kniha » Války s Berserkry
má v knihovně 46
hodnotilo: 29
86%
Války s Berserkry

Frederick Thomas Saberhagen

Války s Berserkry

série: Berserker
díl v sérii: 6

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: The Berserker Wars
originál vyšel: 1981

vydání: Argenit 1994


Komentáře:
knedle  | **** 25.10.2009 22:07

Zajímavě uchopené tema – povídky jsou docela různorodé. Jednou nás autor potěší vítězstvím lidstva, podruhé zvitezi berserker a sejme všechny lidské bytosti kolem sebe…
Nelze opomenout, kniha má výborný úvod, který vás odrazí do světa berserkrů – prostě se budete tešit na další povídky… Povídky jsou sice nevyrovnané, ale v průměru nadprůměrné (he). Jo a sežeňte si/přečtěte si povídku Křídla z hlubin času!

Nicméně mě docela vadí, že doteď nevím, jak si berserkera – hrozivým a hrozným nepřítelem lidstva (goodlife) – představit. Jednou to vypadá na stroj velikosti malého města (vesmírná loď), podruhé na samostatnou malou jednotku (u templaru) prostě zmatek. Škoda ho.

minduton  | ****1/2 01.01.2020 18:33

Jen taková zajímavost. Jedná se patrně o pirátské vydání knihy, jelikož jak potvrdil přímo F.T.Saberhagen, toto vydání v češtině nikdy a nikde neautorizoval. Hodně pár let dozadu jsem o tom kdesi takto četl v rozhovoru s ním.

jasonix  | ****1/2 24.10.2020 10:45

Klasika. A přitom s geniálním nápadem, jak formou série povídek zobrazit věčné téma války mezi životem a stroji z různých úhlů pohledu a s různým vyzněním. Funguje to jako celek, ale obstojí i každá zvlášť. První z nich (nepočítám-li slibný úvod) vytváří zdání, že půjde o military, ale pak se ukáže celá pestrost subžánrů – spaceopera, časovka, fantasy (opět říznutá časovkou), groteska, příběhy s filosofickým či mravním přesahem, ale i milostný příběh. Vždy však se SF motivy, vždy originální a většinou i se silnými pointami. Lidstvo bojuje nejen silou a lstí, ale i vtipem (Šprýmař) či uměním (Píseň hvězd, Patron umění, Úsměv). Někdy za sebe nechá bojovat své podvědomí nebo simulace historických osobností (Křídla z hlubin času). Jsme svědky hrdinství, zrady i kolaborace, nechybí svým způsobem poetické momenty. Protivník je zajímavý tím, že je v potírání života nejen řádně nemilosrdný a chladný, ale někdy i roztomile zvídavý (Patron umění) či popletený a směšný (Šprýmař). A jak to bývá, občas se lidstvo potírá i mezi sebou navzájem (Úsměv, Co se přihodilo mezi templáři). Sem tam mi to přišlo stylově lehce kostrbaté a zadrhávající, ale nejsem schopen říct, zda je to dobou vzniku nebo překladem. Škoda, že některé původní názvy překladatel nepřevedl do češtiny – Stone Place nezní tak dobře jako Kameniště. Goodlife a badlife by taky zasloužily českou variantu (byla by to ovšem výzva). Někdy si říkám, o kolik kouzla by přišel třeba Hobit bez Kraje, Roklinky, vrků, zeměžroutů či půlčíků. :-)

Celkově klady převládají a člověk¨z toho má takový příjemný retro pocit, který v dnešní době pohladí. Nejoriginálnější mi přišla „Křídla z hlubin času“ (ta jsou mým favoritem), kde do boje proti nepříteli nastoupí simulované osobnosti úspěšných pilotů první světové války, „Píseň hvězd“, kde slavný hudebník bojuje za svou lásku zpěvem (zde mi ale originální přišlo hlavně to, co Berserkři byli schopni z částí lidských těl a mozků sestrojit a co vzniklo v pointě povídky spojením obou hlavních protagonistů) nebo „Co se přihodilo mezi templáři“, kde vědec v totalitní společnosti potají zkoumá elektronický mozek havarovaného Berserkra a stává se obětí podvrhu. Závěr mě malinko zklamal, ale povídka má výbornou atmosféru a to za mě hodně přidává body. Nejsou tu vysloveně slabé kusy, takže za mě 94%



WebArchiv - archiv českého webu