kniha » Vzpomínky na Zemi
chce si přečíst 2 | má v knihovně 53
hodnotilo: 30
79%
Vzpomínky na Zemi

Orson Scott Card

Vzpomínky na Zemi

série: Návrat domů
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: The Memory of Earth
originál vyšel: 02/1992

vydání: And Classic 1996


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 15.05.2008 13:15

Tuto knihu jsem četla už před delší dobou, přesto si pamatuji, že mě zaujala a byla jsem velmi zvědavá na další pokračování, kterých jsem se bohužel nedočkala. Jako obvykle dokázal Card předložit uvěřitelný, atmosférický svět, psychologicky výborně zpracované postavy, zajímavý děj i téma k zamyšlení. Nepamatuji si, jaká byla u téhle konkrétní knihy úroveň překladu – nakladatelství Classic bylo pověstné bídnou úrovní, ale pokud by „Vzpomínky na Zemi“ vyšly znovu například u Laseru a tentokrát všechny díly, jde o jasnou koupi.

idle  | ****1/2 06.04.2010 20:22

Pan Card se rozhodně nebojí se s příběhem vydat daleko, daleko do budoucnosti. Skoro bych naopak řekla, že to má v oblibě, a série o návratu domů není výjimkou.

Lidstvo opustilo válkou zničenou Zemi před tak dávnou dobou, že si z ní už mnoho nepamatuje. Vzpomínky místo lidí udržuje počítač, který je na všechny zdejší obyvatele napojen a hlídá, aby se dějiny neopakovaly. Teď ale pomalu ztrácí kontrolu a musí jednat, než bude pozdě.

V poklidné společnosti bez většího pokroku to najednou začne vřít a v centru dění jsou pochopitelně ti, kteří mohou pomoci, ti, kteří ještě naslouchají. Sledovat můžeme komplikované rodinné vztahy i vnitřní konflikty – koneckonců hlavní hrdina je čtrnáctiletý kluk a sám si musí nejdřív ujasnit, čemu věří, než o tom bude schopen přesvědčit i ostatní.

Kromě napínavého příběhu jsem si tu ráda vychutnala i zajímavě pojatou společnost a její kulturu a pár myšlenek k zamyšlení či diskusi. Pěkný úvod série.



WebArchiv - archiv českého webu