kniha » Hotel U mrtvého alpinisty
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 68
hodnotilo: 44
73%
Hotel U mrtvého alpinisty Více vydání = více obálek.

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Hotel U mrtvého alpinisty

Kniha vyšla i pod názvem:
Hotel U zabitého alpinistu
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - detektivní - podle filmu/zfilmováno

originální název: Отель «У погибшего альпиниста» ▫ Otěl U pogibšego alpinista
originál vyšel: 1970

vydání: Československý spisovatel 1972; Smena 1973; Lidové nakladatelství 1983

odkazy: 1x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
davaj  | ***** 06.04.2009 09:14

Trošku musím polemizovat s anotací. Tohle není skoro detektivní příběh. To je DETEKTIVNÍ příběh. Ze čtyř pětin je to opravdu dobrý detektivní příběh, a ten poslední kus koláče je naopak ryzí sci-fi. Co se mi na tomhle románu líbí, je zajímavý ne-happyendový konec a jistá volnost, ve které ani moc není cítít, že kniha vznikla v sovětském svazu v dobách hlubokého komunismu.

BlackDawn  | ***** 17.04.2009 22:10

Musím souhlasit.Poměrně dlouho jde spíš o zajímavý detektivní příběh,ale ke konci je vše trochu jinak…Kratší kousek od autorů,který lze označit za odpočinkový.Roz­hodně nadprůměr a mix žánrů detektivky a scifi se tentokrát opravdu povedl.Bohužel ve vydání Saturn je ke konci chyba,kdy jedna stránka chybí a jedna je 2× a údajně je to ve vetším množství.Ale vydáních je víc, tak pokud máte bratry Strugacké rádi,určitě stojí za přečtení.

Tua  | **** 15.01.2011 04:56

Velice čtivá knížka, takový detektivní román, ale silně postrugacký. V komorním prostředí vysokohorského hotelu jež byl odříznut od zbytku světa lavinou vyšetřuje hlavní hrdina, jež si zde původně doufal odpočinout, velmi podivný případ vraždy. Všichni osadníci v hotelu jsou vesměs zajímavé figurky např. kouzelník Bramstolker, jeho neteř/synovec přidrzlá/ý Brun, nebo jednoruký Luarvik L. Luarvik, manželský pár s karabáčem atd. apod. Konec bohužel nijak moc nenadchne, ale jinak je to celé zábavné a živé.

Garagun  | *** 08.08.2012 14:33

Sami Strugačtí o této knize říkali, že to byl takový jejich malý literární experiment, který ovšem skončil fiaskem… Ale podle mě je to stále pěkná, odpočinková knížka, která se dobře čte a přinejmenším neurazí, třebaže vrchol díla autorské dvojice to zrovna není. Mírně inspirovaná je prý románem Slib od Friedricha Dürrenmatta (nečetl jsem ho, tak to nemohu posoudit).

Tahle kniha mě ovšem přivádí k otázce, jak moc se asi na překladech knih bratrů Strugackých do češtiny podepsala cenzura. Jde o to, že i toto vcelku nevinné dílko od ní dostalo zabrat (gangsteři byli přejmenování na neonacisty, samotný název měl původně znít В наше интересное время – V naší pozoruhodné době atd.), zatímco jiné knihy dopadly ještě podstatně hůř. Plně autorské verze knih Strugackých začaly v ruštině vycházet až v 90.letech, přičemž ale většina překladů do češtiny je ještě z let 70. a 80., a je tedy založena na pokřivených, cenzurou znásilněných originálech. Mám za to, že se Strugačtí znovu nepřekládají, že jejich knihy, které vycházejí dnes, zůstávají v původních překladech Jaroslava Piskáčka nebo Libora Dvořáka. Věděl by někdo, jestli se překlady alespoň nějak upravovaly, anebo zůstaly ve své staré, cenzurované podobě?

Sám to bohužel neumím posoudit, v češtině jsem Strugacké nikdy nečetl. Ale zajímalo by mě to.

Strýček Biolit  | ***1/2 07.10.2012 14:05

Zajímavé dílko na jedno odpoledne, které neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Hvězda navíc za konec.

Gibbonek  | **** 18.03.2021 18:32

Zábavná detektivka, stojí zato dočíst až do konce. Ten to posouvá o rank výš.



WebArchiv - archiv českého webu