kniha » Věc pro lidi
v Top10 7 | chce si přečíst 16 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 75 | antikvariát
hodnotilo: 111
88%
Věc pro lidi

David Gerrold

Věc pro lidi

série: Válka s Chtorr
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická - mimozemská invaze - military

originální název: A Matter for Men
originál vyšel: 08/1983

vydání: Classic books -> Classic 1996


Komentáře:
Solomon Short  | ***** 04.05.2006 00:41

Jedna z najlepsich knih ake som v zivote cital. Ten spravny pomer akcie, vtipu a myslienok v najlepsej tradicii R.A.H. Pokial vam nebude vadit obcasna prilisna uzvanenost autora, tak vam zazitok nepokazi ani otrasna obalka, mizerna sadzba a velmi slaby preklad. Uz sa neviem dockat nejakeho dostojneho vydania(nie Classic).

Doubravka  | **1/2 20.07.2007 13:09

Je mi líto, ale tahle kniha je podle mého názoru dost nadhodnocená. Nechala jsem se zlákat vysokým hodnocením a zakoupila ne jen první, ale hned všechny díly (již příliš často se mi stalo, že jsem, nadšena prvním dílem nějaké ságy, ostatní díly nesehnala buď už nikdy či až po letech). Tentokrát jsem si tu investici ale mohla odpustit.

První otázka, kterou si kladu, zní: mám hodnotit to, co autor skutečně sepsal, nebo to, co u nás vyšlo v českém překladu? Hodnotit raději knihu jako celek – tedy výsledek, který se čtenáři v ČR dostane do rukou? Nakonec jsem se rozhodla pro kompromis a ustálila jsem se někde mezi. České vydání je totiž dost tristní: nejen že je obálka odpudivá (i s tím už se člověk po čase smíří), horší již jsou v textu rafinovaně rozmístěné překladatelské boty a evidentní neexistence redakční kontroly (ano, autor se skutečně jmenuje Gerrold, a ne „Gerold“, jak je uvedeno v záhlaví každé sudé stránky, atp.). Doslovné překlady idiomů bych ještě skousla, přenesla jsem se i přes „pneumonický mor“, ale co mě naprosto zvedlo ze židle byla perla typu „společenské hnutí browniánů“ (rozuměj: Brownův pohyb společnosti).. Jak se tohle dostalo přes korektury, to nepochopím. Nějaká ta „polštářovaná cela“, „širokospektrá injekce antibiotik“ či „Lukrecia Borgiová“ už mě po tom všem nechaly téměř chladnou. Je toho samozřejmě víc, ale nebudu tím nudit a zkusím se zaměřit na vlastní příběh.

Knihu lze pokládat i za cosi jako akční post-katastrofickou vojenskou sci-fi opepřenou jadrným jazykem, vojenským prostředím a chlapáctvím, to vše na dokreslení základní dějové linie – kterak neznámá mimozemská rasa vyšle na naši planetu výsadek či výsadky vlastní fauny a flóry s cílem přeměnit Zemi na pro ně přívětivější prostředí a zároveň se tak zbavit případných konkurentů – v tomto případě lidí. Já jsme ovšem měla neodbytný pocit, že mnohem více prostoru než boji lidstva o vlastní přežití zde bylo poskytnuto neurotickým výlevům a fňukání hlavního hrdiny, Jamese McCarthyho, který mi časem, přiznávám se bez mučení, lezl čím dál tím více na nervy. I tak to mohl být autorský záměr – proč plnit knihy hrdiny, se kterými se radostně ztotožňujeme, proč nám nepředhodit otravného sebelitovače, koneckonců i s ním se lze identifikovat, ač možná s menším potěšením. Pořád lepší než drsňáci typu Shorty či Duke, kteří nikdy nestřílejí vedle a svět vnímají v černobílém půvabu etické nezpochybnitelnosti a ještě do toho trousí chlapácké žertíky.. Výsledkem ovšem je, že mi většina postav přišla buď naprosto nevěrohodná (a proč všichni kolem McCarthyho nadělají takový humbuk, jako kdyby jejich největší starostí nebyla chtorranská invaze, ale pocity či existence tohoto z historického kontextu bezvýznamného pěšáka?) nebo přinejmenším okleštěná a bezbarvá..

