kniha » Zlost tiší pomsta
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 69 | antikvariát
hodnotilo: 78
84%
Zlost tiší pomsta

David Gerrold

Zlost tiší pomsta

série: Válka s Chtorr
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická - mimozemská invaze - military

originální název: A Rage for Revenge
originál vyšel: 04/1989

vydání: Classic books -> Classic 1996


Komentáře:
Doubravka  | **1/2 29.07.2007 12:20

Základní dějovou linií tohoto dílu série je VÝCVIK. Příběh se nese ve dvou časových horizontech v odstupu jednoho roku – a obě zkušenosti se v knize rovnoměrně prolínají. Jednou z nich je „výcvik modu“ (The Mode Training) a druhou je předchozí výcvik, ne náhodou velice podobný tomu „moďáckému“, který McCarthy prodělává v táboře odpadlíků. Cílem obou výcviků je, zdá se, odhalit a uvolnit vlastní já …a něco navíc ;-) V anglickém originále má tento díl autorovu předmluvu, kde nám David Gerrold sděluje, že tento kurs je vymyšlený, je jeho vlastním dílem a nelze jej nikde podstoupit, vést, zakoupit na něj práva ni kopírovat. Zároveň čtenáři vyjmenovává různé jiné kurzy, na nichž ten jeho zcela určitě založen není, přestože sám musel podniknout vyčerpávající výzkum v oblasti podobných zážitkových seminářů stejně jako některých kultů. Celý tento systém, který nakonec vytvořil, prezentuje jako čistou extrapolaci těchto seancí a vyzývá nás, abychom za tím nehledali víc a ani nepropadali představě, že se jedná o autorovu vlastní filosofii – záměrně prý do textu včlenil i myšlenky, se kterými se neztotožňuje a některé se mu přímo protiví.

Musím říct, že tím mě autor poněkud uklidnil – i když je škoda, že české vydání tuto předmluvu neobsahuje. Labilnější jedinec by mohl celou knihu brát spíše jako příručku osobního růstu – protože do takové míry se skutečně jedná spíše o vyprávění o výcviku než o další pokračování děje. K nějakému vývoji skutečně dochází, nicméně z valné většiny se jedná spíše o vnitřní vývoj hlavní postavy, potažmo i čtenáře, který zabředne příliš hluboko, a k hlavním dějovým posunům dochází až ke konci příběhu. I tak je to vše velice čtivé, příznivci nějaké té akce a drsných hlášek ochuzeni nebudou a zádumčivější jedinci se můžou vyřádit v rámci filozofujícího a psychologizujícího aspektu knihy. Mě osobně to ale místy až nudilo – několik výcvikových kapitol bych asi nesla lépe než téměř celou knihu (když už odhlédnu od – snad i nutného – zjednodušování celé problematiky). Souhrnem – Jim McCarthy, hoch nešťastný, nejprve prodělá přeprogramování odpadlíky, kteří Chtorrany pokládají za nové bohy a sami se jim snaží přiblížit a poněkud perverzním způsobem soužít s chtorranskou ekologií, aby posléze (v ději průběžně), procházel podobným přeprogramováváním ze strany americké armády, lidstva a vševědoucího, ba téměř omnipotentního Foremana. Vyskytují se tu dvě zajímavé postavy „vůdců kultu“ – odpadlického i toho „amerického“, a oba se snaží svým ovečkám namluvit, že jejich jediným cílem je přimět své posluchače převzít odpovědnost za sebe samotné. Nakolik se jim to daří posuďte sami.

Co se týče mé oblíbené otázky překladu – bohužel se nám vrátil překladatel prvního dílu – a tímto se omlouvám překladateli dílu druhého: ano, bylo to zlé, ale takových hlubin skutečně nedosáhl ani zdaleka. Netvrdím, že je to jednoduchá práce, sama bych to překládat nechtěla, ale ty otrocké doslovné překlady a mnohdy i hrubé chyby mě naprosto ničily. Nejsem z těch, kteří se smíří s tím, že nakladatelství Classic „to tak prostě má“ a stále v duchu doufám, že jednoho dne bude lépe, probůh!

Celkově bych ale knihu hodnotila spíše kladně, jsem skutečně zvědavá na zatím poslední díl, který vyšel česky, zda se situace nějak rozuzlí a hlavně jak. Přeci jen to s lidstvem zatím vypadá vcelku bledě. Možnosti jsou různé a skutečně by mě zajímalo, kterým směrem Gerrold příběh vedl dále. Dle wikipedie se autor nicméně zatím ustálil na heptologii. Pokud jsem to pochopila správně (autorovy vlastní stránky), pracuje zároveň na 5., 6. i 7. dílu a větší či menší část z každého má již hotovou, ač kompletně dosud ani jednu (poslední zprávy o vývoji práce na dokončení série ustaly někdy okolo roku 2004). Nuž, uhlídáme. Jdu číst čtvrtý díl a doufám, že pak budu FAKT naštvaná, že musím čekat řadu let na zakončení série ;)



WebArchiv - archiv českého webu