kniha » Temný záměr
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 37
hodnotilo: 18
77%
Temný záměr

Philip José Farmer

Temný záměr

série: Svět Řeky
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: The Dark Design
originál vyšel: 10/1977

vydání: Triton (web) 2002

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | **** 18.06.2012 14:03

Zatímco druhý díl Světa Řeky se téměř celý odehrával ve státě Parolando, kde se budovalo, intrikařilo i válčilo a o samotné podstatě tohoto světa jsem se nic moc nového nedověděl, tak třetí díl je už rozmáchlejší. A to i délkou (jako oba předchozí díly dohromady). Možná se mi líbil zatím nejvíc.
Postavy jsou staré známé i zcela nové, cestují sem a tam různými prostředky, někdy se docela divoce objevují nebo mizí (trochu přehnané), několik dějových linií vzájemně souvisejících a hlavně se začíná pěkně rýsovat celý tento svět, důvody existence a dostaneme se i téměř možná do doupěte záhadných tvůrců. Jako postava mě od začátku rozčilovala Jill Gulbirra, jakási „kariérní feministka“ (můj termín:-), která je fakt na pěst, ale postupně se zklidní.
Lze tu tentokrát možná nalézt i vatu (to je věc názoru) v podobě příběhů ze života některých postav. Děj to brzdí, ale nenudí (teda aspoň mě).

Autor v předmluvě prozradí použití jedné postavy jako svého svým způsobem alter ega, rozhodně u ní nešetří fakty ze života, tak by mě zajímalo, do jaké míry se jedná o autobiografické údaje.
Co mě rušilo celkem dost, je fakt, že autor délkové míry uvádí v různých jednotkách (např. „kopí měřilo osm až deset stop, to jest 2,45 – 3,048 metru“) a nebo „hory měří odhadem od oka 4564 – 6096 metrů.“ A tak podobně. Připadá mi to zbytečné. V druhém případě nesmyslné.
Také zmíním stát Nové Čechy, hrající poměrně velkou roli v ději, a pokud se postava v takovéto knize „jde zeptat Karla Nováka“, tak je to originální.



WebArchiv - archiv českého webu