetřit případy zmizelých lidí, i celých rodin. Jak se záhy ukáže, šlo o skoky do minulosti. A přibývá jich, protože přeskok do minulých věků znamená novou šanci. Vláda se samozřejmě bojí o samotnou existenci součastnosti a tak se snaží skoky zarazit. I Quellen má ale života za současných podmínek už dost… Jako každá kniha i tato hýří spoustou časových paradoxů, které je třeba brát s rezervou :) Snad nejzajimavější je situace, kdy hlavní postava příběhu unese člověka, o kterém se z dějepisných záznamů ví, kdy přibližně má skočit do minulosti. Drží jej jako rukojmí a vládě vyhrožuje, že mu neumožní uskutečnit tento skok a takto možná změní součastnost, pokud nevyhoví jeho podmínkám.

Spott3r  | *** 20.06.2011 18:59

Skokani v čase jsou další z variací na téma cestování časem a s tím spojenými paradoxy. V tomto případě je příběh oděn v dystopickém hávu, navíc je okořeněn detektivní zápletkou. Dystopické vykreslení budoucnosti je vskutku pozoruhodné, lze označit snad za hlavní přednost knihy. Samotné cestování časem, paradoxy, které jej provázejí a detektivní nádech děje jsou už nepatrně slabší. Přesto lze knihu doporučit, zvláště pokud neholdujete komplikovaným knihám. Skokani v čase jsou spíše odpočinkovou četbou. Děj není nikterak náročný na sledování, vše pěkně bez zadrhnutí utíká.

gokudo  | ****1/2 25.02.2013 20:00

Stara dobra skifka plna paradoxu od Silverberga, jen ty excentricky sekty ve vzdalene budoucnosti jsou trochu prezitky ze 60-let.

Dilvermoon  | ***1/2 18.08.2022 16:07

Přelidněný antiutopický svět budoucnosti. Lidstvo striktně rozděleno na třídy a podle toho má životní podmínky (třeba i luxusní bydlení v africké divočině, což hraje významnou roli v příběhu). Jako obvykle čím vyšší třída, tím méně členů a rozhoduje se až nahoře. Nespokojenci ale mají možnost ilegálního návratu hluboko do minulosti. Což na jednu stranu není pro horní kasty příliš vítané, ale na druhou stranu si netroufají příliš zasahovat z důvodu kauzality. Je to dilema. Jedná se o klasickou časovku s několika zajímavými zvraty, kde autor záměrně vyšponoval nelíbivost současnosti mimo jiné prostřednictvím jedné podivné sekty, aby to pak dal do kontrastu s možným snadným únikem z tohoto nehostinného prostředí do libovolné minulosti. Je to útlá kniha, kterou bych ale nezařadil mezi čtení do vlaku. To by asi byla škoda. Určitě patří výše.



WebArchiv - archiv českého webu