kniha » Svět na konci času
v Top10 5 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 74
hodnotilo: 59
83%
Svět na konci času Více vydání = více obálek.

Frederik Pohl

Svět na konci času

Kategorie: sci-fi

originální název: The World at the End of Time
originál vyšel: 06/1990

vydání: Laser 1995; Laser 2018

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
biker11  | ***** 31.12.2006 10:28

troška ideologická kniha-popis spoločnosti, kde každý je ako pionier( začiatok), ale inak super – najmä Wan-To je vykreslený výborne. Postupne sa aj spoločnosť vyvynie – k horšiemu – pionierske idey miznú, proste odporúčam

Dilvermoon  | **** 23.07.2012 20:31

Tomu říkám literární kariéra a duševní svěžest. Pohlovi vyšel (zatím) poslední román v loňském roce ve věku 92 let. Jestli to opravdu ještě píše sám, tak klobouk dolů. Svět na konci času mu vyšel v sedmdesáti, což je taky slušné.

V podstatě je to kolonizační román, proložený popisem života plazmatických extrémně dlouhověkých bytostí, žijících v nitrech hvězd, jako každý jiný život ale závislých na teple, tj. na vývoji hvězdy. Tato hvězdná dějová linie je docela hard, protože tu autor na pozadí životních příhod těchto bytostí popisuje třeba mechanismus černých děr, vývoj hvězd a také kam ten vesmír spěje. Tohle mě zaujalo asi více, než příhody lidí.
Příběh lidských kolonistů je proti tomu celkem klasika, i když díky hibernaci obsáhne několik tisíc let. V této linii mě trochu zklamal konec románu, žádné vyvrcholení se nekoná, prostě poklidné tempo vyšumí a hotovo. Proti tomu některé jiné pasáže stojí za to, i když akce není, což mi ale nevadí.
A samozřejmě se hvězdná i lidská linie ovlivňují, i když velmi nepřímo, ovšem závažně, zkrátka tak, jak nás by mohlo ovlivňovat Slunce a vesmír, kdyby začali blbnout.

gokudo  | *** 16.12.2018 09:28

Davam jenom 60% (lehky nadprumer). Proc?

Minus…

  • Za nudny baseball (skvar vetsiny americkych spisovatelu).
  • Hlavni hrdina Viktor je podle me nesympaticky, nadrzeny pitomec (Beda Pohl dostal v sedmdesati letech mindrak?).
  • Dejova linije kolonistu na planete Enki byla priserne nudna.
  • Kniha mohla byt o 150 stranek kratsi.

Plus…

  • Wan-To a jeho fakani a kopie si pohraji s hvezdami jak s hrackami ve vyborne hard sci-fi.
jasonix  | **** 03.12.2021 10:50

Jak čtenář pochopí od první stránky, vše tu stojí a padá s plazmatickou bytostí Wan-Too. Plní roli boha, ďábla i zlobivého fracka, posouvá děj… občas mám pocit, že je to takový systematický bůžek ze stroje. Pohl těží z dichotomie bytostí newtonovských a těch kvantově-mechanických. Místy s lehkostí, místy zas těžkopádně míchá fyziku s náboženstvím, hard SF s lovestory, kolonizační drama s dystopií. Nepříliš empatický Viktor je jako Jeníček hledající v temném lese světýlko, ale současně i Šípková Růženka, co pořád dokola upadá do stoletého spánku a taky trochu Don Quijote bojující s větrnými mlýny. Těch aluzí tu člověk může vidět kolik chce. Nápady jsou zdařilé, najdeme tu silné pasáže, zajímavé odborné výklady, no a holt i trochu té naaranžované mezilidské vaty. Za mě text trpí zbytečnou nabobtnalostí a také dílem operetním a dílem budovatelským závěrem. Jistě, je to pořád Pohl, jen Gateway prostě nasadila laťku výš. Líbilo by se mi ukecat Spielberga s Tarkovským, aby z toho natočili tříhodinový celovečerák plný emocí a filosofie. Pak bych si z toho pro osobní potřebu vyzobal ty kosmické a abstraktně-kvantové scény, no a z těch si sestříhal sedmiminutový videoklip, řekněme s hudbou Dream Theater. To bych si pouštěl a byl spokojený na 100%. :-) Takhle je to kapku míň.



WebArchiv - archiv českého webu