kniha » Zrcadlovky
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 73
hodnotilo: 50
80%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Zrcadlovky Více vydání = více obálek.
Sestavil/i:

Bruce Sterling

Zrcadlovky

Kyberpunková antologie

Kategorie: sci-fi - antologie - cyberpunk

originální název: Mirrorshades: The Cyberpunk Anthology
originál vyšel: 12/1986

vydání: Laser-books (web) 2000; Laser-books (web) 2009

odkazy: 1x [info], 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | **** 12.10.2009 09:07

Abych se přiznal, Zrcadlovky mi ze začátku padaly z nosu. Bylo to díky Gibsnově povídce, kterou jsem přečetl s obrovskými obtížemi. Jakmile na mě pohlédli Hadí oči tak už to bylo lepší a s každou povídkou jsem byl spokojenější a spokojenější. Nicméně dám jen 4* Je to hlavně o tom, že ve spoustě povídek se nachází mnoho stejných motivů (drogy, hudba atd). od takhle legendární knihy jsem očekával něco víc. Nicméně stěžovat si nemohu, některé texty mě dokázaly ohromit (Volná zóna, Slunovrat, Petra…) a ukázat, jak autoři dokázaly tehdy předběhnout svou dobu a prorokovat budoucnost___ Pokud milujete sex, drogy a počítače, pak jsou Zrcadlovky to pravé pro vás. Zaručuji, že sluneční paprsky vás díky nim obtěžovat nebudou.

Majkl  | ***1/2 27.01.2010 20:41

Zrcadlovky ako legendárna antológia kyberpunku vo mne vzbudila nemalé očakávania. Manifest kyberpunku, to tam musia byť samé klenoty! Bohužiaľ nie sú nimi všetky, ale to asi nemôžem očakávať ani od jednej poviedkovej zbierky (jedine antológia Locus :)) Niektoré poviedky akoby sem ani nepatrili, iné zas len uvedú zaujímavý motív či prostredie temnej mestskej budúcnosti. Takto mi pripadajú ako návrh – áno, týmto smerom sa môžme uberať… Možno je to už aj vekom zbierky – spisovatelia vtedy zisťovali, či je svet na niečo také pripravený, a ak áno, tak neskôr svoje nápady rozvinuli do šírky; resp. niektoré poviedky stavajú práve na nápade (opäť spomeniem špinavú budúcnosť, možné smerovanie), ktorý v tej dobe šokoval a čitateľov položil na kolená, ale teraz sú už tieto motívy natoľko známe, že neohromia. Ako poznamenali Kessel s Kellym v úvode k Singularitám, kyberpunk sa rozplynul do všadiaľ. Tak či onak, nachádzajú sa tu aj veľké klenoty, z ktorých ma najviac očarili štyri – Kluci ze čtyrstý, Slunovrat, Petra a Rudá hvězda, zimní orbita. Časť zvyšku nie je zlá, skôr pôsobí dojmom nahustených informácií, ktoré by nezaškodilo rozpracovať do dlhších príbehov. Takto tu nemali priestor ani čas zapôsobiť. Niektoré zas zarazia, nechajú vás dumať o tom, čo tým vlastne chcel autor povedať, poprípade kde je príbeh. Niektoré sú fakt len kulisami bez príbehu. Taktiež štýl niektorých spisovateľov pôsobí (aby som sa vyjadril hudobne :)), ako drsný gitarový riff sám o sebe – zaujme, ale počúvať ho v jednom kuse bez iných zložiek hudby a textu (bez príbehu) sa nedá. Vzhľadom k tomu, čo Zrkadlovky znamenali pridávam 5% a za vzbudenie neodolateľnej túžby po koženej bunde (tú mám) a krásnych chrómovaných zrkadlovkách :) Snáď ich kdesi zoženiem. 75%

Vlask  | **1/2 22.09.2013 12:43

Poslední 4 povídky jsou hodně dobré. Problém je v tom, že se k nim musíte prokousat tím balastem na začátku. Čím méně stran vám zbývá, tím lepší to je. Bohužel někteří autoři možná psali cyberpunk, ale editor evidentně vybral špatné povídky, protože většina těch na začátku jich nemá s tím „cyber“ nic společného. Možná to zapadalo do významu slova cyber v 80. letech, ale z dnešního pohledu už to moc pravda nebude.



WebArchiv - archiv českého webu