kniha » Man Plus
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 72
hodnotilo: 55
67%
Koupit knihu:
Minotaur
Man Plus Více vydání = více obálek.

Frederik Pohl

Man Plus

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Man Plus.
originál vyšel: 04/1976

vydání: Návrat (web) 1994; Laser-books (web) 2010

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
lamahe  | ***1/2 05.09.2006 10:16

Na pozadí riešenia politickej krízy, ktoré v doterajších dejinách nemá obdoby – skrz prípravu expanzie do kozmu formou úpravy človeka na život v nehostinnom prostredí Marsu – sa odvíja veľmi citlivo poňatá úvaha na tému ľudskosť. Hlavný hrdina sa vďaka rozsiahlym chirurgickým zásahom postupne mení na kybernetický organizmus schopný života v nehostinných podmienkach a autor nás veľmi nevtieravo núti zamyslieť sa, čo robí človeka človekom a zároveň predostiera paralelu chovania ľudí k odllišným jedincom v ľudskej spoločnosti. Popritom čitateľ nemôže nepostrehnúť autorovo majstrovstvo v „hard SF“ zložke nakoľko technické extrapolácie sú precízne, preto veľmi dôveryhodné a autor im venuje pomerne rozsiahly priestor. Nepôsobí to však ubíjajúco nakoľko prechody nedzi jednotlivými zložkami deja sú veľmi plynulé a dokonca potrebné v zmysle vyššie spomenutých úvah o podstate ľudskosti. Zároveň treba dodať, že tento román je jedným z dôležitých SF diel, v dobe svojho zverejnenia prekvapil originalitou a inšpiroval mnohých iných autorov. V každom prípade aj v súčasnosti prekvapí zaujímavý záver.

Majkl  | **** 06.10.2009 09:32

Ako v mnohých budúcnostiach v iných knihách aj tu čaká ľudstvo budúcnosť nemilá. Hlad, napäté vzťahy medzi mocnosťami, vystrájanie počasia – to všetko smeruje k verdiktu s takmer stopercentnou istotou – ľudstvo sa ženie do záhuby. Jadrová vojna by spôsobila nemožnosť prežitia na Zemi a tak sa múdre hlavy zamysleli – ak nie na Zemi, kde potom? Červená planéta je bohužiaľ nehostinná a človek to nevie zmeniť. Nuž teda, ak nemôže ísť Mohamed k hore, tak pôjde hora k nemu. Ak človek nevie zmeniť Mars, bude musieť zmeniť seba. Roger Torraway je jeden z „produktov“ projektu Man plus (čo by sa dalo pekne preložiť ako človek+, teda nadčlovek). V záujme prežitia v extrémnych podmienkach Marsu ho stiahnu z kože, odstránia oči, uši, penis a semenníky; dostane novú kožu spolu so solárnym systémom, vďaka ktorému získava energiu od Slnka. Získa schopnosti Supermana – rýchlosť, silu, odolnosť… otázkou je ale, čo všetko stratí? Žeby ľudskosť? Po skvelých Obchodníkoch s vesmírom som si prečítal ďalšiu knihu F.Pohla (ktorý sa zaradil medzi mojich obľúbencov; už sa teším na Gateway), ktorá ma absolútne nesklamala aj napriek nižšiemu hodnoteniu tu na Legii. Kniha už na začiatku popisuje pretvoreného kyborga Williama Hartnetta – jeho vzhľad a „funkcie“. Medzitým sa zoznámime s hlavným hrdinom Rogerom Torrawayom, jeho milujúcou manželkou… moment… milujúcim manželom Rogerom Torrawyom a jeho manželkou, ktorá ho podvádza a on o tom nevie. Navyše s jeho najlepším priateľom, ktorý je dôležitou súčasťou projektu Man plus. Nastane veľký zvrat a náhradník Roger sa dostane na prvé miesto dôležitosti – ľudia ho zmenia na Marťana. Kniha z väčšej časti popisuje zmeny, ktoré na ňom ľudia z projektu spáchajú. Zmeny fyzické aj zmeny psychické. Predstavte si, aké by to bolo, ak by ste nemohli zavrieť oči, pretože je to nielen fyzicky nemožné, ale ani neovládate funkciu ako ich vypnúť. Počas čítania som mal neustále pocit neodvratnej katastrofy, ktorá spôsobí zlyhanie projektu Man plus. Čo to bude? Ľudské bláznovstvo ovplyvnené blížiacou sa vojnou od protistrany? Psychická krehkosť človeka? Nevera manželky? Nebodaj praví Marťania? A kam to potom bude smerovať? Vďaka tomu som bol neustále v napätí a pri najmenšej chybe, pri akejkoľvek zmene som hltal písmenká v snahe čo najskôr zistiť, čo to spôsobí. Samozrejme prišla chvíľa, keď som si už vravel, či vôbec dôjde k tomu odletu na Mars a prial som si, aby to bolo už čoskoro. Odpočet sa skončil, prípravy boli dokončené a… zvyšok konkrétne neprezradím, ale pútavosť knihy nepoľavila a dočkal som sa naozaj zaujímavého záveru. Až si knihu budete čítať po druhý raz, na niektoré pasáže (sami zistíte ktoré) sa budete pozerať novými očami. Výborné dielo po práve patriace do edície Mistrovské díla SF (Laser-books túto knihu plánuje vydať v tejto edícii; ak chcete vidieť ako Roger vyzerá pozrite si obálku na stránke vydavateľstva).

Dilvermoon  | ***1/2 05.01.2014 22:34

Asi takhle – vytváření kyborga na Zemi opravdu dobře vymyšlené a popsané, nápadité, do toho napjatá mezinárodní situace… Ale čeho se mi zoufale nedostávalo, to byl Mars. Málo, velmi málo prostoru mu bylo věnováno. Přitom se kniha tváří, že bude mít těžiště právě tam. Škoda.

Jako by to pana Pohla najednou přestalo bavit a rozhodl se nevyužít potenciál celého rozjetého příběhu. Věřím, že kdyby přidal ještě stovku stran na rudé planetě, určitě by bylo o čem vyprávět a kniha by byla mnohem lepší. Takže jako hlavní nedostatek vidím právě ten (z mého pohledu) rychlý závěr.



WebArchiv - archiv českého webu