kniha » Smršť
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 29
hodnotilo: 24
80%
Smršť

Chris Bunch
Allan Cole

Smršť

série: Sten
díl v sérii: 7

Kategorie: sci-fi

originální název: Vortex
originál vyšel: 1992

vydání: Perseus 2001

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
tartan  | **** 01.04.2011 12:59

Napriek Cisárovmu návratu problémy v Ríši nielen pretrvávajú, ale dokonca eskalujú. Uhoľným kameňom ďalšieho vývoja sa stáva Altajská hviezdokopa, kde tvrdou rukou vládne senilný a šialený Khaqan, monštruózne budujúci kult svojej osobnosti. A túto totalitnú diktatúru (evidentne inšpirovanú Sovietskym zväzom, dočkáme sa aj „Katyňského lesa“) navyše obývajú štyri rôzne rasy, len čakajúce na príležitosť skočiť si po krku. Keďže však Khaqan neochvejne podporoval Večného Cisára, dokonca, aj keď bol „mŕtvy“, posiela tam tento s plnou parádou (zahrňujúcou Cisárovu zbrusu novú vlajkovú loď Victory a dokonca aj jednotku Gurkhov, ktorí doteraz nikdy neslúžili nikomu okrem samotného Cisára) svojho nového veľvyslanca Stena. Ten sa ujíma svojho nového poverenia len s veľkou nechuťou, pretože má toho bojovania a neochvejného slúženia Cisárovi a Ríši za tie uplynulé roky viac ako dosť. Priamy Cisárov rozkaz však nemôže dosť dobre odmietnuť a tak sa, spolu so svojimi priateľmi (Alexom, Cind, Bhormi, Gurkhami), vydáva na svoju ďalšiu misiu. Tá sa však ukáže smrtonosnejšia a vývoj situácie na Altajskej hviezdokope vo svojich dôsledkoch oveľa ďalekosiahlejší, než ktokoľvek na začiatku predpokladal. Navyše začína byť viac ako zjavné, že Večný Cisár sa zo „záhrobia“ vrátil akosi iný, než doňho odišiel. Predposledný diel stenovskej série s príznačným názvom Smršť je skrz-naskrz strhujúci. Všetky hlavné postavy sú načrtnuté, všetky okolnosti nadhodené, všetko začína pomaly do seba zapadať. Na konci tohto príbehu prichádza na Altaj prírodná smršť, ktorá sa zbierala po celý čas a ktorá všetko ničí a rozhadzuje, vrátane Khaqanových supermonumentálnych stavieb. Podobná smršť, len nie prírodného rázu, však porozhadzuje a poničí aj našich hrdinov a vrhne ich v ústreti poslednému osudnému boju, ktorý definitívne rozhodne o budúcnosti nielen ich, ale aj celej Ríše. Jeden z najlepších dielov série.

Hadati1  | ** 18.06.2012 10:01

Tenhle díl byl pro mě značným zklamáním. Podle mě si zde autoři vytvořili psychologii rabujícího davu a naivitu vůdců ras Altajské hvězdokupy tak, aby se jim hodila do krámu. Sice to dělali i v předešlých knihách, ale zde to bije do očí už hodně.

Ještě zajímavější je, že představitel Altajské hvězdokupy nechává vypořádat s ozbrojenými útoky na ambasádu samotného ambasadora a nijak proti tomu neprotestuje. Ambasador naopak nesmyslně odmítne nabídku zásahu Altajských pořádkových sil, neboť ví, že by toho využili k masakru, ze kterého by pak obvinili ambasadora a impérium. Proto se rozhodne, že si to vyřídí sám. K velkému masakru sice nedojde, ale zcela účelně pobije několik agresivních demonstrantů. Nad tím opravdu zůstává logika stát s úžasem.

Ještě o stupeň horší mi však přijde, že Věčný císař podstoupí operaci, která z něj vyjme zařízení, které mu bránilo chovat se jinak než podle daných pravidel. Toto zařízení nemělo žádný vliv na jeho mozek. Císaři se i přesto po této operaci zásadně změní psychologický profil! Několikrát jsem už vážně měl chuť knihu nedočítat.



WebArchiv - archiv českého webu