kniha » Snídaně šampionů
v Top10 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 30
hodnotilo: 32
85%
Snídaně šampionů Více vydání = více obálek.

Kurt Vonnegut, jr.

Snídaně šampionů

aneb Sbohem, modré pondělí

Kniha vyšla i pod názvem:
Snídaně šampionů
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Breakfest of Champions or Goodbye Blue Monday
originál vyšel: 1973

vydání: Odeon 1981; Argo (web) 1998; Argo (web) 2015


Komentáře:
Lucc  | ***** 16.03.2010 20:58

Vonnegut junior jak ho mám rád. Perfektní dialogy, autorská drzost, nad kterou musím žasnout, satirická kritika téměř všeho a to vše v tak perfektně čtivé podobě, že to slupnete jako malinu. Nejúžasnější postavou je pak pro mne Rabo Karabekian, malíř, který mi otevřel oči a naučil mne „číst“ abstraktní umění. Anebo se mu smát.

akustik  | ****1/2 11.09.2014 22:41

Tohle snad nemá v literatuře obdoby. Autor – spisovatel je součástí smyšleného příběhu, ve kterém dokonce promlouvá s jím vytvořenými postavami, prozrazuje jim, že jsou smyšlené. Ty na to nejsou schopny adekvátně reagovat. Navíc nejsou tak úplně bez vlastní vůle, dělají si často co se jim zlíbí.

Způsob, jakým je Snídaně šampionů napsána, mi připomněl přístup spisovatele Heinricha Manna, který ve svých dramatech usiloval o to, aby si divák plně uvědomoval smyšlenost postav. Vonnegut se o to pokoušel také, ale ještě mnohem víc groteskněji. K tomu ještě přidával naprosto nepochopitelné vstupy v podobě úchylných, na hlavu padlých, výstředních (etc.) výroků a hlášek, které čtenáře někdy až hrubě vytrhují z koncentrace na příběh. Nevím jaký byl autorův záměr, ale všechno tohle dopadlo v mém případě na úrodnou půdu.

Snídaně šampionů není počtení pro konzervativce, je to jeden velký úlet, který se snaží lámat všechna literární klišé na kusy. A také právě proto má nejspíš takový úspěch, a to navzdory tomu, že i Vonnegutovi bylo z téhle snídaně pořádně šouflo.

Laxik  | ****1/2 26.05.2016 14:37

Hořkosladká pecka při níž se nasmějete, ale zároveň vám bude i smutno… a občas budete mít vztek na celé lidstvo.



WebArchiv - archiv českého webu