kniha » Stanice Bazilišek
v Top10 4 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 84
hodnotilo: 148
90%
Stanice Bazilišek

David Weber

Stanice Bazilišek

série: Honor Harringtonová
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi - military

originální název: On Basilisk Station
originál vyšel: 04/1993

vydání: Polaris (web) 2000

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Speedemon  | ***1/2 30.05.2010 11:05

Škoda že tu není už nějaký komentář od zarytého scifisty. Já jakožto sci-fi neznalý nemám s čím moc porovnávat. Tak za prvé, pan Weber má svůj vesmír pevně v rukou a zná každý jeho detail. Od mocenských politických intrik až po fyzikalní fungování všemožných technologických věciček. Je schopný vám na několika stránkách popisovat jak funguje motor a jak ohýbá prostor atd atd. To je všechno krásné, nicméně někdy jsem se v těch technických výrazech už opravdu ztrácel. Postupná gradace děje se mi zamlouvala, jen někdy zbytečně zdržovaly pasáže o politice. Moc se mi nezamlouvá že by v budoucnu lidstvu vládla královna a celkově politika připomínající dnešní Velkou Británii. Honor jako postava se nám během knihy postupně odhaluje. Ze začátku mi přišla chladná jako skála, stránku po stránce si mě však získávala až jsem na konci měl rád ji i celou její posádku. To beru jako největší plus. Dialogy mají říz a spád a i když se všude dbá na vojenské hranice a oslovení, čte se to skvěle. Osobně jsem zvědavý, co autor nabídne v dalších dílech.

idle  | ***1/2 01.11.2010 14:42

Nejsem vyloženě cílová skupina, ale ukázkový ebook byl zrovna po ruce, když jsem hledala něco svižnějšího na čtení, takže jsem se začetla. Děj pěkně odsýpal, popis světa byl určitě užitečný k celkové představě, popis vesmírných manévrů už šel trochu mimo mě (je to asi marné na mě plýtvat tolika slovy, sice mám něco jako prostorovou představivost, ale tady nějak nezafungovala), nicméně to se dalo tušit.

Když to shrnu, dostala jsem zhruba to, co jsem očekávala. (Akorát větu „Aye, aye, Ma'am“ teďka chvilku vidět nemusím. :))

Ruffy  | **** 14.09.2011 21:48

Příjemná military sci-fi, ze které mám pocit, že další díly budou ještě lepší a lepší. Trochu jsem se ztrácel v politice a ve jménech, ale musím říct že nejsem zrovna pozorný čtenář a dělat si seznamy osob a studovat politiku se mi moc nechtělo. Kniha se četla dobře, i když v některých pasážích jsem se trochu nudil. No jde se číst další díl…

pdbMole  | ***** 17.02.2012 00:59

Kniha je zde zařazena do kategorie: sci-fi – military a právě proto (a pro její dobré hodnocení) jsem po ní sáhl. Po těch desítkách fantasy knih, po spoustech vystřílených fireballů a nepřetržitém máchání mečem jsem potřeboval nějaké to „Ostře na pravobok, vypusťte torpéda a beam me up Mr. Spock“. Až po zhruba třech dnech „nepřetržitého“ čtení – těsně před finálem knihy – jsem si uvědomil, že jsem vlastně nedostal to, co jsem očekával. Dostal jsem něco lepšího, komplexnějšího a promyšlenějšího. Asi jako kdybych chtěl sáhnout po jakémkoliv fantasy a náhodou vybral Hru o trůny. Autor velmi dobře a poměrně nenásilně zvládl zakomponovat seznámení se světem a jeho pravidly do dějové linie, což v tomto žánru občas bývá problém. Spolu s motivy, popisem hlavních hrdinů a obeznámení se s politickou situací tvoří tato informativní část možná více jak polovinu knihy. Pan Weber to ovšem zvádl bravurně, takže se to dá přečíst jedním dechem a jakmile autor začne stupňovat děj, nedá se od knihy pomalu odejít. Poslední třetina kmihy je očekávaná vesmírná přestřelka, která mě donutila k nejvyššímu hodnocení.

