kniha » Válka světů a jiné příběhy z neskutečna
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 72
hodnotilo: 47
84%
Válka světů a jiné příběhy z neskutečna Více vydání = více obálek.

H. G. Wells

Válka světů a jiné příběhy z neskutečna

Kniha vyšla i pod názvem:
Válka světů a jiné povídky
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Válka světů, Země slepců

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Albatros (web) 1988; Albatros (web) 1999

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
malarkey  | **** 26.01.2009 15:43

Tenhle počin je jedním z řady těch historických unikátů, které jsou aktuální prakticky i dnes a budou i v příštích životech. H. G. Wells totiž napsal takový menší návod jak přežít při útoku mimozemšťanů na naší matičku Zem. Příběh je to sice krátký, ale o to je více čtivý. Ty jiné příběhy z neskutečna na této knize už jsou jen povídky, které se později z mozku vytratí, ale Válka světů, ta zůstane. Ne nadarmo podle této knížky ve dvacátých letech v Americe z legrace do éteru v rádiích řekli, že na Ameriku zaútočil roj mimozemšťanů :) Co myslíte, že se dělo dál… 8/10

Arach.No  | ****1/2 16.04.2012 19:19

Výborná knížka, která začíná řadou povídek, z nichž mě především ty první překvapily úžasnou lehkostí s jakou jsou psané. Najdou se tu i průměrnější kousky, ale ty silné rozhodně převažují. Některé povídky (například Muž, jenž dokázal činit zázraky, nebo Superstimulátor) jsou úžasné tím že, přestože je jim více než 100 let, podávají i dnešnímu čtenáři překvapivě svěží a originální pohled na problematiku kterou se zabývají. Právě Superstimulátor je toho asi nejlepším příkladem. Na jeho pointu jsem myslel ještě celé dny potom co jsem jej přečetl.

Co se týče titulní Války světů, rozhodně jsem nebyl zklamaný. Je výborně a velmi čtivě napsaná. Jedinou výhradu mám k poněkud jednoduššímu ději. Už kvůli prostředí – Anglie po katastrofě, která hrozí rozvrátit civilizaci – se nabízí srovnání se Dnem trifidů. V něm Wyndham nabízí mimo jiné rozmanitější příběh a větší psychologickou propracovanost postav. Na druhou stranu je mi jasné, kde se (nejen) Wyndham inspiroval. Válka světů představuje pro literární sci-fi asi to, co Nosferatu pro filmový horor (až na to, že ten zůstal dodnes nepřekonán) – jeden ze základních stavebních kamenů žánru, knihu na kterou, ať vědomě či nevědomě musí reagovat každý pozdější autor tohoto žánru. Nadčasovou klasiku, kterou kdo neocení, toho je mi líto.



WebArchiv - archiv českého webu