kniha » Temný obraz
v Top10 10 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 125 | antikvariát
hodnotilo: 126
90%
Koupit knihu:
Minotaur
Temný obraz Více vydání = více obálek.

Philip K. Dick

Temný obraz

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: A Scanner Darkly
originál vyšel: 1977

vydání: Smena 1986; Talpress (web) 1998; Argo (web) 2005

odkazy: 3x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
shpina  | ***** 23.04.2008 08:35

Jedno z nejčtivějších dickových děl. Úžasně zábavná, groteskní a mrazivě autentické vyprávění z drogové komunity. Hlavní hrdina sleduje sám sebe… prostě supr čtení.

louza  | ***** 05.03.2010 15:31

Temný obraz je po právu jedno ze známějších Dickových děl. Narozdíl od většiny jeho pozdní tvorby jde o nejméně „sjetou“ knihu a to i přes fakt, že se drogami a jejich následky přímo zabývá. Ačkoli je dílo svižně a čtivě napsáno, nepostrádá hloubku jak na úrovni Dickovských hrdinů, tak i vzhledem k zápletce, která čtenáři poskytuje hromadu látky k zamyšlení. Temný obraz je kniha atraktivní i pro víceré čtení a i po něm se k Bobu Arctorovi a přátelům budete v myšlenkách určitě vracet.

SiriusChico  | ***** 11.04.2011 10:54

Jako první jsem viděl film A Scanner Darkly, který mi vyrazil dech. Svět ponuré budoucnosti, kde celý svět ujíždí na nové droze, která vesele spaluje mozkové buňky a kde Keanu Reeves zažívá schizofrenní depku století. Až později jsem zjistil, že je to podle knížky od mistra Dicka. Tak jsem se rozhodl ji přečíst, protože moje zkušenosti jsou, že kniha je téměř vždycky lepší. A i když jsem znal víceméně celý děj, knížka mě dostala taky. Tahle drogová jízda rozhodně není pro každého, ale kdo jí propadne, bude si ji pamatovat na pořád. A pro srovnání zrovna u téhle dvojice nemůžu říct, že by kniha byla výrazně lepší, spíše že film byl kongeniální a komukoliv se líbila kniha, tak si bude užívat i jedinečný film.

Martyrius  | ****1/2 23.08.2011 12:23

Nefetuji. Nebyl jsem při čtení v jiném stavu mysli, avšak stejně jsem si to užíval. Tato kniha je jako hodně silný chlast, nesmí ho být moc najednou, jinak se celá zkušenost pokazí. A nebo ne, záleží na vás.

Já si čtení užíval. Vize, které Dick (bez dvojsmyslů, prosím) dokáže rozehrát jsou až překvapivě živé a i přes lehké sci-fi prvky (0.16 perioda %) je to o lidech. O postupující schizofrenii, o překvapeních, o tom, že vše je nakonec jinak (hehe, je nějaká Dickovo kniha o něčem jiném?).

Methat  | ***** 20.12.2012 19:58

„Hele, legendy se pořád předělávaj. Po pár stoletích už budou říkat: ,Za časů našich praotců se jednoho dne zjevil třicetimetrový útes neuvěřitelně kvalitního afgánského haše za osm bilionů dolarů, dštil oheň a hřímal: Chcípněte, eskymáčtí psi! a my jsme bojovali kostěnými oštěpy a na hlavu ho porazili.´“

Tož, mám za sebou dalšíu kúlovskú dickovku zo sveta drog, heráku, hašiše, mariášky a úplne supr dupr Smrti, kerou má už každý kúl človek, čéče. Som z teho úplne na srač*y wole, čtivé to bolo jako kebystesidali Herák a mariáš(ku) zároveň… ale teraz už vážne. Temný obraz bol pre mňa oveľa prehľadnejší a pútavejší (mimochodom, rozhovory postáv nemajú chybu :) než Ubik alebo Tři stigmata, čo sú knihy, ktoré som od Dicka (naozaj mu nechcem nadávať) zatiaľ prečítal. Čitateľ sa tu dostáva do hlavy Boba Arctora, ktorý je tajným agentom v rade drogových dealerov a má za úlohu chytiť „väčšiu rybu“, no ako sám pomaly zisťuje, vyhnúť sa kontaktu s lákavou drogou S nie je jednoduché. Aj keď som stále očakával nejakú pointu alebo koniec s veľkým K (naozaj to nemyslím dvojzmyselne), nedočkal som sa, no Dick to vysvetlil na konci, že o pointu vôbec nejde. Ide o to… ale veď na to prídete aj sami… Naozaj si neviem predstaviť, ako niekto z tejto knihy mohol urobiť zmysluplný film – no podarilo sa a musím povedať, že po zhliadnutí filmu musím knihe dať plný počet… na záver poviem len, wow…

„Kdybych měl řídit tvoje auto, určitě bych zmáčknul nějakej špatnej knoflík a za chvíli by lítalo nad L.A. jako goodyearovská vzducholoď. Ještě by mě poslali hasit ze vzduchu ropný vrty boritanem.“

gokudo  | ***1/2 20.05.2014 08:59

Fetacka komunita v L.A. v blizke budoucnosti a nebo jine dimenzi?

Tyhle „mainstream dikarny“ nejak moc nemusim (viz Albemut, Muz z vysokeho zamku nebo Kdyz mrtvi mladnou). Spatne to neni, ale ja radeji preferuji simulacry, postapo zaporaky, Glimunga, ganymedany, martany, terrany a obcas si pockam i na lonsky rok.



WebArchiv - archiv českého webu