Hadati1  | ***** 16.04.2012 14:43

Má první knížka od Webera ze světa Honor Harringtonové byla Ve stínu Saganamiho. Nebylo to asi dobře zvolený začátek, protože v té 800stránkové knížce jsem se dost často ztrácel v politických vztazích tohoto světa. Stanice Bazilišek proto pro mě bylo oproti tomu lehké čtení. Možná to bylo právě tím, ale kniha měla podle mě svižné tempo, kde se neustále něco dělo. Mám rád série kníže, kde se hlavní hrdina vypracovává od píky. Tohle byl částečně ten případ, kdy Weber přeskočil několik desítek let výcviku a nějaké té praxe, než dají hrdince možnost projevit se jako kapitán menší bojové lodi. Honor si nejprve musí projít těžkým začátkem a získat důvěru své posádky, což není lehké a většina lidí by se nesnažila tolik, co ona, aby dostála své přísaze a rozkazům. O to je pak příjemnější závěr, kdy díky své snaze je velice rychle vykopnutá směrem nahoru na vyšší pozici a její nepřátelé ztrestáni. Dobré však je i to, že autor se nesnaží to své hrdince ulehčit a Honor přijde o mnoho lidí ze své posádky, než uspěje. O to víc se mi líbí, že se Weber nebojí zabít jakéhokoliv z hrdinů. U Honor je vzhledem k dlouhé sérii knížek jasné, že přežije, ale u žádné další postavy si již nemůžete být jistí. A to mám na knihách rád.

MartinJ  | *** 03.07.2013 16:47

Na knihu jsem se asi rok nebo dva těšil, a když jsem se do ní nakonec pustil, byl jsem trochu zklamán. Možná to bylo tím, že jsem od toho očekával víc. Knížky jako Hvězdná pěchota, Věčná válka, Válka starého muže nebo rané příběhy Milese Vorkosigana jsou u mě za pět hvězdiček a podle recenzí by měla Honor být minimálně srovnatelná, ne-li lepší. Takže částečně je to zklamání možná iracionální, ale pokud bych se to měl pokusit popsat, tak mi asi úplně nesedla až moc velká komplikovanost světa, z kterého jsem měl někdy pocit, že je tak komplikovaně vytvořen jen proto, aby v něm mohlo celé dobrodružství vůbec proběhnout. A možná ještě některé postavy mi přišly až příliš černobílé.

Nelson  | ***** 19.10.2014 19:56

Honor Harringtonová se stane kapitánem lehkého křižníku „Neohrožený“. Bez jejího vědomí se křižník stal obětí experimentu s novou zbraní tzv. gravitačním beranidlem, které je sice schopno vyřadit protivníkův štít, ale jen na krátkou vzdálenost a díky jeho umístění přišel křižník o většinu další výzbroje. Nedostatečná výzbroj se projeví už při cvičení a Honor i se svojí lodí a posádkou se stává obětním beránkem některých vyšších důstojníků. Jsou přeloženi na stanici Bazilišek, kam jsou posláni vlastně za trest. Velícím důstojníkem na stanici Bazilišek je Honořin nepřítel ještě ze školních let, který se snaží využít situace a vymáchat Honor co nejvíc v problémech. Odletí i se svojí lodí na opravárenskou základnu a nechá Honor na starost celou soustavu s naprosto nedostatečnými silami. Honor se nevzdá a stanice Bazilišek má poprvé schopného velícího důstojníka. Na Bazilišek se ale valí jedna pohroma za druhou a Honor i její posádka budou muset napnout všechny síly, aby přežili boj s přesilou. Vynikající úvodní román série Honor Harringtonová.

LuciusWlk  | **** 04.01.2015 09:19

Nejsem úplným milovníkem military sci-fi a po sérii Honor Harringtonová jsem sáhl díky vysokému hodnocení. První kniha Stanice Bazilišek je nicméně velmi čtivá a příběh poutavě vystavěn. Trochu jsem trpěl při rozsáhlých popisech a vysvětlování zákonitosti, především v polovině nějaké akce, ale jsem si vědom, že bez toho by to nešlo. Doufám, že v dalších dílech to nebude tak markantní jako zde. Po prvním seznámení mám celkem kladné pocity a uvidím jaké překvapení mi nachystají další díly. Zatím spokojenost.

Methat  | ***1/2 16.06.2019 10:16

Moje prvé stretnutie s Honor nebolo také aké som si predstavoval. Stanice Bazilišek má svoje dobré a zlé stránky, no od knihy som očakával viac aj pre jeho veľmi dobré hodnotenie od ostatných uživateľov. Bola to takisto moja prvá prečítaná kniha od pána Webera.

Aj keď sa táto séria radí do žánru military, v prvom diele prevláda skôr politika a malé náznaky od každej postavy v rozhovore. Weber išiel IMHO do príliš veľkých detailov a opíše vám všetky pocity postáv v rozhovore, ktorý by inak trval veľmi krátko. Opíše všetky drobné mimické zmeny v tvári a keď sa to v knihe objaví viackrát, je to únavné.

V postavách som sa moc neorientoval a bol som rád, keď prišla na scénu Honor so svojou kočkou na hlave. Keď to mám porovnať s Válka starého muže, ktroá bola síce krátka ale excelentná, prvý diel Honor mi prišiel uťahaný a veľmi politický. Uvidíme, čo prinesie ďalší diel, no nejako sa do neho zatiaľ nehrniem.



WebArchiv - archiv českého webu