kniha » To je Wub, kapitáne!
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 56
hodnotilo: 43
91%
To je Wub, kapitáne!

Philip K. Dick

To je Wub, kapitáne!

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: Beyond Lies the Wub
originál vyšel: 05/1987

vydání: Laser-books (web) 2002


Komentáře:
willis  | ***** 07.06.2006 14:33

U téhle sbírky nehodnotím kvalitu povídek, která je různá, ale spíš snahu Laseru vydat všechny kratší práce od Dicka. Bohužel zůstalo jenom při prvním dílu, protože práva na Dicka koupilo Argo.

louza  | ***** 05.03.2010 18:31

Výborná sbírka. Z Dickových povídek jsem byl vždy nadšen. Konkrétně na těchto se jako autor sice ještě profiluje. Na rozdíl od pozdější tvorby tu však nejsou cítit opiáty různých druhů. Rozhodně doporučuji a doufám, že se někomu podaří vydat i zbytek Dickovy povídkové tvorby.

jasonix  | ***1/2 21.02.2023 23:18

Dickova raná verze není ještě tak promyšlená ani tak kompaktní, zato je hravější, různorodější, srší svěžími nápady. Připomíná burčák. Už tu ale nechybí příchutě, jež se staly jeho poznávací značkou: paranoia, deprese, technofobie, obavy o osud kulturního odkazu lidstva i biologického vývoje, ale často se ještě snaží o jakés takés pozitivní vyznění, nezřídka naivňoučké. Nedokázal vždy najít míru a vyváženost. Někdy ze slabé neoriginální premisy díky atmosféře vyždímá bezmála geniální povídku (Stavitel), jindy naopak výbornou premisu přebije naivním závěrem jak z Večerů pod lampou (Výplata), občas se nepovede ani jedno i přes zdařile rozehraný začátek (Ukořistěná loď). Často jsem se tu ve škálování hrubě neshodoval s většinou hodnotitelů na Legii natož Goodreads; po druhém čtení s odstupem let jsem v kontextu díla PKD musel body ponížit, aby to bylo spravedlivé (např. vůči mému oblíbenému Podivnému ráji). Mezi komplexnějšími vizemi ve Wubovi vyniká Proměnná; líbily se mi jednodušší hříčky – vtipné, mrazivé nebo cynické: Vrrgové, Velký P, Lesní šalmaj, To je wub kapitáne, Malá vzpoura, Venku v zahradě.



WebArchiv - archiv českého webu