kniha » Země žen
chce si přečíst 1 | má v knihovně 18
hodnotilo: 21
80%
Země žen Více vydání = více obálek.

Vladimír Páral

Země žen

Kategorie: sci-fi - antiutopie

vydání: Československý spisovatel 1987; Československý spisovatel 1988


Komentáře:
avatar2  | ***1/2 14.11.2008 20:47

Páralovy knihy tvoří vlastní subžánr „české vztahové sci-fi“ – Párala vždy zajímají reakce obyčených lidí na mimořádné podmínky. Země žen není výjimkou. Popisuje společnost, kde převzaly vládu nad věcmi ženy a odsoudily muže k převýchově – násilím a izolací z nich chtějí vytlouct všechno samčí, dominantní a výbojné. Páralova otázka zní – mohlo by to tak fungovat? Kniha naznačuje že spíš ne, ale víc tu nebudu prozrazovat. Kvalitativně se určitě jedná o jednu z lepších knih, byť jí trochu chybí tempo a spád. Své místo na českém sci-fi výsluní si ale zaslouží, stejně jako její autor.

Dilvermoon  | ****1/2 08.10.2011 22:49

Zuří O. P. (Opravdový pořádek). Město Labsko (a stejně tak celý svět) je rozděleno na „mužský sektor“, což je v podstatě koncentrák pro muže zřízený ze sídliště Karlovice a zbytek města, kde si ženy žijí v přepychu a blahobytu. Páral to neuvádí, ale podle různých indicií si troufám říci, že se jedná o Ústí nad Labem. Autor postupně odhaluje původ celé šílené situace, kdy jsou muži postaveni téměř na stejnou úroveň jako Židi za války. S tím rozdílem, že nejsou vyhlazováni. Po troškách trousí zmínky třeba o systému MAXIM, který se ukáže jako v minulosti zásadní impuls k tomuto rozdělení. Na pozadí celé antiutopie Páral líčí hlavně vztahy žena – muž a musím říci, že celkem dokážu pochopit motivy žen k tomuto jednání. Ono to s náma chlapama asi není moc jednoduchý. Povedená mi připadala psychologie postav a jejich vývoj, třeba jedna ze zběsilých Amazonek prochází celkem dramatickým duševním vývojem a hlavně ke konci se jí autor věnuje dost a dost. Co se týče samotného zdůvodnění existence „mužského sektoru“ a jeho stavby, to mi připadalo poněkud přitažené za vlasy, ale účel světí prostředky a vlastně to ani není podstatné. Sice je děj z pohledu různých postav, takže se autor sem tam trochu opakuje, ale to nijak neruší a román je dostatečně čtivý.

Sherudan  | **** 08.08.2022 15:09

Původně jsem dával jen 3 hvězdy, ale v kontextu poslední doby jsem jednu přidal. Sám příběh je tochu klišé a postavy (na Párala neobvykle) lehce papundeklové, ale nahoru to táhne základní myšlenka, že neexistuje skupina, která by nebyla schopna zneužít absolutní moc a stát se brutální totalitní silou.



WebArchiv - archiv českého webu