kniha » Dědic říše
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 58
hodnotilo: 69
84%
Dědic říše Více vydání = více obálek.

Timothy Zahn

Dědic říše

Kniha vyšla i pod názvem:
Dědic impéria
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Star Wars - Trilogie Thrawn
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Star Wars

Kategorie: sci-fi

originální název: Heir to the Empire
originál vyšel: 1991

vydání: Olympia (web) 1993; Baronet (web) 2000; Egmont (web) 2010; Egmont (web) 2021

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Ruffy  | **** 19.11.2012 11:28

Ke knihám Star Wars jsem byl vždycky skeptický. Přišlo mi, že to budou nudné béčkové sračky, které se přiživují na známé značce. Když se má natáčet ta sedmička, tak jsem se rozhodl, že to zkusím a začal jsem tady. Jsem si sice vědom, že epizoda VII bude mít zbrusu nový příběh a tyhle knihy bude pravděpodobně ignorovat, ale co.

Nakonec jsem docela příjemně překvapený. Děj odehrává nějakých pět/šest let po smrti císaře. Nová republika je na vzestupu, avšak okrajové části galaxie stále ovládá císařství. Do čela roztroušené flotily se staví grand admiral Thrawn, geniální stratég a vojevůdce. Má plán, jak rozdrtit Novou republiku a navrátit císařství zpátky k moci. Hlavními hrdiny jsou opět Luke Skywalker, Han Solo, Leia Solo, Chewbacca…však je znáte. Postavy jsou zachyceny poměrně dobře, Zahn odvedl dobrou práci.

Nové postavy jsou taky zajímavé, především tedy grand admiral „Sherlock Holmes“ Thrawn, jehož dedukční schopnosti jsou občas neuvěřitelné, až skoro přitažené za vlasy. Ale byl jsem schopný to akceptovat. Mezi další nové zajímavé postavičky patří nepochybně pašerák Talon Karrde, Mara Jade, mistr C´baoth… Zahnovi se tedy podařilo nejenom navázat na staré příběhy Star Wars, ale hezky celý vesmír rozšířit o řadu dalších zajímavých postav, které se neztrácejí ani vedle původních hlavních hrdinů z filmů.

První knihu z Thrawn trilogie tedy můžu fandům Star Wars s klidným srdcem doporučit. Nejspíš vás nezklame a možná dokonce nadchne. Slušný nadprůměr. Uvidíme co další díly.



WebArchiv - archiv českého webu