kniha » Zajatý vesmír
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 76
hodnotilo: 47
85%
Zajatý vesmír Více vydání = více obálek.

Harry Harrison

Zajatý vesmír

Kategorie: sci-fi

originální název: Captive Universe
originál vyšel: 01/1969

vydání: Smena 1974; AF 167 1994


Komentáře:
Doubravka  | ****1/2 23.03.2009 11:08

Konečně zase jednou Harrison tak, jak ho mám ráda :) Propracovaný příběh s jedním očekávaným a jedním neočekávaným překvapením. Už od počátku samozřejmě tušíme, že ne všechno je úplně v pořádku – obzvlášť když je nám jako typický Azték prezentován modrooký blonďák :) A pak už jen čekání na to, co za tím vším vlastně vězí. Chimalovi, který je skutečně poněkud „jiný“, se nakonec do cesty staví s největší vervou zastánci různých forem náboženství – útlý román skvěle ilustruje, že kdykoliv se k moci dostanou fanatici, okamžitě je přestává zajímat „Pravda“ a všechny síly napínají, aby udrželi „Dogma“ a status quo. Takže autor nám předkládá další ze svých skvělých knih, které pro jednou nejsou ani akční, ani humorné, a přesto jsou tak napínavé, že je přečtete jedním dechem :)

Madam Brbla  | **** 04.06.2011 18:51

Knížka, kterou jsem poprvé četla jako středoškolačka: dodnes si pamatuji, že mě zpočátku moc nebavila, ale pak přišel zlom a náhle jsem se od ní nemohla odlepit, dokud jsem neotočila poslední stránku. Tehdy byl zážitek stoprocentní. Uběhlo nějakých 17 let a já jsem neodolala nabídce v antikvariátu – „Zajatý vesmír“ se uhnízdil v mojí knihovně. Tentokrát jsem neměla problém s úvodní pasáží, ovšem očekávaný zlom nepřinesl takové nadšení. Nejde ani tak o absenci překvapení; prostě na mě vykoukly díry v logice, příběh na mě zapůsobil naivně, příliš zjednodušeně, nevěrohodně, ohlodaně ostrým chrupem času. Tento rozpačitý pocit se týká reálií i postav, nicméně samotná pointa není špatná. Nenásilné filozofování na téma degenerace a slepý fanatismus versus touha po poznání má svou váhu dodnes. Po zprůměrování dojmů dávných a současných dávám pěkných 80% a loučím se s touto knížkou už navěky. Snad ji někdy v budoucnu bude hltat můj sci-fi chtivý potomek (který bude zajisté pohledný a geniální jako hlavní hrdina příběhu Chimal:-)).

joshuatree  | ** 30.01.2013 15:41

Ako sopliak by som bol nadšený, škoda, že som ju nemal vtedy. Ale teraz to bolo malé utrpenie, okaté logické chyby, štýl hodný tak Marka Stona – ale tam bol aspoň charizmatický hrdina(lepšie povedané dvaja) a žmurkanie: neber o vážne.(áno, som fanúšik:o) ) Priznám sa, že po tejto knihe mám strach si znovu po rokoch prečítať Nonstop, aby som nebol sklamaný:(

burianek  | ***** 30.11.2013 21:03

Tuto knihu jsem už četl několikrát. Jako dítě jsem byl fascinován, později nadšen, a nyní velmi spokojen. Nikdy mě kniha nezklamala a naopak si ji užívám vždy znovu a znovu. Prostě skvělý nápad, příběh, kniha.



WebArchiv - archiv českého webu