kniha » Miliardu let před koncem světa*
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 90
hodnotilo: 59
91%
Miliardu let před koncem světa*

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Miliardu let před koncem světa*

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Obydlený ostrov, Miliardu let před koncem světa, Dravé věci naší doby

Kategorie: sci-fi - omnibus

originální název: Za miliard let do konca sveta ; Chiščnyje ešči veka ; Obitajemyj ostrov

vydání: Svoboda 1985


Komentáře:
Solomon Short  | ***** 05.05.2006 01:26

Trikrat bratia Strugacky a vzdy trosku inak. V prvej novele Dravci meho stoleti sa stavaju do polohy moralizujucej nad pokleslou spolocnostou. Nasleduje roman Obydleny ostrov(prvy diel trilogie Maxima Kram.), ktory zaujme svojim sviznym tempom a je velmi vhodny pre zoznamenie sa s tvorbou bratov Strugackych. Noveleta Miliardu let před koncem světa uzatvarajuca tuto vynikajucu knihu na vas zaposobi svojim vtipom a pointou. Samozrejme pri ziadnom pribehu nechyba slusna davka tajomnosti, absurdnych situacii ci zaujmavych uvah, ktore uz patria k trademarkom tvorby tejto slavnej dvojice.

Tua  | ***** 15.01.2011 04:29

Dravci mého století: Do jistého ‘Slunečního města‘ přijíždí tajný agent aby vypátral a zabránil šíření nové superdrogy. Sluneční město je dosud nevídaný svět budoucnosti, dočista jiný, plný podivných zákonitostí, neznámých spolků a absurdních souvislostí. Stát do nějž se nelze přestěhovat, ovšem lze se do něj na nějaký čas a za určitý poplatek nastěhovat a užívat si -na první pohled totiž připomíná ráj na zemi, letovisko snů. Na každém rohu se nalézá jiný způsob vyžití: bary, kluby, spolky, TŘA-SKA, Rybáci… Vše zadarmo, nebo za další minimální poplatek. Všichni domorodci se živí turistickým ruchem, jsou milí, ochotní …a občas trochu divní. A nový příchozí něco ví, něco tuší ale mnoho se teprve chystá pochopit, narozdíl od čtenáře, který jen zírá s otevřenou pusou. Znovu mi na mysl připadla asociace se Zónou -ovšem zatímco Pásmo je alegorie neznámé, pusté a nepochopitelné přírody, Sluneční město je to samé v bleděmodrém ovšem jakožto archetyp aglomerace a vztahů a dění v ní. Pozn.: Sluneční město -jako v Neználkovi???

Obydlený ostrov: Další podivný svět -planeta, zprvu docela mrtvá. Kdysi… kdysi snad obývaná ale teď? A přece! Svět po katastrofické válce do nějž přilétá pruzkumník Maxim. Pozoruje události kolem sebe. Velice rychle je vtažen do víru událostí a zapojuje se do Legií obránců proti degenerátům -odporným teroristům placeným nepřítelem a dokonce snad i mutantům, zohaveným stvůrám obývajícím vysoce zamořené kouty světa. Svými schopnostmi udivuje své okolí, svojí duší nadchne a získá mnoho přátel, a svým mozkem brzo rozpozná že ne vše je takové jaké se to na první pohled jeví a že možná nestojí na té úplně správné straně barikády. Ostatně putování a hledání spojenců je věnována větší část knihy poté co se obrátí proti zvěrskému režimu Ohněstrůjců aby nakonec seznal, že hledat pomoc u jiných též postrádá smysl. Trochu dlouhé a místy přetažené -dějové zvraty jsou až příliš absurdní a některé pasáže připomínají vaření z vody -ovšem nutno dodat že vaření vskutku mistrovské.

Miliardu let před koncem světa: Vesmír se brání. Lidstvo respektive několik vědců kdesi v nekonečném množství času existence světa začne odhalovat jeho zákonitosti a tím způsobí kdesi v dalekém budoucnu zánik vesmíru, za dlouho -asi za miliardu let, jenže vesmír to tak nenechá. Rozhodne se zabránit takovým scénářům stůj co stůj.

honajz  | ** 04.05.2011 23:23

Dravce jsem ještě nečetl, ale Obydlený ostrov mě nudil od samotného začátku včetně postavy hlavního hrdiny. Některé obraty mi přišly jak z Perry Rhodana nebo studentského Isaaca Asimova. Ani téma mne nějak nevzalo.

A co se týká Miliardy let… Po úvodním napínavém a vtipném začátku se to celé zvrhne v nekonečné dialogy na jedno téma, kde občas zazní zajímavá myšlenka, ale častěji jde o vatu. Strukturou a v podstatě jediným prostředím to celé připomíná spíše divadelní hru. A i když je to krátké, v určité chvíli to začne nudit. Navíc není vysvětleno to hlavní, nakonec se spíše zkoumají pohnutky a postoje hlavních postav.



WebArchiv - archiv českého webu