kniha » Sluneční loterie
má v knihovně 89 | antikvariát
hodnotilo: 72
73%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Sluneční loterie

Philip K. Dick

Sluneční loterie

Kategorie: sci-fi

originální název: Solar Lottery
jiný (obecně známý) název: World of Chance
originál vyšel: 1955

vydání: Laser-books (web) 1999


Komentáře:
shpina  | *** 29.06.2007 09:49

Je vidět, že jde o ranou Dickovu tvorbu. Logické kiksy Dick nepřekonal nikdy (a kdo čte Dicka – ten prostě musí umět přehlédnout páe drobností) nicméně si myslím, že potenciál světa řízeného náhodou je mnohem větší a Sluneční loterie je pouhopouhý nástin možností.

BlackDawn  | **** 16.05.2009 16:01

Dick byl autor, který si nic nepřipravoval,ale rovnou psal,zřejmě proto jeho knihy obsahují hodně přehmatů,ale zase nevíme na kolik se na tom podílí překlad.Každopádně na první román je to hodně dobré.Trochu mi to připomíná Pohl-Kornbluthovi Obchodníky s vesmírem.Jen mne překvapil takový zvláštně nijaký konec.Příběh o muži ,který se nechce smířit se světem,který ovládají megakorporace a pokusí se to změnit.Hodně příjemné čtení,které ještě neovlivnila Dickova závislost na drogách,tudíž jde opravdu o čistě sci-fi kousek.

lamahe  | **** 28.04.2011 23:57

Fakt, že text P.K.Dicka je ľahko rozpoznateľný, je zrejmý už u tejto románovej prvotiny z r. 1955. Neviem to vyjadriť inak, ale Dickove príbehy, vrátane tohto, sú proste také ľudské. Nie bezchybní hrdinovia, v poväčšinou neradostnom svete, s ich (ne)všednými dilemami, sa človeku ľahko dostanú pod kožu. Oproti neskorším prácam je Slnečná lotéria priamočiarejšia, až toľko sa tam nefilozofuje a nie je to až také psycho. Je tam zopár skvelých nápadov (Pellig, M-hra atď.), no aj logických chýb a príliš zľahčujúcich mostíkov (Leon vs. fľaša). Tie chyby mu však za každú cenu odpúšťam a na ich zaplátanie používam vlastné konštrukcie, lebo jeho knihy jednoducho stoja za to…

epco55  | *** 15.02.2012 16:28

Príbeh mi od úplného začiatku prišiel ako antiutopistický román, skôr z prvej polovice minulého storočia. Aj keď tento dojem sa neskôr zmiernil a skoro až vyprchal. Priznám sa kniha ma nudila a nezmenilo sa to ani ku koncu a ani po jej dočítaní. Aj napriek tomu v ňom badám zárodky toho čo mám na Dickovej tvorbe rád. Ako spoznávanie autora, ktorého mám rád, môže byť. Ako úvod do Dickovho diela či prvý román od známeho autora ktorý niekto chytá do ruky, radšej nie.

louza  | *** 13.06.2012 15:15

Z hlediska Dickovy tvorby ne až tak významný román nesoucí však jasné poznávací znaky jeho rukopisu. Autor občas udivuje čtenáře světomalebností a sociálním odhadem, který dává jeho postavám a prostředí i přes jasnou fantaskní složku reálný nádech. Hlavní linie je sice plytší, ale jak bývá u Dicka zvykem, to podstatné se odehrává spíše v kontextu a mezi řádky. Sluneční loterie možná ve srovnání s úspěšnými díly autora neobstojí tak dobře. V kontextu žánru a se však řadí k tomu nadprůměrnějšímu a snese srovnání i mimo dobu svého vzniku.

honajz  | *1/2 15.06.2012 12:33

Připomínalo mi to nekonečný seriál. Každou chvíli se vynořilo něco nového, nějaká nekonzistentnost s předchozím dějem, a jelo se dál, a za chvíli znovu a opět. Mohlo se stát cokoliv, včetně supermana létajícího po galaxii rychlostí světla. Sice je kniha jakž takž uzavřena, ale o to hloupěji nakonec vyjde ve zpětném pohledu – žádná jednotná linka, žádné pořádné charaktery postav, důvody jejich jednání… Chvílemi v tom je Dickova schopnost navození atmosféry a určitého těžšího stylu, ale kniha jinak dost často nudí a měl jsem problém ji dočíst.



WebArchiv - archiv českého webu