kniha » Učedník války
chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 52
hodnotilo: 59
91%
Učedník války

Lois McMaster Bujold

Učedník války

série: Dobrodružství Milese Vorkosigana
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: The Warrior's Apprentice
originál vyšel: 1986

vydání: Talpress (web) 2000

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
tomts  | ***** 27.07.2008 18:36

Tak tohle už je KULT. Miles Vorkosigan útočí na vaše city, vyždíme vás jako houbu a vy čtete a čtete, dokud není konec. Bujoldová má dar vzít vás sebou do svého světa, píše velmi snadno a před vámi se odvíjí dávný příběh…

Ekyelka  | ***** 11.08.2008 07:38

Vezmi pokud možno šíleného trpaslíka s pohnutým osudem, obdař ho geniálním mozkem strétéga, megalomana a srdcem starobylého rytíře – a dostaneš Milese Vorkosigana. Popravdě je velmi těžké si tohohle človíčka nezamilovat; příběh je natolik skvěle vytvořený, že vám ani nevadí jistá dávka patetičnosti Milesova chování.

Majkl  | ***** 12.05.2009 08:27

S predošlými komentármi súhlasím, nielen Miles je postava, ktorú si hneď obľúbite, za čo môže najmä skvelý popis postáv (sú uveriteľné a živé), a celkový autorkin štýl. Knihu som začal čítať a po niekoľkých riadkoch som už čítal ďalej a ďalej až do konca knihy. Zo začiatku som sa bavil odhaľovaním narážiek na predošlé príbehy (Cordelia Naismith), ktoré by som asi neocenil, ak by som ich predtým nečítal. Neskôr som sa už viezol na kope klamstiev, ktorú si Miles vytvoril. A ešte viac ma bavilo čítať ako riešil jednotlivé problémy (Hmmm, No, Bůh nám pomáhej :)

Doubravka  | **** 07.04.2010 20:31

Mně se Miles a jeho první dobrodružtví taky líbili, ale na plný počet hvězd to prostě nemá ;) Ano, četla jsem jedním dechem, ano, Miles vás prostě dostane a ano, rozhodně jsem VELICE ráda, že jsem nejprve četla Cordelii Naismithovou, ale to nic nemění na faktu, že je to prostě oddechovka. Nic proti oddechovkám, potřebuju je jako sůl a nic jiného v poslední době prakticky nečtu, nicméně po prvním čtení (ano, já čtu víckrát skoro úplně všechno..) ve mně příběh hlubší stopu nezanechal. Ale třeba se vrátím a budu se kát ;o)

Toto řečeno, Milesova dobrodružství jsou ohromná zábava! :) Je to nadaný, citlivý, vtipný a energický muž, který by mi bohužel sahal někam k podpaží, což ale nikterak nestojí v cestě tomu, že z něj charisma sálá na dosah jeho hbitého jazyka (když už pominete první dojem ze vzhledu). Bůh nám pomáhej :))

Madam Brbla  | **** 18.07.2014 10:12

Původ Milese předurčil, aby se stal proslulým barrayarským vojevůdcem, jako jeho otec. Zdravotní handicap, křehké kosti, bohužel odkazují kariéru dospívajícího aristokrata kamsi mezi dvořany a úředníky. Navenek veselý, uvnitř nešťastný Miles však není typ, který by se vzdával; kde ho zklamou omezené možnosti těla, tam si poradí svým bystrým rozumem a charismatem. Co na tom, že většinou jen improvizuje a zamotává se do vlastních intrik…
Po příbězích Cordelie Naismithové a Arala Vorkosigana se konečně setkávám také s jejich slavnějším potomkem. Tenhle sympatický skrček není žádný andílek ani superman, přesto (nebo právě proto) dokáže čtenáře vzít za srdce a přimět ho k pobavenému přemýšlení, jak si Miles poradí se všemi průsery, do kterých se uvrtal.
Velmi příjemná oddechovka a jsem moc ráda za komentáře Majkla a Doubravky, co mě přiměly četbu „Učedníka války“ odložit, dokud jsem nepoznala politické podhoubí tohoto vesmíru a hlavně osudy Milesových rodičů i ostatních postav v „Cárech cti“ + „Barrayaru“. Neznat detailně charaktery zmíněných osob, zážitek by zdaleka nebyl úplný. 80%

minduton  | ***1/2 24.05.2015 22:16

Čtivé to je, ale čekal jsem od toho víc. Je v tom až příliš cítit dětinsko-ženský styl psaní. Dobrodružství Milese mi připadala svým způsobem fantasmagorická až nereálná. Je to naprosto jiný (pro mě slabší) styl psaní než série Honor Harrington od Webera či Ztracená flotila od Campbella.

Skabandari  | ****1/2 05.11.2015 00:00

Vůbec mi nevadilo že se celý děj točí jen kolem Milese. Je fakt zábavnou a inteligentní postavou a když se vymaní z okovů svého postavení na rodné planetě, začíná mlžit takovým způsobem, že očekáváte každým okamžikem jeho odhalení. To však stále nepřichází a finálně si i dost přilepší. Prostě mohu doporučit pokud očekáváte jednoduchou dějovou linii i když se spoustou zvratů.



WebArchiv - archiv českého webu