Příběh má samozřejmě i svoje klady – o tom svědčí už samotný fakt, že jsem knihu vůbec dočetla a i přes různé výhrady mě zaujala natolik, že hodlám číst i další díly (když už je mám, že ;-) a dozvědět se, jak se příběh vyvrbí. Ale rozhodně bych toto dílo nestavěla příliš vysoko – pro mě je to prostě průměrná, nepříliš povedeně přeložená oddechovka, která sice neublíží, ale ani si nevydobude nezapomenutelnost.

theubik  | ***** 17.11.2008 10:44

jedna z mich top5 serii co jsem cetl, poutavé , zajmave, napadite, myšlekove je celá serie dost vyspela, jde hlavne o originalitu kterou se s prectenim spousty knih straci ale tady ne, nastesti Gerrold se dovedl odpoutat od klasickeho idealizovaneho podani deje standartniho pribehu idealizoveho zivota, a ukazal svet drsny, lidi s chybami, coz kazdy vetsi ctenar oceni, tato kniha neni jako ostatni, a to je jeji hlavni klad

FerryH  | brak 17.11.2008 12:23

K tomu co pise Doubravka neni co dodat… vycerpavajici komentar a plne se s tim shoduji.
…snad jen dodam – military a veskere hradky s Army v SF a F (zelene mozky ruleeess!! :O) vyslovene nesnasim, takze proto jeste drsneji hodnoceni nez Doubravka… :O) … v dalsich komentarich zminena ‚originalita‘ me vlastne prinutila napsat tento komentar… jinak by me cela serie nestala ani za namahu s psanim … Autor komentare asi necetl takovou klasiku jako je Den Trifidu + Hvězdná pěchota … nemohu si pomoci, ale Gerrold proste pouze pouziva to co jini slavni autori davno napsali a mnohem lepe… tohle neni nic jineho nez radne protrepany koktejl z napadu jinych autoru… Originalita?? Proboha kde?? :o))

Pedro  | ***** 19.03.2009 20:56

Prvně jsem cítil nechutěnství z koírovani R.A.H. ale pak se vše dalo do pořádku a příběh gradoval s každou strankou. Výborne vsuvký s profesorem Whitemanem, a super konec! Doporučuji!

SiriusChico  | **** 30.01.2011 19:44

Jedná se o velmi dobrý úvod do celé série. Hrdina je člověkem, který je ve špatný čas na špatném místě a dostavá to od okolí jasně znát. Na několika místech mi to připomělo hvězdnou pěchotu, ale doopravdy jenom lehce, protože více než military scifi se jedná už o postapokalyp­tickou filozofickou politickou scifi :-) Trochu mě zarazilo, že se hrdina tak rychle smířil s tím, že byl několikrát víceméně zrazen, ale nic jiného mu ani nezbývalo. Autor také skvěle pracuje s atmosférou a čtenáří poodhalí vždy jenom kousek z nastalé apokalypsy.

Pátrač  | **** 07.06.2014 22:51

Mám z této knihy poněkud rozpačité dojmy. Mám rád sci-fi s vojenským podhoubím a zde jsem si tedy užil. Ale je pravda, že hodnocení Doubravky je bohužel přesné a popsané nedostatky dost knihu stahují dolů.

Pokud se ale někdo chce dostat do doby, kdy je země napadena cizí ekologií, která zemi upravuje k obrazu svému a lidé bojují nejen o svoji existenci, ale i o existenci našeho světa tak jak byl stvořen, dej se tedy do čtení.

Přes popsané nedostaky se přenes a nakonec budeš asi spokojený.



WebArchiv - archiv českého webu